Amerikanere fremstiller flybrændstof af kul og biomasse

4. juni 2008 kl. 14:496
Om to år skal det første amerikanske forgasningsanlæg stå klar til at lave jet-brændstof af kul og biomasse. Det nye drivmiddel skal klare sig med færre additiver end traditionelt flybrændstof.
Artiklen er ældre end 30 dage

For første gang i landets historie opretter amerikanerne et statsstøttet forskningsprojekt, der skal trække jet-brændstof ud af kul og biomasse.

I starten af 2010 skal et anlæg til forgasning af kul og biomasse stå klar og være tilgængelig for forskere over hele landet. Når forgasningen er oppe og køre, vil anlægget producere 57 liter brændstof om dagen.

»Den mængde eksperimentelt brændstof vil være tilstrækkeligt til at studere egenskaberne ved brændstoffet og brændstofsystemernes evner på både testfaciliteter hos flyproducenterne og på vores egen base,« siger Dilip Ballad, formand for University of Dayton Research Instituttets (UDRI) afdeling for energi og miljø.

Projektet er et samarbejde mellem UDRI og Air Force Research Laboratory, der smider 48 millioner kroner i projektet. Pengene er en del af en samlet bevilling på 160 millioner kroner til forbedring af brændstoffer og forbrændingsteknikker, den største bevilling i instituttets 51-årige historie.

Ny metode skal minimere brugen af additiver

Ifølge forskerne har forsøg tydelig vist, at selv små mængder biomasse i processen sænker miljøeffekterne væsentligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har allerede demonstreret, at syntetisk jet-brændstof produceret ved hjælp af forgasning har reduceret emissionerne af sod betydeligt sammenlignet med jetbrændstof produceret af olie,« siger Dilip Ballad i en pressemeddelelse fra UDRI.

Projektet stræber også efter at bruge så få additiver som overhovedet muligt. I dag tilsættes der omkring seks forskellige additiver til flybrændstof, men det tal vil forskerne minimere og stadig holde ydelsen i top både i ekstremet koldt og ekstremt varmt vejr.

I øjeblikket arbejder forskerne på at få etableret et samarbejde med kulproducenter i Ohio. UDRI går nemlig efter at indrette deres anlæg til at fungere optimalt med kul fra Ohio, der har høje koncentrationer af svovl. Anlægget skal dog bygges til at kunne køre på flere forskellige typer kul.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
6. juni 2008 kl. 09:10

Jeg mener, at det i bund og grund er gammel WWII teknologi. (igen nedgøren heraf)

"In the second World War, the Germans scientists discovered the formula for synthetic gasoline, a cheap fuel, but at the end of the war, the winning allies and their multinational oil companies stole it and probably put it in a BIG safe. Why anybody doesn't put some effort to get it or rediscover?? A cheap fuel and non pollutent is what the Mother Earth wants."

http://www.faqs.org/qa/qa-747.html

4
5. juni 2008 kl. 21:08

Når man tænker mængden af tilgængelig kul med, kan man ikke andet end forvente massiv udnyttelse. (Psykologi mere end teknologi).

3
4. juni 2008 kl. 22:49

Det kunne være interessant at vide lidt mere om det procentvise forhold mellem kul og biomasse i projektet? Umiddelbart fornemmer jeg at det her projekt handler mere om militære/politiske strategiske hensyn end om miljø. Jeg mener det er af yderste vigtighed at slå begge fluer med et smæk når vi vælger fremtidige energiløsninger.

2
4. juni 2008 kl. 21:54

Kan man få bedre tal hvis man bruger energi udefra, som a-kraft eller vindmøller til at forgasse kullet?

1
4. juni 2008 kl. 15:39

EROI = Energy Return On Investment.

Umiddelbart lyder coal-to-liquid (fuel) som et CO2-mareridt. Hvis det lykkedes at opsamle al CO2 fra kullene, kan det i bedste fald opnå samme CO2 udledning som fossilt brændsel, nemlig den der kommer, når det brændes af. Ok, der går også noget (en hel del, efterhånden) energi til produktion af olie, men alligevel..

Hvis man bare laver almindelig coal-to-liquids ved forgasning og ikke deponerer den frasorterede CO2, så ender CO2 udledningen pr. liter brændstof på 2-3 gange værdien for fossil olie!

Deri er gemt en EROI på ca. 0,6-0,7. Hvis de kommer meget over det, så er de dygtige! :-|