Skynet er tilsyneladende lige om hjørnet, gad vide hvilken linje man som ingeniørstuderende bør vælge med den oplysning som beslutningsgrundlag :)
(Med skynet referer jeg til den AI som Arnold Schwarzenegger kæmper imod i filmene Terminator)
Systemer, der gør brug af kunstig intelligens (AI for Artificial Intelligence), er allerede indlejret i kontrolsystemerne for vores biler og fly, hjælper os med at finde vores vej gennem internettet og har langsomt overtaget en række job, der tidligere var forbeholdt eksempelvis fabriksarbejdere.
Nu kommer så næste skridt: På grund af accelererende teknologiske fremskridt inden for AI er computersystemerne så småt trukket i doktorens kittel og advokatens jakkesæt og har overtaget arbejdsopgaver, der tidligere var forbeholdt højtuddannede og specialiserede fagpersoner.
Og det er en udvikling, der vil accelerere, vurderer Neil Jacobstein, der er leder af fakultetet for AI og robotsystemer hos det Google-støttede Singularity University. Ifølge Neil Jacobstein, der er en af hovedtalerne på IDAs konference 'Driving Technology' i København 19. og 20. maj, vil udviklingen fundamentalt ændre den måde, hvorpå virksomheder og organisationer med højtuddannet personale fungerer:
Felter som radiologi, juridisk dokumentsøgning, medicinsk sygdomsevaluering og journalistik har alle set AI-systemer udføre opgaver lige så godt som – og nogle gange bedre og hurtigere – end deres menneskelige kolleger, fortæller Neil Jacobstein:
»Et eksempel på konsekvenserne her i USA er, at advokatfirmaer har sænket deres sommeroptag dramatisk. Traditionelt har de hver sommer hyret en stribe jurastuderende, som har fået til opgave at gennemgå tidligere sager for at finde præcedens for de aktuelle sager, advokatfirmaerne har kørende. AI-drevne systemer specialiseret i mønstergenkendelse kan i dag søge gennem de enorme mængder af tidligere sager både hurtigere og billigere,« fortæller han.
Før sin ankomst til Singularity University var Neil Jacobstein administrerende direktør for den banebrydende AI-virksomhed Teknowledge. Han har fungeret som teknisk konsulent på forsknings- og udviklingsprojekter inden for AI for virksomheder og organisationer som det amerikanske forsvarsministeriums udviklingsorganisation, Darpa, Nasa, USA's hær og flyvevåben, GM, Ford og Boeing.
Han vurderer, at man også inden for andre professioner end advokater vil se en markant vækst i antallet af AI-systemer i de kommende år. Det gælder eksempelvis medicin og hospitalsvæsnet:
»AI er specielt velegnet til at analysere og fortolke store datasæt. AI-systemer kan for eksempel overvåge store grupper af patienter i realtid og registrere og analysere ændringer i deres tilstand. De kan også bruges til at lede efter mønstre, der forbinder sygdomme, årsager og behandlinger, hvilket kan føre til medicinske fremskridt,« siger Neil Jacobstein .
Disse jobfunktioner har typisk været forbeholdt læger og andet sundhedspersonale.
For virksomheder og organisationer inden for de fleste brancher – såvel som deres ansatte – vil den hastighed, hvormed AI-systemer bliver forbedret, betyde et behov for at se nærmere på, hvilke arbejdsopgaver AI kan være i stand til at varetage.
En nylig undersøgelse fra Martin-instituttet på Oxford University viste, at omkring 50 millioner amerikaneres arbejde helt eller delvist vil kunne håndteres af AI-software inden for de kommende 20 år. Tallet svarer til mere end 40 procent af alle beskæftigede amerikanere. I løbet af de næste 10 til 15 år vil mange virksomheder og organisationer med andre ord erstatte dele af arbejdsstyrken med AI-software.
Neil Jacobstein forstår, hvordan rapporter som denne – uanset om deres forudsigelser er korrekte eller ej – kan forårsage angst blandt mange arbejdere og bekymring for, hvordan samfundet vil klare disse ændringer. Han påpeger, at den optimale integration af AI-software og robotter ikke er ensbetydende med, at arbejdere erstattes, men i stedet kan bruges til at øge arbejdernes effektivitet ved at lade AI tage sig af repetitive og mindre interessante opgaver og give kognitiv støtte til at gøre komplekse opgaver nemmere og skabe løsninger, der har et bedre datafundament.
