Amerikanere printer bøjelige OLED-skærme på store inkjet-printere

Det fem år gamle elektronikfirma Kateeva, som har base i Californien, er nu klar med sine nye inkjet-printere, der skal gøre det muligt at producere store OLED-skærme, som kan bøjes efter behov, skriver Technology Review.

Virksomheden beskriver selv på sin hjemmeside, at tiden nu er ved at være moden til for alvor at tage konkurrencen op mod LCD-skærme, fordi priserne kan holdes nede ved at printe skærmene. Generelt er markedet for de organiske dioder også på vej op, da den første bøjelige OLED-skærm på 55" kom på markedet tidligere på året.

OLED-skærme skal gøre det muligt at producere skærme, der bruger mindre strøm end LCD og samtidig gengiver farver flottere. Rygterne går på, at Apple vil benytte OLED til den næste iPhone, som derved også kan få en mere fleksibel skærm.

Amerikanske Kateeva vil reducere fejl og omkostninger ved produktion af store OLED-skærme. Illustration: Kateeva

Læs også: De nye OLED-flagskibe har bøjet skærm

Det, der hidtil har givet producenterne grå hår i hovedet, er produktionsprocessen, fortæller Kateeva. Masseproduktion har været en udfordring, men det mener amerikanerne nu at have løst med denne platform, som præcist placerer de store glaspaneler under gængse printhoveder.

Hvert hoved på YieldJet indeholder hundredvis af dyser, som bygger skærmens pixels op i små dråber efter samme princip som de kommercielle inkjet-printere til hjemmebrug.

Normalt bliver OLED-skærme produceret i vakuumkamre, hvor man lægger lag af organisk materiale oven på hinanden på glas. Men denne proces giver en masse spild, blandt andet fordi en del af materialet sætter sig på siden af vakuumkammeret. Desuden er der risiko for, at der kommer fremmede partikler ind i systemet, som kan give fejl i skærmen.

Disse irriterende partikler mener Kateeva selv at have fundet en vej væk fra. Den nye printer kan placere dråberne uhyre præcist, og dermed kan man nøjes med færre aktive lag. Samtidig kan skærmene produceres i et nitrogenkammer, som holder ilt og fugt ude. På den måde vil det blive muligt at øge levetiden på skærmene drastisk, fremhæver virksomheden.

Emner : Skærme