Danmark bør lære af fracking-metodens hjemland, hvis gassen i den danske skifer skal hentes op til overfladen. Sådan lyder budskabet fra William Alley, der er videnskabelig direktør i den amerikanske ngo National Ground Water Association (NGWA).
Han er ikke i tvivl om, hvad der er vigtigst, hvis Danmark skal lære af de mange års erfaringer med amerikansk skifergasudvinding:
»Ryk langsomt frem,« opfordrer William Alley.
Skifergasudvinding gennem den kontroversielle fracking-metode har i årtier været brugt i USA. Og i en række tilfælde er utætte brønde og dårligt vedligehold blevet kædet sammen med forurening af amerikanernes drikkevand.
Jagten på skifergas i USA gik for alt for hurtigt i gang, mener William Alley, som i går gæstede en konference om det danske skifergas hos Geus.
»Der var tidlige tegn på potentielle problemer, men der blev ikke reageret hurtigt nok,« forklarer han og tilføjer:
»Vi lærte det på den hårde måde.«
Netop den potentielle risiko for grundvandet bør få Danmark til at være ekstra opmærksomme, mener William Alley.
»I USA kommer 40 pct. af drikkevandet fra grundvand. Hos jer er det 100 pct., så det er selvfølgelig meget vigtigt at bevare det.«
Den danske skifergas Energiselskabet Total har sammen med Nordsøfonden licens til at lede efter skifer i Nordjylland og Nordsjælland. Borepladsen i Vendsyssel er fortsat Danmarks eneste af sin slags. De første prøveboringer skal efter planen gå i gang i foråret 2015. Skifergassen udvindes som regel ved hjælp af fracking, som slår revner i stenlaget ved at pumpe vand, grus og kemikalier ned i undergrunden med højt tryk. Fracking-metoden har været kraftigt udskældt fordi metoden i flere tilfælde kædes sammen med miljø-, luft- og vandforurening. En række lande - som f.eks. Frankrig og Bulgarien - har taget konsekvensen og gjort metoden ulovlig.
»Vi mangler data«
Mens utætte brønde kan slippe forurening ud i grundvandsreservoir, er det stadig uklart, præcis hvilken sammenhæng der eksisterer mellem selve frackingmetoden og drikkevandsforurening. Der mangler simpelthen forskning, fastslår William Alley.
Men med blik for de amerikanske erfaringer kan Danmark undgå nogle af de faldgrubber, som i dag giver problemer i USA .
Først og fremmest skal der foretages grundige baseline-studier, som gør det muligt, at overvåge om det danske grundvand modtager kemikalier fra gas-boringen, forklarer William Alley.
Den viden mangler i USA, og derfor er det umuligt at fastslå, hvad de mange boringer betyder for drikkevandet.
Også på det lovområdet kan USA inspirere, mener direktøren.
»Det er lovgivning, der har haft tid til at modne. Der vil være noget, man kan lære - selvom det amerikanske og det danske system er meget forskelligt,« understreger han.
Naturstyrelsen: Vi har ikke nogen erfaring på området
Også Naturstyrelsen var inviteret til konferencen om skifergas, der var organiseret af Akademiet for Tekniske Videnskaber. Kontorchef Anne-Marie Vægter Rasmussen havde dog ikke noget detaljeret bud på, hvilke udfordringer der kan opstå, når fracking-metoden skal reguleres.
»Vi har ikke megen erfaring indtil videre. Der er ingen miljøtilladelser givet til fracking,« understregede hun.
I Nordjylland er det franske energiselskab Total snart klar til foretage de første prøveboringer efter skifergas. Hvis der er gas gemt i den danske skifer, kræver den nuværende lovgivning, at selskabet søger en separat tilladelse til af fracke undergrunden.