»Vores hjerner har ikke været igennem en større opgradering i over 50.000 år. Det betyder, at vi godt kan have mangler i vores beslutningsprocesser. Vi er principielt optimeret til et liv på savannen – hvis du hørte noget, der lød som en løve, stoppede du ikke op for at vurdere, om der vitterlig var tale om en løve, men reagerede omgående. Hvis ikke, så var chancerne for, at dine gener blev videreført, ikke særlig store. Mens det tidligere har været en styrke, betyder det i dag, at vi kan være tilbøjelige til at drage forhastede konklusioner og ikke tage alle fakta i betragtning. AI kan hjælpe os til at overvinde disse fordomme,« siger han og fortsætter:
Vores hjerner har ikke været igennem en større opgradering i over 50.000 år. Det betyder, at vi godt kan have mangler i vores beslutningsprocesser.Neil Jacobstein, Singularity University
»Katastrofen med Challenger-rumfærgen, hvor vigtige advarsler fra ingeniører på gulvet fejlagtigt blev fejet til side, er et eksempel på, hvordan mennesker undertiden træffer beslutninger uden korrekt vejning af samtlige fakta. Nasa har siden analyseret og erkendt problemet og har ændret sine beslutningsprocesser. Jeg tror, at et AI-system kunne have fundet problemet og muligvis bidraget til at undgå katastrofen.«
»Et andet sted, hvor AI kunne være brugbart, er i den amerikanske kongres. Den træffer undertiden beslutninger, der ikke er baseret på evidens og fakta. Hvis vi tilføjede et godt udformet AI-system, der kunne kontrollere fremførte argumenter og påstande og producere modargumenter, ville vi måske kunne gøre den politiske beslutningsproces mere evidensbaset. Det ville kunne fungere i forhold til noget som global opvarmning, hvor de kongresmedlemmer, der bruger argumenter, der kan modbevises videnskabeligt, med det samme ville blive præsenteret for en række overbevisende modargumenter i fuld offentlighed.«
Neil Jacobstein vurderer, at AI og ’Internet of Things’ – et begreb, der refererer til den enorme stigning i antallet af apparater tilsluttet internettet både i hjemmet og på arbejdspladsen – vil skabe ændringer, hvor det ikke længere er nødvendigt for menneskelige arbejdere at overvåge og kontrollere store dele af de industrielle- og organisatoriske processer.
»AI vil overvåge og stå for mange af de systemer, der driver en organisations eller virksomheds processer og arbejdsopgaver, og bidrage til at skabe overblik over de massive mængder af data, der genereres af de tilsluttede sensorer. Dette kan føre til nye produkter eller forbedringer af processer og dermed en stigning i både produktivitet og effektivitet,« siger Neil Jacobstein.
»Sensorer vil eksempelvis overvåge din lagerstatus, AI vil håndtere genbestilling automatisk, finder selv den bedste indkøbspris i online-auktioner og fører regnskab for hele processen. Hvis du har mulighed for at 3D-printe in-house, kan AI analysere, om det er mere omkostningseffektivt at købe en del eller selv printe det og selv starte produktionen, hvis det er tilfældet,« siger han.
Skynet er tilsyneladende lige om hjørnet, gad vide hvilken linje man som ingeniørstuderende bør vælge med den oplysning som beslutningsgrundlag :)
(Med skynet referer jeg til den AI som Arnold Schwarzenegger kæmper imod i filmene Terminator)
Yep, jeg tror du har ganske ret, med den detalje at fremtiden ALTID bliver forskellig fra det vi kan forestille os, så hvordan den præcis vil udvikle sig bliver vildt spændende.
Hvad vi derimod kan være fuldstændig 1000% sikker på er at almindelige mennesker nok skal bliver jagtet rundt, tvunget til at søge alle de jobs der bliver afskaffet. For uanset hvor nemt og bekvemt vi gør det muligt for os at have, så må vi ikke nyde det. Vi skal, død og pine, holdes i bunden af Maslows behovspyramide - hvilepuder er strengt forbudt... Gru og skræk, skulle vi få så meget overskud at vi begynder at tænke eller nyde livet.
Vil nogen forklare det fornuftige i at afskaffe arbejde (hvilket er godt) med den fanatiske opretholdelse af arbejd, arbejd, arbejd mantraet. Hvad er den langsigtede fornuft med konstant at jage folk rundt, for at søge beskæftigelse, konstant øge stressfaktoren, parallel med at vi afvikler arbejde, som vi kender det. Om få år er alle service jobs, gudskelov, overtaget af robotter. Tilsyneladende bliver rigtig mange administrative jobs overtaget af AI. Undervisning og konsulentydelser kan også fint erstattes med AI.
Og vi skal så, for ikke at hvile, søge - hvad? - 10 jobs om dagen, ringe hver 10 minut, således at det kan registreres at vi ikke sover, GPS implant holder øje med at du ikke er i tivoli, biograf, cafe eller er på andre "ikke til rådighed for arbejdsmarkedet" lokaliteter. Møde op dagligt, som bevis på at du ikke er på ferie, eller andre nydelses aktiviteter, forbeholdt de få med arbejde.
Jeg er ikke nervøs for skynet, jeg er mere nervøs for at vi er så fuldstændig viklet ind i en simpel og begrænset virkelighed, der får os til at acceptere alt der kan skabe arbejdspladser. Det er sket før i historien, alt for at skabe arbejde, også krig.... HVAD ER PLANEN?
Jeg synes at udtrykket AI bliver brugt i flæng, uden en klar begrebsdefinition? Så hvidt jeg læser, og ret mig endelig hvis jeg tager fejl, så er det stadig bare computeralgoritmer der arbejder indenfor den kode de er skrevet i? Der forgår vel ingen decideret læring, men tilpasser sig blot parametre? Hvis dette er rigtig, er det så virkelig kunstig intelligens?
