Amerikansk industrigigant i Danmark: »Det her er fødevareteknologiens Silicon Valley«
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Amerikansk industrigigant i Danmark: »Det her er fødevareteknologiens Silicon Valley«

For knap fire år siden var der ikke en eneste SPX-medarbejder i Danmark, men efter tre opkøb er den 15.000 mand store amerikanske virksomhed i dag repræsenteret herhjemme med 800 medarbejdere, der udvikler og producerer procesanlæg til fødevareindustrien over hele verden.

Men hvorfor i alverden vælger en multinational amerikansk virksomhed at etablere sig i Danmark?

For koncernens topchef Christopher J. Kearney er svaret åbenlyst:

Christopher J. Kearney er topchef for amerikanske SPX og besøgte i denne uge koncernens tre danske selskaber, der alle er opkøbt inden for de seneste fire år. (Foto: Das Büro)

»Fordi det, vi havde brug for, var her,« lyder den korte forklaring, som han supplerer med de overvejelser, der ligger bag opkøbet af APV i slutningen af 2007 samt Anhydro og Gerstenberg Schröder sidste år.

Forklaringen skal først og fremmest findes i en strategisk beslutning i 2004, hvor SPX valgte at satse på vækstbrancher. Dermed var det naturligt at gå efter virksomheder med ekspertise og et godt ry inden for procesteknologi til fødevareindustrien.

Enorm vækst i fødevarebranchen

»Fødevarebranchen er meget attraktiv. Ser man på, hvordan den har klaret sig historisk set, så er den på verdensplan vokset med 85 procent siden 2001. Ser vi fremad, viser en analyse fra Frost & Sullivan, at fødevareindustrien vil vokse med i gennemsnit fem til seks procent over de kommende fire år, primært på grund af de voksende markeder i Asien, f.eks. i Kina, hvor der er en hurtigt voksende middelklasse,« siger Christopher J. Kearney, som i denne uge var på sit første besøg i den danske afdeling af SPX.

At valget faldt på de tre danske virksomheder var intet tilfælde:

»Ved opkøbet fik vi tilført viden og talent, fordi Danmark historisk set er et sted med stor ingeniørekspertise på netop dette felt. Det attraktive er, at når man køber tre gode virksomheder, og samler talenterne, så giver det mere, end hvad de var hver for sig. En plus en plus en giver mere end tre. På den korte tid, vi har haft dem, har vi fået opgaver, ingen af dem ville have fået hver for sig, fordi de komplementerer hinanden. Det betyder, at vi nu kan levere en komplet turn-key-løsning til vores kunder,« siger topchefen.

Inden for de seneste fire-fem måneder er de forskellige afdelinger af de opkøbte virksomheder blevet samlet på fire adresser i Kolding, Silkeborg, Nakskov og i Søborg. Her ligger også et test- og innovationscenter, hvor der mindst en gang om ugen kommer kunder fra hele verden for at udføre fuldskala-forsøg på de opstillede procesanlæg, f.eks. til inddampning og spraytørring. Testcentret er angiveligt det største af sin art i verden, og et spraytørringsanlæg så stort som Rundetårn virker da også meget imponerende, som det står der i et af de store testrum. Og så er det endda minimalt i forhold til de fleste af de anlæg, virksomheden stiller op. De er ofte op til 30 gange større.

Centret er netop blevet tilført en 'anseelig sum penge', og det er der en god forklaring på, forklarer Christopher J. Kearney:

»Det her er fødevareindustriteknologiens Silicon Valley. Vi har valgt at satse på Danmark, fordi den udviklingshistorie og den ingeniørekspertise, der er her, er så vigtig.«

Men hvorfor ikke vælge at etablere sig et sted, hvor ingeniørlønningerne er lavere?

»Denne industris DNA er en del af det her land. Procesanlæg til fødevareindustrien har sine rødder og dermed en historisk forankring her. Derfor handler det ikke om lave omkostninger for os, men om høj kvalitet. Vi er her, fordi der er et højt fagligt niveau, og fordi vi får en ekspertise, vi kan anvende rundt omkring i verden, når vi bygger procesanlæg,« siger han.

Kunder vil betale for kvalitet

Men er det ikke en ekspertise, som ingeniører fra f.eks. Indien eller Kina, nemt kan lære sig, så de dermed kan udkonkurrere danske ingeniører?

»Verden er meget konkurrencepræget, og selvfølgelig vil de nye markeder forsøge at få den ekspertise, som vi har nu, men jeg tror, at innovation og udvikling er nøglen til at overleve. Samtidig er vores succes baseret på en forståelse af markedet og vores kunders behov for kvalitet og konsistens. Vi har store kunder som f.eks. Nestlé og Kraft, og de stiller krav om, at deres produktionsfaciliteter skal være ens, uanset hvor i verden de står. De er loyale over for os, fordi vi har været her så længe og altid leverer høj kvalitet. Og det er de villige til at betale for. Vi leverer til kunder, der producerer føde- og drikkevarer, og derfor skal produkterne være førsteklasses kvalitet. Hvis ikke, kan det få alvorlige konsekvenser,« forklarer han.

Hvordan forventer du, at globaliseringen kommer til at påvirke ingeniørarbejdsmarkedet?

»Vi har mange forskellige forretningsområder, og det er meget forskelligt, om vi bruger lokal arbejdskraft eller ej. Inden for test- og måleudstyr bruger vi meget lokale ingeniører, fordi det er vigtigt, at de kan tale med folk. Men når det gælder fødevareteknologi, er det meget anderledes, fordi vores kunders behov er anderledes. Så her er det vigtigt, at vi fortsætter på samme måde, fordi vi skal have et højt viden- og udviklingsniveau.«

Hvad er jeres forretningsplaner for Danmark?

»Den danske afdeling af SPX er en væsentlig del af virksomheden og bliver det i stigende grad, fordi fødevarebranchen er så attraktiv. Kunder som f.eks. Nestlé, Kraft og Pepsi bygger procesanlæg over hele verden, ikke mindst i de voksende økonomier i Asien, og de skal bruge vores fabriksanlæg. Og selv om fabrikkerne bliver bygget andre steder i verden, så er det i vores innovationscenter her i Danmark, vi har ekspertise og udvikling. Faktisk anser vi aktiviteterne i Danmark for så vigtige, at den amerikanske bestyrelse i morgen (i onsdags, red.) mødes her i Søborg til det bestyrelsesmøde, vi holder hver anden måned,« siger Christopher J. Kearney.

Jeg er gentagne gange blevet angrebet for - her fra det nordlige udland - at fremhæve dansk landbrug positivt i forhold til landbruget andre steder i verden.

Jeg var netop ved at skulle skrive et indlæg i debatten om IDA's mærkesager til valget, og ville henvise til, at Danmark endnu har en førerposition i bioteknologi gennem farmaceutisk-, biokemisk-, enzymatisk-og katalysatorindustri.
Fremtidens virkeligt store marked med udvikling af nye vækster og fødevarerprodukter ved genteknologi har man derimod afskåret sig fra ved at hænge sig på den irrationelle frygt for "frankenfood" og "industrilandbrugets" påståede ødelæggelse af "naturen" og vor mad.

Desværre ser det ud til, at ing.dk må give Magnus Bredsdorf et par måneders betalt ferie uden internettilgang, hvis ing.dk skal fremme denne enorme mulighed for fremtidig beskæftigelse af højtuddannede i Danmark.

Mvh Peder Wirstad

  • 0
  • 0