Hvis vi skal nå det politisk vedtagne klimamål i 2030, så skal der virkelig skæres i CO2-udledningen fra alle sektorer inden for kort tid.
IDA har nu fremlagt sit bud på en klimaplan for to vigtige sektorer, nemlig energisektoren og det klimamæssige smertensbarn, transportsektoren, hvor udledningerne er steget med 16 procent siden 1990.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Vil IDA opdatere deres klimaplan løbende? Synes denne teknik er interessant https://www.infrastrukturnyheter.se/20201218/23974/testar-varldens-forsta-tradlosa-elvag
Meget tyder på at CO2 ikke har nogen virkning der betyder noget særligt, selv ved en fordobling - og iøvrigt har mange gode effekter som behageligere klima og øgede afgrøder og biomasseproduktion.
Hvordan kan du mene at det både:
- ikke har nogen virkning der betyder noget særligt
- mange gode effekter som behageligere klima og øgede afgrøder og biomasseproduktion
Det må da være enten 1 eller 2 ?
Kan man stille spørgsmål noget sted til panelet bag IDA's klimaplan ?
Altså sådan mere en spørgsmål-og-svar tråd end en debat tråd mellem medlemmerne som denne her, tænker jeg.
Laeste at der stod 5 milliarder ud for bølgekraft. Håber IDA og Regeringen vil flytte disse penge over til "power to X" og energiøer.
Det er præcis det. Mit spørgsmål er: Er det - Altså den klimamæssige breakeven på investeringerne - regnet med ind i planen? Hvis ikke, skal den lige have en tur mere over knæet. Vi ved godt at den klimamæssige breakeven på en vindmøller er et godt stykke under ét år, så det er godt. Men lige nu koster f.eks. en Tesla op til 15 års personligt CO2 budget blot i produktion - Og så længe kører den næppe. Derfor er den faktisk i sidste ende en netto-belastning. Ikke fordi vi ikke skal komme igang. Vi skal bare ikke bilde os selv ind at 'Den er fikset'. Der er stadig rigtig langt hjem.
Det er så let at kritisere, men findes der bedre og mere seriøse end IDA´s klimaplan - NEJ. Så til politikerne: Se nu at komme igang - frem for igen at bruge kritikken/tvivlen som undskyldning. Klimaforandringerne venter ikke.
Det koster ca. 25% mere udledning end fra alle de fossilbiler vi ellers ville have købt. Og det er tjent ind igen efter ca. 30.000 km mener jeg det var.Hvor meget CO2 koster produktionen af alle de elbiler vi skal købe
Det er kun 130MW i rapporten. Glem det, der skal bare 10 ekstra havvindmøller op.IDA og bølgekraft</p>
<p>Trist at laese, når vi ved intet system virker/har vaeret koblet til El nettet i en lang periode.
Hvis du vil være bekymret, så kan jeg anbefale at kigge på de 1400MW nye gaskraftværker. De bliver besværlige at komme af med inden 2040.
Umiddelbart forekommer oplægget mig at være ikke særlig aggressivt. Som i: Er det trods alt ikke sværere? Et spørgsmål nogen måske kan svare på herinde: Én ting er at denødvendige investeringer koster kroner. Men er det også indregnet at de koster CO2? Hvor meget CO2 koster f.eks. produktionen af alt det Rockwool der skal isolere bygningsmassen? Hvor meget CO2 koster produktionen af alle de elbiler vi skal købe - Eller er det uden betydning fordi de produceres i andre lande? Hvor meget CO2 koster det at bygge de forskellige anlæg der lægges op til - Til 'Elektrofuels', El-veje, Sæsonvarmelagre osv osv? Og er alt det trukket fra i det samlede regnskab?
Der står et sted at man vil planlægge løbende så man sikrer at Danmarks reduktioner harmonerer med resten af verdens udledninger. (professor Henrik Lund siger det i en kommentar til "planen" i en anden artikel i Ingeniøren i dag). Ellers ville Danmark jo bare forskertse velfærd og fremtid ved enormt pengespild uden virkning.
Det er glædeligt.
Men det omtales jo slet ikke i denne gennemgang af planen?
Resten af verden ved man vil forøge CO2 udslip ved udbygning af kulkraft mm. Kina, Indien m. fl.
Rapporten og anstrengelserne for at få penge til at investere i fanatstiske projekter uden klimavirkning synes derfor fremherskende. Er det virkelig IDAs politik? Hvor står der noget om at man vil bremse udbygning hvis den ikke harmonerer med resten af verden ? Alle ved jo at det ikke vil ske når først man har sat et "projekt" i søen med budgetter, tidsplaner etc. Så hvordan vil man overhovedet begynde, da man jo ved at CO2 udslip stiger?
Iøvrigt, hvordan vil man måle effekten af globale tiltag? Var det ikke snarere det der burde være en opgave for videnskab og ingeniører - man har jo slet ikke udviklet tilstrækkeligt præcise målinger af hverken kulstofkredsløb, drivhuseffekten med alle de variable som kun skønnes i parameterform (der ustandseligt opdateres og med forskernes indrømmelse at man simpelthen ikke kender mange effekter i tilstrækkelig grad til at kunne forudsige nogetsomheltst!) i klimamodellerne man baserer sine fremskrivninger på. Usikkerhederne og tvivlen om hvad CO2 betyder er så stor at man roligt kunne opfordre til en enorm indsats her, der ikke vil koste meget set i forhold til udgifterne til "grøn omstilling". Meget tyder på at CO2 ikke har nogen virkning der betyder noget særligt, selv ved en fordobling - og iøvrigt har mange gode effekter som behageligere klima og øgede afgrøder og biomasseproduktion.
Jævnfør planens indhold med Michael Moores nylige dokumentar om symbiosen mellem politikere, NGOer og industriinteresser - som da også finansierer NGOer og politikerne. Det er vist det mest relevante man kan anbefale, hvis folk ønsker at "forstå planen".
Forresten de 70% som IDA vil reducere CO2 med er relativt til 2020 niveauet? Resten af verden (IPCC m. fl.) har 70% reduktion set i forhold til 1990 - dvs meget mindre reduktion. Danmark skal altså tvinges til at spilde investeringer og konlurrenceevne som slet ikke er harmoniseret med resten af verden? Og hvorfor siger man ikke i planen at man ønsker drastisk mere reduktion end det politikerne fabler om?
Jeg synes der mangler nogle ambitioner om fungerende variable elpriser baseret på ud/efterspørgsel. Det vil være effektivt til stabilisering af nettet. Dem med centralvarme med varmebuffer og elbil har mulighed for at bidrage væsentligt hvis der er tilstrækkelig gulerod.
- og så kunne man jo give dobbelt fradrag for ikke-kørte km til arbejde når der arbejdes hjemme. Der er jo en langsigtet besparelse på anlæg af infrastruktur - især til spidsbelastningerne, som er meget kostbare.
Se DET forslag vil få gang i politikernes nej-hatte.
"omlægge dele af afgifterne væk fra registrerings- og vægtafgifter og over på kørselsafgifter"
Husk samkørsel og optimering - 1 person i en Tesla eller 8 personer i en WV El minibus, bør udløse en 8. gange kørselsafgift til Teslaen, som ligeledes ikke må køre i bus baner.. .
IDA og bølgekraft
Trist at laese, når vi ved intet system virker/har vaeret koblet til El nettet i en lang periode.