Amerikansk forsvar udvikler bionedbrydelige frø-patroner

Med en nytolkning af begrebet flower power vil det amerikanske militær udvikle bionedbrydelig ammunition med indbyggede plantefrø. Illustration: Bernie Buston

Det amerikanske forsvarsministerium, Department of Defence (DoD), vil væbne militæret med blomsterprojektiler og plante-missiler. I hvert fald ønsker forsvaret at erstatte miljøskadelige metaldele i patronhylstre med bionedbrydelige materialer og indbygge plantefrø i ammunitionen.

Det fremgår af ministeriets projektbeskrivelse, med hvilken DoD efterlyser virksomheder, der kan:

'Udvikle bionedbrydelig træningsammunition ladet med særlige frø, der kan gro op som miljøfremmende planter og skaffe rester og forurening fra ammunitionen af vejen.'

Læs også: Biofibre kan blive en genvej til grønne industriprodukter

I første omgang efterspørger militæret forslag til udformningen af bionedbrydelig ammunition til kaliber 40 mm og 120 mm træningsvåben.

Specialdesigende plantefrø

Ifølge projektbeskrivelsen bruger det amerikanske militær årligt tusindvis af skyts under militærets øvelser, men har ingen effektiv måde til at fjerne efterladendskaberne fra de mange projektiler og patroner. Ofte vil de være spredt over et stort område eller være skjult for øjet, boret ned i jorden.

Læs også: Rejeskaller bliver til miljørigtig bioplast

For at gøre op med disse miljøskadelige spor har forsvarets ingeniører allerede udviklet et plantefrø, der kan indbygges i ammunitionen. Efter et par måneder vil frøet spire og blive til en plante, der skal forsøge at opveje den miljøpåvirkning, som krig og militante aktiviteter har.

Med efterlysningen af bionedbrydelige ammunition søger DoD dels et materiale, som ikke forurener, men også et vækstmedie til de affyrede frø. Et patronhylster gemt i jorden vil derfor nedbrydes, mens det også giver næring til et spirende frø.

Læs også: Cykelhjelm af papir klarer sikkerhedskrav

Virksomheder har mulighed for at indsende bud på, hvordan plantebaseret ammunition skal fremstilles, frem til d. 8. februar.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Den amerikanske hær kan skabe endnu et alvorligt miljøproblem, hvis de laver patronhylstre eller kugler, der indeholder plantefrø.

De kan sprede plantefrø, der kan fungere som invasive arter hvor de lander, og udkonkurrere den lokale flora. De kan endda sprede plantefrø som indeholder sygdomme, som den naturlige flora ikke er modstandsdygtig overfor. Eller som lokale afgrøder heller ikke er modstandsdygtig overfor.

Selvom det skyldes dumhed og kun er i den bedste mening, kan det amerikanske forsvar blive beskyldt for biologisk krigsførelse, hvis noget af ammunitionen bliver brugt udenfor USA.

 • 4
 • 4

Herhjemme var den ikke gået. Tomme 120mm hylstre betragtes som skarp ammonition, så dem vil der ikke blive smidt med...

 • 0
 • 0

Der er næppe tale om hverken omsorg for Afganistan eller biologisk krigsførelse. Projektet taler om "Biodegradable Composites with Embedded Seeds for Training Ammunition". Så det er omsorg for hjemlandet.

Umiddelbart kunne man måske tænke sig at man i stedet samlede brugte patronhylstre op ligesom vi jægere gør, men det er nok for dyrt med de utrolige mængder skud bare et simpetl maskingevær kan præstere.

 • 0
 • 0

Nu står der jo i artiklen at det i første omgang drejer sig om trænings ammunition. Det vil sige at det ikke vil blive spredt andre steder end der hvor det amerikanske militær træner (Indrømmet; jeg ved ikke hvor mange steder der gør det og om de træner uden for USA). Men på længere sigt er det nok noget der skal tages med i overvejelserne hvis det skal bruges som generel ammunition flere steder på kloden.

 • 3
 • 0

Citat: "forsvarets ingeniører allerede udviklet et plantefrø," Jeg ved godt, at der her er tale om en dansk gengivelse af en formodentlig amerikansk tekst, men jeg synes, at det lyder som resultatet af gen-manipulation, der her gengives. Det kan blive "interessant" at se resultatet af en ukontrolleret spredning over store arealer (skydeterræn) af en plante med speciel affinitet over for specifikke metaller og lignende.

 • 3
 • 1

Frøet skal være placeret i patronen, så det opvarmes mindst mulig, for at holde spireevnen. En åndbar indkapsling kan løse problemet. Så skal det kulle nedbrydes i naturen (vand, sol og temperaturudsving). Så det er nok mere dette der er udviklet, og ikke en genetisk manipuleret plante (Der så specielt avles til snævert formål) Teknologien er sikkert ligesom coating af frø.

 • 0
 • 0

Den store udfordring er nok at holde temperaturen under ca. 100 grader C. frø og kerner dør ved en temperatur over ca. 81 grader C. Enhver der har været soldat ved godt hvor varmt et hylster er efter det er afskudt.

 • 1
 • 0

Hvorfor i alverden vil de proppe frø i patroner, det giver ingen mening. Det ville være rigeligt at vælge de rigtige materialer i stedet. Fx jernhylstre og jernpatroner.

 • 1
 • 0

Mon ikke det igen er et spørgsmål om oversætning?

Der eksisterer jo allerede særlige blomster som for eksempel kan detektere landminer. De er genetisk udviklede så bladene skifter farve til røde hvis der er sprængstof i jorden hvor de gror.

Jeg kunne forestille mig at der nok er tale om særlige planter der er udviklede til ikke bare at nedbryde hylstre men nok mere at nedbryde eller uskadeliggøre de kemiske forbindelser der er tilbage efter en granat for eksempel er blevet sprængt. Moderne sprængstof og drivmidler er jo ikke bare sort krudt.

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten