AMD får tiltrængt hjælp fra Microsoft

Firmaet AMD er pt. den største konkurrent til Intel på markedet for PC-processorer, og tilsammen dækker AMD og Intel næsten fuldstændig markedet for PC-processorer. AMD har længe haft problemer med dårlig indtjening - men heldigvis kommer der nu hjælp fra Microsoft og måske fra Sun til AMDs nye satsning på 64 bit processorer.

AMD har ved flere konferencer fremvist Linux-baserede løsninger, der kørte med Opteron processoren. Det har også betydet, at Linux i dag er klar til at anvende Opteron. Tilsvarende er understøttelse for styresystemerne FreeBSD og NetBSD i støbeskeen.

Det har naturligt givet en del interesse, men det er nok tvivlsomt om AMDs satsning på 64 bit processorer kan forbedre firmaets økonomiske problemer alene ved at de kan komme frem med nye potente Linux- og Free/NetBSD-løsninger.

Microsoft har netop annonceret at de vil udvide Windows XP og Windows Server 2003 så både AMD Opteron (til server/workstation-brug) og de kommende AMD Athlon 64 processorer (til desktopmaskiner) bliver understøttet.Det er oplagt en stor gevinst for AMD.

Uklare signaler fra Sun
Sun har udsendt mere uklare signaler om deres involvering i AMD. De har annonceret i februar at en serie blade-servere vil anvende AMD-processorer og nu meddeles, at det overvejes om Opteron skal indgå i Sun-produkter.

Det er en meget stor satsning for AMD også at lave 64 bit processorer, specielt i en tid, hvor behovet for 64 bit maskiner måske endnu ikke er til stede. Den første 64 bit Opteron-processor ligger i konstruktion tæt op af de 32 bit processorer som nærmest alle PC-systemer i dag anvender, og AMD vil netop slå på, at de tilbyder en nem vej fra 32 bit til 64 bit via deres nye processor-linie.

For almindelige brugere kan man kun håbe på, at AMD får noget medvind, så der fortsat er konkurrence på markedet for PC-processorer.