Amerikanerne producerer plutonium til rumsonderne igen

Efter 25 års pause har det amerikanske energiministerium efter anmodning fra Nasa startet sin plutonium-238-produktion op igen.

Produktionen er stadig på prøvestadiet, men Nasa er sikker på, at produktionen i de kommende år vil nå et omfang, så der vil være nok til de næste årtiers interplanetariske rumsonder.

Jim Green, lederen af Nasas planetudforskningsafdeling, siger til space.com, at den nye produktion vil sikre, at der både er nok plutonium til de kommende planlagte interplanetariske rumsonder, og til dem, som endnu ikke er på tegnebrættet.

Udtalelserne faldt i sidste uge under en præsentation på den 44. Lunar and Planetary Science-konference i The Woodlands, Texas.

Læs også: USA starter ny produktion af plutonium-238

Plutionium-238 kan, til forskel fra den anden isotop plutonium-239, ikke benyttes til bomber. Plutonium-238 er radioaktivt og udsender varme, som kan omdannes til energi og strøm i en termonuklear generator (RTG - Radioisotope Thermoelectric Generator).

Nasa har i årtier benyttet termonukleare generatorer i deres rumsonder, som skal langt ud i rummet, hvor solpaneler ikke længere er effektive.

Hidtil har 27 amerikanske rumsonder i løbet af de seneste 50 år benyttet plutonium-238 i termonukleare generatorer, heriblandt rumsonder som Voyager-1 og -2 og marsbilen Curiosity.

Plutonium-238 pille under fremstillingen. (Foto: U.S. Department of Energy) Illustration: US Department of Energy

Det amerikanske energiministerium stoppede imidlertid sin produktion af plutonium-238 i 1998, hvorefter Nasa begyndte at købe ind hos russerne.

Den sidste levering fra Rusland blev leveret i 2000, og siden er de amerikanske reserver skrumpet ind, da russerne har stoppet eksporten.

Læs også: Mangel på plutonium sætter stopper for nye rumsonder

Energiministeriet vil ikke afsløre, hvor meget plutionium-238 der findes på lager, men mange forskere mener, at situationen er meget kritisk.

Noget af det er gået tabt på grund af naturligt henfald, men Nasa har dog erklæret, at der findes nok materiale til de rumsonder, som er planlagt frem til 2010.

Med produktionen, som nu bliver startet op igen, skulle USA og Nasa gerne have nok til mange årtiers brug.

Læs også: Plutonium-mangel truer fremtidens rumsonder

Ifølge Jim Green fremstilles plutoniummet på energiministeriets Oak Ridge National Laboratory i Tennessee. Her har man nu fremstillet en lille smule plutonium-238 som en prøve.

Plutoniummet fremstilles ved at bestråle neptunium-237 med neutroner i månedsvis. Målet er at nå op på en produktion på mellem 1,5 og to kilo plutonium-238 pr. år.

Samtidig med fremstillingen af den nye beholdning af plutionium-238 arbejder Nasa på at udvikle en ny type termonuklear generator kaldet ASRG (Advanced Stirling Radioisotope Generator), hvilket er en mere effektiv version af RTG’en.

Emner : Nasa
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

.2. feb 2010, Obamas nye Nasa: Robotter til månen og astronauter ud med private selskaber: http://ing.dk/artikel/obamas-nye-nasa-robo... Citat: "... Planetprogrammet får bl.a. flere penge til kortlægning af nærjorden objekter, genstarte Plustionium-238 produktionen til termonukleare reaktorer til rumsonder og robotter, og videreudviklingen af de nye kommende Marssonder som Mars Science Laboratory og Mars 2016 missionen. ..."

 • 0
 • 0

Noget af det er gået tabt på grund af naturligt henfald, men Nasa har dog erklæret, at der findes nok materiale til de rumsonder, som er planlagt frem til 2010.

Det er vel let nok at love forsyninger frem til år 2010 når vi allerede er i år 2013.

 • 5
 • 2

(Advanced Stirling Radioisotope Generator), "hvilket er en mere effektiv version af RTG’en"

De 2 teknologier har absolut intet tilfælles.

Den ene er en stirling motor med bevægelse og carnot fysik som grænsen og den anden har intet som bevæger sig og er peltier effekt og noget helt andet fysik som sætter grænserne (og sætter grænsen meget lavere)

Der skulle i øvrigt have stået at de fik den sidste russiske portion i 2010 og har reserve til 2020...

 • 2
 • 0
 1. Teknologi: RTG og ASRG er begge "generatorer" og derfor er artiklens kortfattede formulering korrekt - også selvom teknologien under indpakningen er forskelig. I begge tilfælde er der tale om termonuklear strømgenerering.

 2. Det ville være rart hvis journalisten, på vegne af os 54.321 læsere, gad tilføje relevante links - f.eks. for RTG og ASRG - som begge er velbeskrevet i wikipedia.com. Her er noget som kan læres fra Jens Ramskov.

P.S.: OG så venter vi spændt på 1. april's åbenbaringer....

 • 4
 • 0

Jeg læste for et par år siden, at USA lå inde med omkring 24 kg plutonium 238. Curiosity har ca 5 kg i “maven”, men de store robot missioner ala Pioneer, er ladet med det dobbelte.

 • 0
 • 0

Efter 25 års pause har det amerikanske energiministerium efter anmodning fra Nasa startet sin Plutionium-238-produktion op igen.

... men længere nede:

Det amerikanske energiministerium stoppede imidlertid sin produktion af plutonium-238 i 1998, hvorefter Nasa begyndte at købe ind hos russerne.

Er det 15 års pause eller stoppede produktionen i 1988? Eller måske noget helt tredje? :)

 • 0
 • 0

Jeg ved ikke helt hvad jeg skal mene om nukleare generatorer indenfor rumteknologien. Imens jeg finder ud af det, vil jeg lige dele følgende link. Der er både føde til konspirations-teoretikerne og dem der bare godt kan lide en god historie...måske er den faktisk sand? :-)

Did NASA accidentally "nuke" Jupiter? http://www.enterprisemission.com/NukingJup...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten