Amerikaner spillede violin under sin egen hjerneoperation

Den amerikanske violinist Roger Frisch har som den måske første nogensinde givet klassisk koncert, mens han var under kniven på et operationsbord. Koncerten fandt dog ikke sted for at underholde et publikum, men som led i et kompliceret hjerneindgreb.

Ifølge Forskning.no blev Frisch i 2009 diagnosticeret med såkaldt 'familiær rysten', der, som navnet antyder, er rystelser i kroppen.

Lidelsen rammer oftest hænderne, hvilket naturligvis er et stort problem for en professionel violinist.

»Når jeg strøg buen over violinen, begyndte jeg at ryste. For de fleste er det måske ikke det store problem, men for en violinist afhænger karrieren af stabilitet i armene,« siger Roger Frisch i et interview på en video, som hospitalet Mayo Clinic – der gennemførte operationen – har lagt på Youtube.

Eksperter mener, at rystelserne skyldes, at de dele af hjernen, der kontrollerer bevægelser, sender forkerte signaler. Berøring af hjernen på det rette sted kan afhjælpe rystelserne betragteligt, men også dyb hjernestimulering er velegnet som behandling.

Nervespecialister fra Mayo Clinic i Minnesota placerede et optageinstrument i hjernen på Roger Frisch for at finde ud af, hvor i hjernen de abnorme signaler kom fra.

Derefter implanterede de to elektroder, og fra et pacemakerlignende instrument kunne lægerne nu sende elektriske impulser ind i hjernen på violinisten.

»Succesraten er utrolig høj, når apparatet bliver implanteret korrekt. Der sker en dramatisk forbedring, som varer i årevis,« siger dr. Kendall Lee fra Mayo Clinic i et interview på videoen.

Men for at tydeliggøre præcis, hvor impulserne skulle sendes hen for at påvirke de rystelser, der opstod, når Frisch spillede violin, var han nødt til at spille under operationen. Et accelerometer blev placeret på buen, så man kunne måle effekten, mens operationen stod på.

Og inden operationen var færdig, havde violinisten altså genvundet kontrollen med sine hænder. Tre uger senere var han tilbage på arbejdet.

Du kan se Roger Frisch spille violin på operationsbordet i Mayo Clinics video herunder:

Læs også: Hjerneoperation gør mand til glødende Johnny Cash-fan