Amerikansk industrigigant opkøber dansk batteri-pioner

Illustration: Lithium Balance

Dansk batteriteknologi kommer nu tættere på de helt store bilproducenter, efter den amerikanske industrigigant Sensata Technologies overtager ejerskabet af den nordsjællandske opstartsvirksomhed Lithium Balance, der er førende inden for battery management systems (BMS).

»Vi får nu en helt anden tyngde med Sensata som ejer, og det er altafgørende, når man skal ind hos de store bilproducenter. Jeg er stolt af at danskudviklet batteriteknologi kan indtage en plads i blandt de førende i verden,« siger Lars Barkler, der er administrerende direktør i Lithium Balance.

Sensata Technologies leverer blandt andet sensorer og sensorbaserede løsninger til en lang række brancher, heriblandt bilbranchen. Den amerikanske virksomhed med over 21.000 medarbejdere ejede i forvejen 25 procent af Lithium Balance, som de nu har købt aktiemajoriteten af med i alt 75 procent.

Læs også: Det store batterikapløb er skudt i gang – det handler om arbejdspladser og teknologi

Win-win

Med opkøbet får Sensata Technologies ejerskab over blandt andet Lithium Balances BMS-teknologi, mens den danske opstartsvirksomhed får adgang til nogle af de største bilproducenter i verden, som ofte sætter standarderne.

Det kan eksempelvis være ved at få adgang til at se specifikationer for den kommende generation af elbiler, som kan ligge fem eller ti år ude i fremtiden, fortæller udviklingschef i Lithium Balance, Claus Friis Pedersen.

»Det gør en kæmpe forskel. Vi får en adgang til kunder og viden om tendenser i markedet, som gør, at vi vil kunne tilpasse vores udvikling på en helt anden måde, end vi har kunnet tidligere. Det kan man slet ikke overvurdere værdien af,« siger han.

Den amerikanske industrigigant får med opkøbet blandt andet adgang til Lithium Balances BMS-teknologi, som i juli blev ISO 26262-certificeret af det tyske akkrediteringsfirma TÜV SÜD, som er en blåstempling af batteriteknologiens sikkerhed.

»Det er det fineste kvalitetsstempel, som du kan få. Det gør en kæmpe forskel rent salgs- og markedsføringsmæssigt til de tunge spillere i industrien. Nu begynder der at komme en masse kinesiske spillere ind på markedet. Her kan man sige, at vi har været heldige at have nået at løfte os selv op i en liga, hvor vi kan konkurrere på kvalitet og ikke kun pris på et tidspunkt, hvor markedet virkelig begynder at tage fart,« siger Claus Friis Pedersen.

Lithiumbatterier bryder i brand, hvis de bliver for varme eller lader for længe. Brandene kan være meget voldsomme, og ofte kan de ikke slukkes, fordi batterierne udvikler ilt, når de brænder, så man er nødt til at lade dem brænde ud.

For at undgå dette og også blandt andet forlænge batteriets levetid, monitorerer et batteristyringssystem løbende mange hundrede målepunkter i et batteri og kigger på data for at se, om det opererer sikkert, hvor meget strøm der eksempelvis er tilbage på batteriet.

Læs også: Amerikansk batteri-brand kan bremse energilagre

Mere fleksibel batteriteknologi

Lithium Balances BMS-teknologi adskiller sig fra øvrige produkter på markedet ved at være mere fleksibel. Den danske virksomheds konkurrenter er primært store virksomheder, der har udviklet ét dedikeret BMS til én stor bilfabrik, fortæller Claus Friis Pedersen.

»Vi kommer fra at være en lille opstartsvirksomhed, som er nødt til at lave ét produkt, der passer til mange anvendelser. Vi har derfor fokuseret på at udvikle et konfigurerbart og fleksibelt produkt, som er relativt hurtigt at rulle ud og tilpasse til en konkret kundes ønsker i modsætning til dem, som vi traditionelt konkurrerer med, der udvikler et nyt produkt, hver gang de får en ny kunde« siger han.

Lithium Balances BMS-teknologi er opbygget modulært. Den består af en basisdel af softwaren, som er den sikkerhedskritiske og certificerede, som det kan tage flere år at lave om på. Oven på den er bygget applikationssoftware, der ligesom vandtætte skodder er skilt fra de sikkerhedskritiske funktioner, forklarer han.

»På den måde kan man hurtigt lave ændringer i det ene lag, mens man er super tung og certificeret nede i det andet.«

For at udvikle teknologien har Lithium Balance gennem årene haft et tæt samarbejde med både Aalborg Universitet og DTU.

Her har universiteterne typisk stået for at udvikle eller forske i en komponent, for eksempel en ny højeffektskomponent eller en ny måde at forudsige levetiden af batterier på. Lithium Balances opgave har så været at integrere den i deres systemer og levere applikationsdata.

Lithium Balance kommer fortsat til at være i Danmark.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

At en lovende dansk industriproduktion af fremsynede Li-Ion batterier først gik i samarbejde med Kina. Derefter blev flyttet til Kina, hvor hele den danske investering blev tabt. Nu er aktierne i resterne ca. 2kr værd.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten