Amerikansk forskning: Dagens længde betyder mere for humøret end vejret

6. november 2016 kl. 12:005
Dagens længde - og ikke gråvejr - er afgørende for, om vores humør kan holdes oppe, mener amerikanske forskere, der har undersøgt sagen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vintermånederne kan føles tunge, når mørket omhyller os. Det kan en overskyet dag også. Men faktisk er de korte dage meget værre for vores sindstilstand end en langtrukken omgang regnvejr, viser amerikansk forskning.

En psykolog og en fysiker fra Brigham Young University i staten Utah har således sammen med en ekspert i statistik undersøgt, hvorvidt der er en sammenhæng mellem vind og vejr og vores sindstilstand. Den idé kom de på, da de sad og sludrede om vejret i bussen.

»På en stormfuld dag spurgte jeg Mark (Beecher, professor og psykolog på Brigham Young University, red.), om han fik flere klienter på sådan en dag. Det var han ikke sikker på,« fortæller fysiker Lawrence Rees, som selv havde masser af tilgængelige vejrdata.

Læs også: Hvor skinner solen mest? Svaret finder du i en ny DMI-rapport

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter at have gravet sig ned i de meteorologiske registreringer og Beechers patientdata mener de at kunne bevise, at det er dagens længde, frem for hvorvidt det er gråvejr eller ej, der er mest afgørende for, om man føler sig på toppen.

Samtidig understreger de dog, at det er muligheden for at suge sol, der afgør sagen, så strålerne skulle gerne kunne møve sig gennem skyerne bare af og til for at redde os fra bekymringer.

»På en regnvejrsdag eller en stærkt forurenet dag antager folk, at de vil være mere sørgmodige. Men det så vi ikke. Vi så på solstråleniveuaer, dvs. den mængde sollys, der rammer Jorden. Vi har medtaget overskyede dage, regnvejrsdage, forurening, men hvad der virkelig betød noget, var antallet af timer mellem solopgang og solnedgang,« fortæller Mark Beecher.

Læs også: Europæiske meteorologer lover pålidelig vejrudsigt to uger frem i tiden fra 2025

Seks års data gransket

Det kan jo lyde som noget, der kommer bag på de færreste, at vi skulle føle os mere nedtrykte i vintermånederne, så hvad er egentlig nyheden her?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge forskerne selv, så har de gjort antagelserne mere præcise ved ikke kun at tage vejr og mørke med i betragtningen, men at gå helt ind i 'wind chill factor', nedbør, Solens irradians, vindhastighed, temperatur, etc. Hele 19 vejrvariable blev undersøgt og holdt op mod seks års patientdata.

Desuden har de kigget på vejrdata minut for minut i de områder, hvor patienterne boede, og så har de fokuseret på Beechers klienter, dvs. patienter, som måske i forvejen var mest følelsesmæssigt modtagelige over for forandringer.

Resultaterne er blevet publiceret i tidsskriftet Journal of Affective Disorders.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
8. november 2016 kl. 10:42

Personligt, og derfor anekdotisk, så er skiftet til vintertid en brat påmindelse om at B-mennesker rammes, når der pludseligt bliver mørkt, når man gerne vil ud og være aktiv

Jeg er B menneske, men kun delvist enig. Da jeg er B menneske kommer jeg først på arbejde ved 9-10 tiden, men modsat oplever jeg lyset på vej til arbejde, hvilket et positivt og giver mig energi. Som programmør er jeg indenfor alligevel, så netop lyset om "morgenen" (nogle underlige mennesker vil kalde det formiddag) er jeg netop glad for. Men ja - hjemme laver jeg ikke meget.

Nu bor jeg et sted, hvor vi allerede har 10 cm sne, og det giver også lys. Så når jeg bruger aftenen p at rydde sne, så har jeg det godt om aftenen (fysisk arbejde og træning uden at skulle betale et sportscenter for det)

4
7. november 2016 kl. 14:03

Der synes ikke at være nogensomhelst evidens for, at skifte frem og tilbage mellem "sommer"- og "vintertid".

Til gengæld synes der at være overvældende evidens for, at beholde "sommertid" året rundt.

Især i lande højt mod nord, er vinterugen præget af mørke når man bevæger sig mod arbejde - og mørke når man bevæger sig hjemad igen.

Vinter-sommertid eller måske endda ekstra vintersommertid, ville udløse lystid til udendørsaktiviteter = et bedre fritidsliv om vinteren.

3
7. november 2016 kl. 08:25

..at vinter - eller snarere årstider som sådan, har betydning ikke kun for humøret, men også for skal vi kalde det vor "ydeevne". Naturligvis sammen med en masse andre faktorer, hvilket gør det svært at isolere de enkeltes betydning. På jorden er der som bekendt meget store forskelle i livsstil, men også når det gælder produktion, levestandard og andre økonomiske parametre. I nogle sammenhænge er disse forskelle kaldet "nord-syd" forskelle. Kan foruden de andre faktorer også det naturlige ydre miljø, herunder lys og temperatur betyde noget?

2
6. november 2016 kl. 20:05

Vintertid... Ja måske, det der er hårdest ved mit humør er hvis jeg ikke kommer ud på mine 3 ugentlige løbeture. Men løbeture på løbebånd tæller bare ikke. Men skal ud og mærke regnen/vinden/kulden. Det giver en tilfredsheds følelse så stor når man har løbet en tur i frost og blæst. Jeg er ikke på at den mange cykelaktive vil give mig ret. Og når vi så bliver holdt inde af is og sne, eller bare dårligt ryddede veje, så bliver man lidt rastløs. Heldigvis har det da været shorts-vejr indtil nu.

Men mon ikke der er en undersøgelse der siger noget og lagens længde og motion...

1
6. november 2016 kl. 12:24

Personligt, og derfor anekdotisk, så er skiftet til vintertid en brat påmindelse om at B-mennesker rammes, når der pludseligt bliver mørkt, når man gerne vil ud og være aktiv. Når man så må være indendørsaktiv, så tror jeg det bidrager til mangel på humør, hvis man nu har lyst til at arbejde i haven.

Man kan ikke tilfredsstille alle, men med tiden bliver der mindre tvungen morgenaktivitet, når vi kommer til at arbejde mindre, og så vil mange miste en times vinterdagslys, fordi de står op efter kl. 8, som vintertid, ihvertfald her i Danmark, er beregnet til.