Ambitiøs klimaplan fra IDA går løs på transportsektoren

Plus14. maj 2020 kl. 06:0015
Ambitiøs klimaplan fra IDA går løs på transportsektoren
Illustration fra en video om Smart Energy System, baseret på Aalborg Universitets arbejde med Smart Energy Systems. Illustration: Ingeniøren.
Detaljerede beregninger viser, hvad der skal til for at reducere CO2-udledningen markant i energisektoren og i den svære transportsektor fra nu og frem til 2030.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvis vi skal nå det politisk vedtagne klimamål i 2030, så skal der virkelig skæres i CO2-udledningen fra alle sektorer inden for kort tid.

IDA har nu fremlagt sit bud på en klimaplan for to vigtige sektorer, nemlig energisektoren og det klimamæssige smertensbarn, transportsektoren, hvor udledningerne er steget med 16 procent siden 1990.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
15 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
20. maj 2020 kl. 10:49

Meget tyder på at CO2 ikke har nogen virkning der betyder noget særligt, selv ved en fordobling - og iøvrigt har mange gode effekter som behageligere klima og øgede afgrøder og biomasseproduktion.

Hvordan kan du mene at det både:

  1. ikke har nogen virkning der betyder noget særligt
  2. mange gode effekter som behageligere klima og øgede afgrøder og biomasseproduktion

Det må da være enten 1 eller 2 ?

12
18. maj 2020 kl. 00:37

Kan man stille spørgsmål noget sted til panelet bag IDA's klimaplan ?

Altså sådan mere en spørgsmål-og-svar tråd end en debat tråd mellem medlemmerne som denne her, tænker jeg.

11
15. maj 2020 kl. 17:28

Laeste at der stod 5 milliarder ud for bølgekraft. Håber IDA og Regeringen vil flytte disse penge over til "power to X" og energiøer.

10
15. maj 2020 kl. 11:09

Det er præcis det. Mit spørgsmål er: Er det - Altså den klimamæssige breakeven på investeringerne - regnet med ind i planen? Hvis ikke, skal den lige have en tur mere over knæet. Vi ved godt at den klimamæssige breakeven på en vindmøller er et godt stykke under ét år, så det er godt. Men lige nu koster f.eks. en Tesla op til 15 års personligt CO2 budget blot i produktion - Og så længe kører den næppe. Derfor er den faktisk i sidste ende en netto-belastning. Ikke fordi vi ikke skal komme igang. Vi skal bare ikke bilde os selv ind at 'Den er fikset'. Der er stadig rigtig langt hjem.

9
14. maj 2020 kl. 17:54

Det er så let at kritisere, men findes der bedre og mere seriøse end IDA´s klimaplan - NEJ. Så til politikerne: Se nu at komme igang - frem for igen at bruge kritikken/tvivlen som undskyldning. Klimaforandringerne venter ikke.

6
14. maj 2020 kl. 12:19

Umiddelbart forekommer oplægget mig at være ikke særlig aggressivt. Som i: Er det trods alt ikke sværere? Et spørgsmål nogen måske kan svare på herinde: Én ting er at denødvendige investeringer koster kroner. Men er det også indregnet at de koster CO2? Hvor meget CO2 koster f.eks. produktionen af alt det Rockwool der skal isolere bygningsmassen? Hvor meget CO2 koster produktionen af alle de elbiler vi skal købe - Eller er det uden betydning fordi de produceres i andre lande? Hvor meget CO2 koster det at bygge de forskellige anlæg der lægges op til - Til 'Elektrofuels', El-veje, Sæsonvarmelagre osv osv? Og er alt det trukket fra i det samlede regnskab?

5
14. maj 2020 kl. 10:58

Der står et sted at man vil planlægge løbende så man sikrer at Danmarks reduktioner harmonerer med resten af verdens udledninger. (professor Henrik Lund siger det i en kommentar til "planen" i en anden artikel i Ingeniøren i dag). Ellers ville Danmark jo bare forskertse velfærd og fremtid ved enormt pengespild uden virkning.

Det er glædeligt.

Men det omtales jo slet ikke i denne gennemgang af planen?

Resten af verden ved man vil forøge CO2 udslip ved udbygning af kulkraft mm. Kina, Indien m. fl.

Rapporten og anstrengelserne for at få penge til at investere i fanatstiske projekter uden klimavirkning synes derfor fremherskende. Er det virkelig IDAs politik? Hvor står der noget om at man vil bremse udbygning hvis den ikke harmonerer med resten af verden ? Alle ved jo at det ikke vil ske når først man har sat et "projekt" i søen med budgetter, tidsplaner etc. Så hvordan vil man overhovedet begynde, da man jo ved at CO2 udslip stiger?

Iøvrigt, hvordan vil man måle effekten af globale tiltag? Var det ikke snarere det der burde være en opgave for videnskab og ingeniører - man har jo slet ikke udviklet tilstrækkeligt præcise målinger af hverken kulstofkredsløb, drivhuseffekten med alle de variable som kun skønnes i parameterform (der ustandseligt opdateres og med forskernes indrømmelse at man simpelthen ikke kender mange effekter i tilstrækkelig grad til at kunne forudsige nogetsomheltst!) i klimamodellerne man baserer sine fremskrivninger på. Usikkerhederne og tvivlen om hvad CO2 betyder er så stor at man roligt kunne opfordre til en enorm indsats her, der ikke vil koste meget set i forhold til udgifterne til "grøn omstilling". Meget tyder på at CO2 ikke har nogen virkning der betyder noget særligt, selv ved en fordobling - og iøvrigt har mange gode effekter som behageligere klima og øgede afgrøder og biomasseproduktion.

Jævnfør planens indhold med Michael Moores nylige dokumentar om symbiosen mellem politikere, NGOer og industriinteresser - som da også finansierer NGOer og politikerne. Det er vist det mest relevante man kan anbefale, hvis folk ønsker at "forstå planen".

Forresten de 70% som IDA vil reducere CO2 med er relativt til 2020 niveauet? Resten af verden (IPCC m. fl.) har 70% reduktion set i forhold til 1990 - dvs meget mindre reduktion. Danmark skal altså tvinges til at spilde investeringer og konlurrenceevne som slet ikke er harmoniseret med resten af verden? Og hvorfor siger man ikke i planen at man ønsker drastisk mere reduktion end det politikerne fabler om?

4
14. maj 2020 kl. 10:13

Jeg synes der mangler nogle ambitioner om fungerende variable elpriser baseret på ud/efterspørgsel. Det vil være effektivt til stabilisering af nettet. Dem med centralvarme med varmebuffer og elbil har mulighed for at bidrage væsentligt hvis der er tilstrækkelig gulerod.

3
14. maj 2020 kl. 09:50
  • og så kunne man jo give dobbelt fradrag for ikke-kørte km til arbejde når der arbejdes hjemme. Der er jo en langsigtet besparelse på anlæg af infrastruktur - især til spidsbelastningerne, som er meget kostbare.

Se DET forslag vil få gang i politikernes nej-hatte.

2
14. maj 2020 kl. 09:13

"omlægge dele af afgifterne væk fra registrerings- og vægtafgifter og over på kørselsafgifter"

Husk samkørsel og optimering - 1 person i en Tesla eller 8 personer i en WV El minibus, bør udløse en 8. gange kørselsafgift til Teslaen, som ligeledes ikke må køre i bus baner.. .

1
14. maj 2020 kl. 09:05

IDA og bølgekraft

Trist at laese, når vi ved intet system virker/har vaeret koblet til El nettet i en lang periode.