Amerikansk kvanteforsker på KU modtager H.C. Ørsted Guldmedalje

Charles Marcus i laboratoriet på Københavns Universitet. Illustration: Niels Bohr Institutet

Charles Marcus, professor ved Niels Bohr Institutet og leder af Microsoft Quantum Lab - Copenhagen, modtager H.C. Ørsted guldmedaljen for sin forskning inden for anvendt kvanteteknologi af Selskabet for Naturlærens Udbredelse (SNU).

Medaljen er tildelt på baggrund af indstillinger fra danske universiteter og forskningsinstitutioner, og den faglige bedømmelse er foretaget af et udvalg bestående af 5 medlemmer af Videnskabernes Selskab.

Læs også: Podcast special: H.C. Ørsted – opfinderen, digteren, geniet

Han bliver den 19. modtager af H.C. Ørsted guldmedaljen, der har været uddelt uregelmæssigt siden 1909 til en række fremtrædende danske fysikere og kemikere - heriblandt nobelprismodtagerne Niels Bohr og Aage Bohr.

Professor Dorte Olesen, der er præsident for SNU, udtaler:

»Ligesom H.C. Ørsted selv er Charles Marcus både forsker og formidler i verdensklasse, og så har han et særligt øje for, hvordan hans forskning kan komme samfundet til gavn.«

Selv siger Charles Marcus: »Jeg ynder at se mit arbejde inden for kvanteelektronikken som en naturlig forlængelse af H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen for 200 år siden, så denne anerkendelse fra den danske videnskabsmand eget selskab (HCØ stiftede SNU i 1824, red.) er en meget stor ære.«

Medaljen har ikke været uddelt siden 1989, før det med økonomisk støtte fra energiselskabet Ørsted blev besluttet at uddele to guldmedaljer til henholdsvis en kemiker og fysiker i forbindelse med 200 års jubilæet for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen.

Sidste år blev medaljen tildelt kemikeren Karl Anker Jørgensen fra Aarhus Universitet, der er verdenskendt forsker inden for asymmetrisk katalyse, hvor man kun ønsker at producere en form af et bestemt molekyle og undgå dets spejlbilledform.

Læs også: Mysteriet om molekylernes farlige spejlbilleder

Første ikke-dansker

Charles Marcus er den første ikke-dansker, der modtager medaljen. Kravet til en medaljemodtager er, at vedkommende er aktiv forsker i Danmark. Det udelukker således danske forskere i udlandet.

Charles Marcus blev i 2012 hentet til Københavns Universitet fra Harvard University i USA for at stå i spidsen for et nyt center for kvanteelektronik.

Som beskrevet i talrige artikler i Ingeniøren arbejder forskerne på dette center bl.a. i samarbejde med Microsoft på at udvikle såkaldte topologiske kvantebits, der vil være meget stabile for over støj og påvirkninger, og som derfor vil være uhyre velegnede til kvantecomputere.

Hvornår vi får den helt færdige topologiske kvantebit og en tilsvarende kvantecomputer, er Charles Marcus ikke meget for at udtale sig om. Det er måske ikke så underligt, for i forskningens verden gives naturligvis ikke garantier for succes.

Han forklarede det i april i år på denne måde.

»Nogle dage opdager vi, at en bestemt tilgang ikke virker. Sådanne dage kan det synes som om målet (en kvantecomputer, red.) er længere væk. Men det er en illusion. Det er også fremskridt, for vi ved mere end dagen før.«

Læs også: Nyskabelse inden for universitetsverdenen: Privat fond finansierer varigt professorat

Læs også: Niels Bohr Institutet og Microsoft i samarbejde om kvantecomputere

Læs også: Danske forskere har bevist eksistensen af vigtig kvantecomputer-partikel

Læs også: Microsoft hyrer Niels Bohr-forskere til at bygge fremtidens computere

Læs også: Charles Marcus: »Universiteter kan ikke udvikle en kvantecomputer alene«

Læs også: Topologisk superledning i nanotråde: Et skridt på vejen til en ny form for kvantebit