Amerikansk kulværk lagrer CO2 i mini-sprækker i klippegrunden

Bittesmå porer i geologiske formationer skal i fremtiden agere lager for flydende CO2, der bliver renset ud af kulrøgen på kæmpe-kraftværket Mountaineer i West Virginia. Værket har en effekt på 1.300 MW el.

Værket, som ejes af American Electric Power, starter i denne uge et pilotanlæg, som skal vaske CO2 ud af en lille del af røggassen - svarende til to procent af værkets totale CO2-udledning.

CO2'en komprimeres kraftigt, så den bliver flydende, hvorefter den pumpes 2.400 meter ned i særlige porøse klippe-formationer, bestående af sandsten og dolomit-kalk. Her skal den efter teorierne langsomt sprede sig ud i formationernes små revner og sprækker.

»Her bruger vi ikke salt-kaverner eller underjordiske flod-lejer; vi bruger simpelthen de bittesmå porer, som er i sandsten og dolomit-kalken. Hvis man regner videre på det, vil man se, at lagerpotentialet er rigtig stort,« siger geolog Susan Havorka fra Austin Universitet i Texas til Scientific American.

Leder af American Electric Powers satsning på CO2-rensning og -lagring, Gary Spitznogle, forklarer, at en del af projektet er at teste, hvor meget CO2 de små porer kan indeholde. Det skal ske gennem tre særlige boringer.

Lagringen sker i to geologiske formationer, som er dækket af relativt uigennemtrængelige klippe-arter, som skulle kunne forhindre CO2 i at diffundere op i atmosfæren igen.

Ifølge Scientific American betaler American Electric Power omkring 400 millioner kroner for selve renseanlægget, og selskabet har ansøgt om yderligere 2,5 milliarder kroner til at opskalere anlægget, så det kan fjerne 20 procent af værkets CO2-udledning. De 2,5 mia. kroner svarer til halvdelen af omkostningen til det nye anlæg.

American Electric Power regner med at have det første fuldskala CO2-renseanlæg i kommercielt drift på Mountineer-værket i 2015.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra AEP vedr. ansøgning om støtte

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

at der faktisk opføres forsøgsanlæg, selv om det kun er 2% af CO2 der testes med og et 20% anlæg koster det samme som det halve af kraftværket. Så mangler vi bare et tal på hvor meget mere energi der skal bruges for at køre processen. Man må håbe at det er under 2%...

  • 0
  • 0

"...selskabet har ansøgt om yderligere 2,5 milliarder kroner til at opskalere anlægget, så det kan fjerne 20 procent af værkets CO2-udledning. De 2,5 mia. kroner svarer til halvdelen af omkostningen til det nye anlæg."

Dvs. 5 milliarder kr for at fjerne CO2 svarende til 260MW kulkraft. Det får jeg til godt 19.000kr/kW - og så skal man lige have værket oveni.

Det kan man da kalde et tilbud!

  • 0
  • 0

Det afhænger af hvordan det gøres; men mellem 140-160 kW/CO2 er et lavt bud, men stadig realistisk. Et kulkraftværk skal fyre ca. 25% mere for at få energi nok til smide den flydende CO2 i jorden.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten