Amerikanernes oprindelse kortlagt i Danmark

Eske Willerslevs forskningsgruppe på Center for GeoGenetik på Københavns Universitet er vant til at erobre forsiderne i de internationale videnskabsmedier og har flere gange været med i årets top-5 på Ingeniørens liste. Det skete også i 2014.

Blandt de flere markante forskningsresultater i år fra den internationalt kendte professor har Ingeniøren valgt at medtage den fulde sekventering af genomet fra en dreng fundet i nærheden af den lille by Wilsall i Montana i 1968, som døde for ca. 12.600 år siden.

Analysen viser, at drengen er tættere genetisk forbundet med nutidens indfødte amerikanere end nogen andre, og at Clovis-folket dermed må være indvandret til Nordamerika via Sibirien. Dette understøttes af, at drengen genetisk er forbundet til en dreng fundet i Sibirien, som døde for 24.000 år siden.

Sibirien-drengens arvemateriale, som Eske Willerslev publicerede i 2013, er fundet i nutidens indfødte amerikanere. Det sidste er ikke den helt store overraskelse, men det har dog været et åbent spørgsmål, om Clovis-kulturen i stedet kunne have oprindelse i en transatlantisk indvandring, og at Clovis-kulturen derved kunne have været en blindgyde i evolutionen, som ikke genetisk er videreført i dag.

»Den teori lægger undersøgelsen nu endegyldigt i graven,« konstaterer Eske Willerslev.

Det samme mener Jennifer Raff og Deborah Bolnick fra University of Texas i Austin, som ikke har været involveret i projektet.

»Det er nu på tide at komme videre med mere interessante spørgsmål,« bemærker for­skerne.

Eske Willerslevs forskningsgruppe har offentliggjort resultatet i samarbejde med udenlandske eksperter og repræsentanter for Native Americans i Nature 13. februar 2014.

Læs også: Dansk opdagelse slår fast: Indfødte amerikanere indvandrede via Sibirien

Blandt forfatterne til den nye artikel er bl.a. Sarah Anzick, datter af de oprindelige ejere af ejendommen, hvor drengen blev fundet. Hun er selv genomforsker på National Institutes of Health i USA.

Den 1-1½ år gamle dreng blev begravet sammen med en række genstande, der er karakteristiske for Clovis-folket. Han døde i slutningen af Clovis-kulturen, som var en relativ kortvarig periode med et tidsrum på et par tusinde år.

Willerslev, Anzick og Shane Doyle fra Montana State University og medlem af Crow-stammen har gennem hele forløbet haft tæt kontakt med flere stammer i Montana for at forklare om forskningsprojektet. Det skulle nemlig ikke være sådan, at indianerstammerne først hørte om undersøgelsen, når en videnskabelig artikel var offentliggjort.