Amerikansk elektronikskrot på afveje: Ender ulovligt i Hongkong

Illustration: LARS BERTELSEN

200 stykker elektronikskrot med GPS-enheder afslører, at amerikansk elektronikskrot langtfra altid ender hvor det burde. Af de 200 computerskærme og printere er 62 i dag endt i lande, hvor det er ulovligt at importere elektronikskrot.

Det skriver blandt andre Wired på baggrund af en rapport fra miljøorganisationen Basel Action Network.

Undersøgelsen blev påbegyndt i juli 2015, hvor de første stykker elektronik blev afleveret til genanvendelse hos forskellige virksomheder i USA. De sidste enheder blev afleveret i december 2015, og BAN forventer ikke, at elektronikskrottet er færdigt med at rejse endnu.

Læs også: Skrotbjerge af elektronik vokser med voldsom fart

Mange stykker elektronikskrot har bevæget sig over flere mellemstationer, før de stopper deres rejse efter gennemsnitligt 97 dage og 4.262 km. Særligt Hongkong er en populær destination, selv om landet har et forbud mod at importere elektronikskrot.

En visualisering fra MIT Media Lab viser, hvor de 200 stykker kasseret elektronik er endt. Se mere på http://senseable.mit.edu/monitour-app/. Illustration: MIT Media Lab

Det fremgår blandt andet af en visualisering af resultaterne, som MIT Media Lab har lavet. Her fremgår det desuden, at størstedelen af det eksporterede amerikanske elektronikaffald ender i Asien, mens kun en enkelt sender er endt i Afrika.

Også dansk skrot har været på afveje

Undersøgelsen er den seneste i en række internationale undersøgelser af elektronikskrottens afveje. I 2013 afslørede Politiken, hvordan danske computere endte i Ghana, hvor de forgiftede de lokale, der forsøgte at få rester af værdifulde metaller ud af maskinerne.

Læs også: Danskerne smider fire ud af ti batterier direkte i skraldespanden

Det til trods for, at EU er blandt de områder, hvor den største del af elektronikaffaldet ender i officielle genbrugsordninger. På verdensplan er det dog kun en brøkdel af affaldet, der gør det. En rapport , som FN udgav i 2014 viser, at verden dengang producerede omkring 42 mio. ton elektronikaffald årligt. Et tal, der allerede forventes at være steget til 50 mio. ton inden udgangen af 2018.

I 2014 producerede hver verdensborger 5,9 kg elektronikaffald, mens hver dansker stod for 24 kg. Til gengæld blev over 60 pct. af det danske elektronikaffald genanvendt.

Emner : Affald