Stadig fantastisk at vi nu har de værktøjer som menneskehed.
Ville det være muligt at AI'en får mulighed for at justere på egne algoritmer, flytte parametrene og på den måde udvikle sig forbi vores "fatteevne"?
Hvis ikke, kunne man jo begynde at give robotterne noget løn og så programmere dem til at købe det lort de selv producere, i ved, bare for at holde hjulene og økonomien i gang. Jeg kan ikke forestille mig at kapitalismen bekymre sig om hvem eller hvad der forbruger...
overvågnings kameraer på alle offentlige arealer, mikrofoner og kameraer i alle elektroniske gadgets, forbundet til internettet, NSA og google, bagdøre, osv.
5 zetaflob datalagre
Krydret med digitale pasbilleder og computere der er bedre til at genkende mennesker end vi selv er... Tilsæt en skovlfuld AI - algoritme der er specialiseret i at genkende mønstre i gigantiske datamængder.
Måske vi er tættere på Minority Report end Terminator?
Måske vi er tættere på Minority Report end Terminator?
Google "prolonged detention"....Tættere på, som i lige om lidt...
Hvad vi derimod kan være fuldstændig 1000% sikker på er at almindelige mennesker nok skal bliver jagtet rundt, tvunget til at søge alle de jobs der bliver afskaffet. For uanset hvor nemt og bekvemt vi gør det muligt for os at have, så må vi ikke nyde det. Vi skal, død og pine, holdes i bunden af Maslows behovspyramide - hvilepuder er strengt forbudt... Gru og skræk, skulle vi få så meget overskud at vi begynder at tænke eller nyde livet.
Nu kan man jo håbe der sker noget radikalt andet, når arbejdsløsheden rammer folk i de højere lønrammer også: "inden for AI er computersystemerne så småt trukket i doktorens kittel og advokatens jakkesæt og har overtaget arbejdsopgaver, der tidligere var forbeholdt højtuddannede og specialiserede fagpersoner."
På et tidspunkt må det da gå op, selv for politikere/ministre, at arbejdspladserne vedblivende falder i antal fremover. Efterhånden som automatiseringen/'robotiseringen' bliver stedse mere og mere effektiv og kompleks. - Well! Man har jo lov at håbe.......
På et tidspunkt må det da gå op, selv for politikere/ministre, at arbejdspladserne vedblivende falder i antal fremover. Efterhånden som automatiseringen/'robotiseringen' bliver stedse mere og mere effektiv og kompleks. - Well! Man har jo lov at håbe.......
Så enig, så enig. Det er bare ren blasfemi at tænke i den retning hvor en løsning kunne ligge. Det vil jo betyde at en stor del at samfundet skal sikres grundlæggende livsfornødenheder som logi, mad og vand, uden at skulle "arbejde" for det. Jeg oplever alt for ofte at et forsøg på at trække debatten i den retning afføder rabiate fundamentalistiske reaktioner. Der er vist et stykke at gå før den generelle holdning bliver at man naturligvis er født med eksistens berettigelse og livskvalitet, hvad det end kræver.
»Et eksempel på konsekvenserne her i USA er, at advokatfirmaer har sænket deres sommeroptag dramatisk. Traditionelt har de hver sommer hyret en stribe jurastuderende, som har fået til opgave at gennemgå tidligere sager for at finde præcedens for de aktuelle sager, advokatfirmaerne har kørende. AI-drevne systemer specialiseret i mønstergenkendelse kan i dag søge gennem de enorme mængder af tidligere sager både hurtigere og billigere,«
Så en AI skaber præcedens for fortolkning af en lovhjemmel og fordi den er skabt på ren evidens og logik står den ikke til at modsige, dommen skal falde - korrekt?
Ud over at jeg tror det kan være en farlig glidebane, ser jeg gerne denne AI aktiveret på mørklagte side af den nye offentlighedslov. Lad den også gennemgå de sidste års politiske beslutninger samt afsløringer og lad den så sidst fortælle os hvad den logiske konsekvens burde være....
Det vil jo betyde at en stor del at samfundet skal sikres grundlæggende livsfornødenheder som logi, mad og vand, uden at skulle "arbejde" for det
Jeg har flere gange, også i dette forum, agiteret for at vi, globalt, afskaffer det monetært baserede samfund, til fordel for et ressourcebaseret. Desværre har alt, alt for mange stadig blind tillid til kapitalismen. - Trods de historiske beviser for, at netop den er roden til alt ondt.
- Trods de historiske beviser for, at netop den er roden til alt ondt.
Og jeg er ret sikker på at det sidste stadie i full blown kapitalisme altid er og vil altid være fascisme...
Jeg tror desværre Jacque Fresco er enten langt forud sin tid eller også høre han den næste civilisation til. Det kunne ellers være skønt at vide at ens børn kunne slippe for lænkerne og 60 år i hamsterhjulet...
Dit sidste link virker ikke?
Dit sidste link virker ikke?
ing.dk kan ikke gengive hele link til Youtube. :-/ Marker, kopier og sæt ind i din browser! ;-)
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard