Amerikanere tester interstellar rumsonde i ballon

Meningen er, at sonden skal skydes ud i rummet ved hjælp af en laser og et solsejl. Illustration: breakthroughinitiatives.org

I sidste måned blev den lille enhed testet, som en dag skal flyve uden for vores solsystem for at lure på bl.a. vores nabostjerne Alpha Centauri. Det skriver Universe Today.

Rumsonden består af en lille wafer med alt det nødvendige udstyr. Illustration: UCSB

Sonden, som de kalder StarChip Wafersize, måler ikke mere end 65 x 65 x 8,2 mm og vejer knap 30 gram inkl. batteri og solcelle. Den ligner ganske rigtigt en wafer og er bygget af forskere på University of California, Santa Barbara (UCSB).

Meningen er, at den skal svæve ud forbi vores solsystem ved hjælp af lasere på Jorden, som skal skubbe sonden afsted med et solsejl, så den når en hastighed på 20 procent af lysets.

Under testen blev waferen pakket godt ind. Illustration: UCSB

Problemet med at bruge traditionelt raketbrændstof er nemlig, at det ville tage 100.000 år at nå ud i det næste solsystem, vurderer forskerne, som ikke gider vente så længe. Med laseren regner de ikke med, at det vil tage mere end 20 år. Når altså laseren er udviklet, for den findes ikke endnu.

Læs også: Russisk milliardær starter hidtil største søgning efter ikke-jordisk liv

Klar til afgang. Illustration: UCSB

Vil sende hundredvis af sonder afsted

Testen foregik ifølge universitetet d. 12. april ved at lade testsonden svæve over 32 km til vejrs i en ballon på bedste Felix Baumgartner-manér.

Her nåede den at tage omkring 4000 billeder af Jorden, så forventningen er, at der kommer godt med data hjem fra den store rejse senere.

Første test foregik under ballon i 32 km højde. Illustration: UCSB

Næste år skal næste test stå. Her er det planen at sende sonden op i 100 km højde for at teste, hvordan den klarer sig, for som designet er nu, kan den formentlig ikke klare sig for godt i de hårde rummiljøer, så det skal også fikses.

Men i sidste ende er målet for forskergruppen at skyde måske hundredvis af disse små sonder afsted, så de rigtig kan gå på opdagelse i det ydre rum og måske finde liv. Eller have simpelt liv med sig for at se, hvordan det klarer sig andre steder.

Pengene til udviklingen er både givet af Nasa og den russisk-israelske milliardær Yuri Milner, som efterhånden har kastet nogle hundrede millioner dollar efter projekter, der leder efter liv andre steder i universet.

Se en video af testen herunder.