Amerikansk ekspert: Tingenes internet bliver støbt i Asien og Europa
Om fem år vil mellem 25 og 50 milliarder enheder være digitalt forbundne, vurderer forskellige brancheanalytikere.
Om det lige bliver det ene eller andet tal, er ikke så afgørende. Det sikre er, udviklingen giver helt nye teknologiske udfordringer og muligheder. Og derfor er Internet of Things (IoT) det måske allervarmeste emne inden for teknologien for tiden.
Internet of Things var et hovedemne på en teknologidag afholdt af Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV), hvor bl.a. Kamstrup og Vestas berettede om, hvordan de udnytter de enorme datamængder, der generes, til at designe bedre produkter og nye tjenesteydelser.
Der findes mere end 26.000 Vestas vindmøller verden over med en samlet kapacitet på 60 GW, heraf overvåges vindmøller med en kapacitet på 47 GW konstant med mere end 50 millioner sensorer. De enorme datamængder kan udnyttes til at optimere driften og give indsigt i vejrmønstre.
De Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter (GTS) har udsendt en rapport med en række anbefalinger til, hvordan danske fremstillingsvirksomheder kan udnytte IoT i produktionen og til at fremstille nye produkter.
Vi skal have ægte 5G
National Instruments, som er et verdens førende firmaer inden for test og måleudstyr, har naturligvis også fokus på Internet of Things.
På virksomhedens årlige konference i Danmark, NI Days, lagde Vice President Charles Schroeder fra hovedkontoret i Austin i Texas vejen forbi.
Han slog fast, at forudsætningen for at kunne forbinde milliarder af enheder med hinanden er opbygningen af et ægte femte generationsnetværk.
Et sådant netværk skal både have større båndbredde end i dag, men det skal også have mindre tidsforsinkelse eller latency, så det bliver muligt at få hurtigere respons.
»Det vil eksempelvis være helt nødvendigt for bilindustrien,« sagde Charles Schroder i et interview med Ingeniøren.
Det er ikke kun for selvkørende biler, at noget sådant er nødvendigt. Det er også vigtigt for sikkerheden i mere traditionelle biler.
»Jern og stål er med til gøre biler tunge, så det næste store skridt inden for bilindustrien bliver at reducere forbruget af disse materialer for at forbedre brændstoføkonomien. Men jern og stål er også en del af bilens sikkerhedsudstyr. Hvis elektroniske systemer skal medvirke til at mindske antallet af uheld og reducere konsekvensen af uheld, så skal vi have systemer, der er meget bedre end dem, vi har i dag. Det er stor teknologisk udfordring.«
NI = FPGA/CPU + LabView National Instruments lancerer som andre virksomheder en jævn strøm af nye produkter. Groft sagt er de dog alle varianter af det samme, forklarer Charles Schroeder. Instrumenterne forbindes til den fysiske verden med en FPGA med analog og digitale input/output. FPGA’en er sammenkoblet med en CPU, som udfører beregninger, som overføres til ‘skyen’. Det hele kontrolleres med LabView, som er National Instruments softwareprodukt, hvormed brugeren kontrollerer og forbinder forskellige instrumenter med hinanden.
Han påpegede, at en anden forudsætning for IoT er, at vi får bedre batterier.
»Mange elektroniske enheder bliver installeret steder, hvor vi ønsker, at de skal fungerer uden afbrydelse i 10 år«.
National Instruments har et samarbejde med store producenter som bl.a. Nokia og Samsung om at udvikle løsninger til 5G.
Forskning og udvikling inden for 5G er massiv, det samme vil markedsføringen sikkert blive, mener Charles Schroeder. Her skal man være på vagt.
»Teleselskaber vil sikkert på et tidspunkt begynde en markedsføring af noget, de kalder 5G, men som vi ingeniører næppe betragter som en ægte 5G-løsning.«
Hold øje med OL i 2018 og 2020
I 2018 skal de vinteroplympiske lege afholdes i Pyeongchang i Sydkorea. To år senere skal sommer-OL afholdes i Tokyo, Japan.
Charles Schroeder forventer, at de to lande vil benytte disse begivenheder til at give verden en opvisning i, hvad IoT og 5G giver af muligheder, og ikke mindst hvad disse lande og deres teknologivirksomheder formår.
Det er dog hans opfattelse efter at have rejst jorden over, at Europa også er kommet godt med på IoT-vognen. Han er derimod mere bekymret for udviklingen i USA.
