Amerikansk iværksætter vil samlebåndsrevolutionere byggebranchen

12. februar 2018 kl. 10:203
Amerikansk iværksætter vil samlebåndsrevolutionere byggebranchen
Alle de fordyrende mellemled i byggeprocessen skal skæres væk, lyder ambitionen fra den amerikanske iværksættervirksomhed Katerra, der har sat sig for at disrupte byggebranchen. Her et billede fra virksomhedens fabrik i Arizona, der fremstiller komplette vægpaneler. Illustration: Katerra.
Med inspiration fra elektronikbranchen og bilindustrien vil firmaet Katerra gøre byggeprojekter til et højt digitaliseret samlebåndsarbejde. Fabrik i Arizona spytter allerede hele husvægge ud, og i januar rejste virksomheden 5,2 milliarder danske kroner i venturekapital.
Artiklen er ældre end 30 dage

En byggeproces uden arkitekter, rådgivere eller entreprenører?

Det lyder dumdristigt, men dén vision sikrede i januar den tre år gamle californiske iværksættervirksomhed Katerra en økonomisk saltvandsindsprøjtning af de større. Nærmere bestemt 865 millioner dollars, eller godt 5,2 milliarder danske kroner. Det skriver flere internationale medier, herunder New York Times og Forbes.

Står det til Katerra – som kalder sig selv et teknologifirma frem for et byggefirma – skal det at opføre et hus eller et lejlighedskompleks være sammenligneligt med at bygge en bil eller et stykke forbrugerelektronik.

Det skal gøres ved simpelthen at erstatte de fordyrende arbejdstimer ude på byggepladsen med en højt digitaliseret samlebåndsproduktion, hvor Katerra selv ejer hele værdikæden – fra materialer over design og produktion til ingeniørarbejde og kvalitetssikring. Ved at hægte de fordyrende mellemled af byggeprocessen vil Katerra bygge boliger til den halve pris og den halve tid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har indtil videre har resulteret i en medarbejderstab på 1.300 mand og en ordrebog, der ifølge virksomheden selv beløber sig til næsten ti milliarder danske kroner for de første tre leveår. De første Katerra-byggerier er da også skudt op forskellige steder i USA.

Sikkerhedshjelmen sladrer om placering

Virksomheden har på det seneste fået en del mediebevågenhed i USA, blandt andet fordi Katerra åbenlyst har erklæret, at det er virksomhedens erklærede mål at disrupte byggeindustrien, som man kalder ineffektiv og tilbagestående. Som eksempel henviser Katerra til en brancherundspørge foretaget i 2015 af JBKnowledge – i parentes bemærket en teknologileverandør til byggebranchen – der viste, at over en tredjedel af USA’s entreprenører investerede under én procent af deres omsætning i it.

Og ifølge en Gartner-rundspørge fra 2014 var byggesektoren den ud af 19 industrier, der allokerede færrest midler til investeringer i ny teknologi.

Men ikke hos Katerra, der har digitaliseret hele værdikæden med et ERP-system fra SAP, hvor der er fuld integration mellem ordretilgang, logistik og økonomi – og hvor man samtidig gør brug af dataanalysesoftware til i realtid at benchmarke igangværende byggeprojekter. Hertil kommer BIM-modeller, der udveksles mellem produktion, materialeindkøb, design og levering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som et kuriosum har Katerra desuden investeret i en Internet of Things-infrastruktur, hvor der er bygget IoT-enheder ind i håndværkernes sikkerhedshjelme, så Katerra til enhver tid ved, hvilke folk der er på arbejde hvor – hvilket minder ganske meget om Amazons bredt kritiserede medarbejderarmbånd, der skal hjælpe lagermedarbejdere til at plukke de rigtige varer.

Fire fabrikker på vej

Katerra råder foreløbig over en fabrik i Phoenix, Arizona, men ifølge New York Times, er det planen, at den solide kapitaltilførsel skal gøre det muligt at åbne op til fire fabrikker yderligere hen over de næste fem år.

Phoenix-fabrikken har ifølge Katerra kapacitet nok til at kunne forsyne 20.000 lejligheder om året med bærende elementer. På fabrikken bygges og samles hele vægge – fra døre og vinduer over gipsplader til el- og VVS-installationer – inden den færdige opretstående væg sendes ud til byggegrunden.

Minimum én anden fabrik er på vej i form af en tømmerfabrik i Spokane Valley i det nordvestlige USA, der skal fremstille glulam (limlamineret tømmer) og CLT (krydslamineret tømmer). Dén fabrik skal efter planen starte produktion op ultimo 2018.

