Amerikanere bruger CO2 og kulilte til at skabe plastic

Udviklingen af miljøvenlige og nedbrydelige plasticprodukter følger nærmest de stigende oliepriser for tiden, og nu har firmaet Novomer rejst 34 millioner kroner til at udnytte CO2, kulilte og andre fornybare materialer til at skabe plastic.

I dag bliver plastic hovedsageligt fremstillet på baggrund af oliebaserede råstoffer, og selvom det er muligt at lave plastic på baggrund af planter, så er fremstillingsprocessen meget energikrævende.

Novomer påstår derimod, at firmaet kan minimere energiforbruget med en teknologi, hvor metalliske katalysatorer bruges til at binde CO2 og kulilte og skabe lange kæder af flydende epoxider, som er en cyklisk æter bestående af to kulatomer bundet til en syre.

Det amerikanske firma Novomer er i fuld gang med at fremstille plastic uden brug af oliebaserede råstoffer. (Foto: Novomer) Illustration: Novomer

Ifølge direktør Charles Hamilton, Novomer, bliver der ikke brændt fossile brændstoffer af i processen.

»Vi kombinerer flydende epoxider med kulilte i en reaktor, som fungerer som en stor trykkoger. Når man smider katalysatorerne ind, så forenes de to dele som en lynlås. Dermed kan man skabe meget lange kæder af epoxider,« siger Charles Hamilton til Scientific American.

Ud af reaktoren flyder så en honning-lignende substans, med en lille smule af katalysatoren, som blot filtreres fra. Substansen kan omdannes til plastic i forskellige former.