Amerikansk jubel over at score fyret DTU-professor

7. marts 2008 kl. 11:476
Amerikansk jubel over at score fyret DTU-professor
Illustration: Casper Dalhoff.
Det amerikanske Washington State University mener at have gjort et kup ved at få Birgitte Ahring, som DTU har fritstillet, til at lede nyt center for bioenergi.
Artiklen er ældre end 30 dage

Biobrændstof-professoren Birgitte Ahrings arbejde med at udvinde bioethanol af rester af træ og hvedestrå har gjort hende til den uden konkurrence mest attråede forsker i det nye Center for Bioproducts & Bioenergy, som Washington State University åbner til august.

Det skriver flere amerikanske medier om forskeren, som DTU i mandags bad om i en fart at pakke sine ting.

Universitetets rektor, Vicky Carwein, har ledt i næsten et år, før hun i Birgitte Ahring fandt den perfekte person. Så da den danske professor sidste sommer havde været til interview hos ansættelseskomitéen, var den enstemmige indstilling et stort ja.

Det fremgår af flere amerikanske medier, at universitetsverdenen synes, den har gjort et kup med aftalen med den danske mikrobiologiforsker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som Tricityherald.com skriver: Den danske forsker Birgitte Ahring har ikke opskriften på at spinde guld af strå, men hun har nok fundet den næstbedste ting - at omdanne det til brændsel.

»Hun havde simpelthen alle de elementer, vi ledte efter, i den person, der skal stå for arbejdet. Hun får fart på centret,« siger rektor Vicky Carwein til Tricityherald om den 54-årige professor, som også er medstifter af og administrerende direktør i det DTU-baserede Biogasol.

Ansættelseskomiteen var bl.a. begejstret for Birgitte Ahrings kombination af akademisk erfaring og forståelse for at kommercialisere forskning.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
Indsendt af Ole knudsen (ikke efterprøvet) den søn, 03/09/2008 - 10:08

Jeg mener at have hørt at Kastrup er ved at være fuldt udbygget, så mon ikke det er på tide at geninddrage Lundtoft som aflastningslufthavn for indenrigsflyvninger?

5
7. marts 2008 kl. 21:28

Det er ret almindeligt at ledere i det offentlige har det svært med at skelne mellem hvad der tjener det offentliges, politikerne, dere egne og deres instititutions intereresser.

Må vi snarest få embedsmandsvældet og lønklasserne genindføt

4
7. marts 2008 kl. 19:28

Der tegner sig et billede, synes jeg, som, hvis billedet er sandt, normalt er forløberen til at en række hoveder bliver hugget af:

  1. Fra DTU's ledelse får vi (os, læserne) intet at vide.

  2. Fra USA får vi at vide: Hun er en dygtig forsker og har også blik for kommercielle muligheder.

  3. Fra DK får vi at vide: Hun er (også) en dygtig fundraiser og hendes forskning er vigtigt for Danmark.

  4. Fra hende selv: »DTU’s ledelse fortæller simpelthen ikke medarbejderne, hvad der sker. Den har svært ved at kommunikere, og selv centrale personer får intet at vide om, hvad der sker. DTU’s ledelse er et mandfolkevælde.«

Ud af disse fire fakta, hvis de er sande, kan jeg udregne en femte: Måske har hun haft succes på trods af evig modstand og bagholdsangreb. Og en sjette: Måske var det tanken at narre hende til at acceptere en degradering, for at udslette hendes succes.

I hvert fald: Jeg har erfaring med lederes holdning til andre ledere der er i stand til at finansiere egen afdeling (fundraising): De hader sådanne!

Problemet er, at en leder som er inkompetent (hvis dette er tilfældet i denne sag), ikke kan lede, og dermed kun kan anvende magt, og kun på én måde: budgetuddeling som magtmiddel. Hvis penge ikke er livsnødvendige for en professor, da er en øverste leder afsløret, på grund af sin impotens, som inkompetent. For, hvad har en sådan leder i øvrigt at kunne sige? Intet som helst. Hvad kan man vente af adfærd fra en sådan leder i dagligt samarbejde? Knive i ryggen.

Hvis alt dette er sandt, da vil det være godt for Birgitte Ahring at komme til et andet miljø, som for hende vil komme til at føles som stormfuld medvind. Og hvis det ikke er sandt, da er DTU's øverste ledelse i færd med at få sig et problem, fordi der intet siges.

Endvidere: Hvis Danmark virkelig går glip af noget værdifuldt, da er det tåbeligt kun at håbe. Hvis huset er for lille til en forsker, kan man overveje, andre steder end i DTU, om der måske bør bygges et nyt og separat hus - dette hedder et Institut - med tilstrækkelig plads og frihed.

Tommelfingerregel: Bureaukrater (typisk dygtige, typisk fantasiløse) giver stabilitet og kan være dygtige som ledere af allerede veletableret produktion (~ undervisning), men er en katastrofe som ledere af udviklingschefer (~ forskning).

3
7. marts 2008 kl. 17:50

Sammen med forskergruppen på 7 mand, som røg til AAU, så blev det da 8 i alt. Det er meget godt klaret må man sige. Men jeg synes ikke det er uvant at DTU disponerer forkert.

2
7. marts 2008 kl. 17:24

Jeg er enig med Niels. DTU har optrådt klodset. Mvh Erik

1
7. marts 2008 kl. 15:32

Ellers sjældent at netop USA vinder i kampen om VE men på den anden side har Danmark jo for længe siden besluttet at tabe - også - den kamp.

Tillykke DTU - pisse godt gået - igen.