Tunge herrer for bordenden

Når Katerra har fået en del medieomtale i USA, hænger det også sammen med, at grundlæggerne ikke er hvem som helst.

Den ene hedder Michael E. Marks og har en baggrund som topchef i elektronikvirksomheden Flextronics, som i sine velmagtsdage i 90’erne omsatte for næsten 14 milliarder dollars om året. Derudover er han investor i Tesla og var i en kort periode i 2007 administrerende direktør i elbilvirksomheden.

Den taiwanesiske elektronikgigant Foxconn er i dag en af investorerne i Katerra, og i et interview med det amerikanske medie Inlander forklarer en af de andre grundlæggere, Fritz H. Wolff, da også, at Katerra har skelet meget til netop elektronikindustrien:

»Den industri har gjort store fremskridt i forhold til at være innovativ, højne kvaliteten og sænke priserne for forbrugerne,« siger Wolff til Inlander.

Wolff er i øvrigt stifter af investeringsfonden The Wolff Company, mens en tredje grundlægger, Jim Davison, er medstifter af Silver Lake Partners – en af de største teknologiinvestorer i verden med 39 milliarder dollars i samlede værdier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Om ‘Vejen til Industri 4.0’

Ingeniøren sætter i den kommende tid fokus på automation i samarbejde med IDA og GTS-foreningen. Fokusset ’Vejen til Industri 4.0’ er økonomisk støttet af Erhvervspartnerskabet for Avanceret Produktion under Erhvervsstyrelsen. Følg med her.

Dansk fabrik i Letland

Om de tre multimillionærer vil få succes med deres projekt, må tiden vise. Men Katerra er langtfra den første til at lege med ideen om at samlebåndsproducere huse.

Tilbage i 2009 skrev Ingeniøren eksempelvis om virksomheden Bau-How, der ville samle boliger på en fabrik i Letland, der kunne spytte 160.000 kvadratmeter bolig ud om året. I dag findes der dog ingen oplysninger om firmaet Bau-How på nettet ud over en inaktiv LinkedIn-side.

Året før, i 2008, skrev Ingeniøren ligeledes om en klynge passivhuse i Kolding, der skulle fabriksfremstilles.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
13. februar 2018 kl. 18:41

På billedet kan man se, der er tale om træ elementer - sandsynligvis almindelige træskelet elementer. Desuden står der i artiklen at de selv skal producere limtræ såvel som CLT. CLT er efter min mening den bedste måde at bygge på idag. Om et CLT hus kan modstå tornadoer ved jeg ikke - der er jo ikke meget der kan modstå tornadoer - men jeg vil dog tro at det kan modstå tornadoer bedre end de noget lettere træskelet konstruktioner. Bl.a. er CLT relativt godt til at modstå jordskælv. For dem, der ikke ved hvad CLT er, er herunder lidt godbidder:

https://www.trae.dk/leksikon/clt/

https://www.trae.dk/artikel/enfamiliehus-af-krydslamineret-massivtrae/

https://www.youtube.com/watch?v=AKAV-C3DDdg&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=YuAya0hRjwU

I øvrigt - hvis nogen her er interesseret i at få noget bygget i CLT, kan jeg lave projektet og skaffe CLT elementerne til en rimelig pris. Jeg har også kontakt med arkitekten, der byggede CLT huset i Brønshøj / København.

2
13. februar 2018 kl. 18:14

.....hvilke materialer elementerne er fremstillet af.....og hvorledes sikkerheden er imod tornadoer. For er det den sædvanlige 2+4 teknik så er der næppe noget vi ikke kan i forvejen.....Vi har jo kendt de udmærkede Trelleborg huse i mange år og det meste af vort sommerhus byggeri er også 2+4 teknikken.

Hvis det derimod teknikker der kan klare de store tropiske storme som Hugo i 1989 så vil det være meget interessant.

1
13. februar 2018 kl. 04:25

Men fabriksfremstilling af huse er i sig selv ikke noget nyt. Men det er interessant at de i den grad integrerer alt i deres produktion. Der hvor jeg arbejdede før havde lidt af det samme, bare på en lavteknologisk måde og vi kunne heller ikke lave alle produkter til byggerierne. Men fabrikken i Lithauen kunne producere elementer i både beton, stålprofiler og træ, havde egen bukkemaskine til at lave tyndplade C-profiler o.lign. til vores produktion af badeværelses moduler. Firmaet, sammen med den norske del af firmaet fungerede i mange tilfælde både som entreprenør, arkitekt og ingeniør, samt producent af elementer. Men det ser ud til at Katerra, går nogle skridt længere end det. Så interessant nok.