Amazons 100.000 industrirobotter giver en forsmag på fremtiden
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Amazons 100.000 industrirobotter giver en forsmag på fremtiden

Implementeringen af robotter er en væsentlig forudsætning for, at Amazon kan følge med efterspørgslen på sine varer. Robotter og mennesker arbejder i stigende grad sammen i Amazons varehuse, men vil der blive ved med at være plads til lagermedarbejdere af kød og blod? Illustration: Amazon

Indvarsler Amazons dans med robotterne en lys eller dyster fremtid for medarbejdere med lavtlønsjob? Det er et spørgsmål, der presser sig på, efter at kongen af e-handel, Amazon, hen over de seneste par måneder har lukket udvalgte amerikanske medier som New York Times og Seattle Times inden for i et par af koncernens i alt 25 varehuse, der i skrivende stund beskæftiger godt 100.000 robotter af den ene og den anden art.

Ildevarslende eller bare slet og ret fascinerede? Det afhænger af øjnene, der ser. Men opsigtsvækkende er det i hvert fald.

Robot-medarbejder-ratio på 1:4

Først og fremmest på grund af proportionerne i sig selv: 100.000 robotter er trods alt en slat.

Til sammenligning har robotnetværket Dira på grundlag af statistik fra International Federation of Robotics (IFR) regnet sig frem til, at der i 2015 var godt 4.600 robotter i brug i Danmark. I alt blev der installeret 628 industrirobotter i Danmark i 2015. Det kan regnes om til, at der er 200 robotter pr. 10.000 medarbejdere – eller hvad der svarer til én robot pr. 50 medarbejdere.

Hos Amazon er robot-medarbejder-ratioen ca. 1:4. Ifølge Seattle Times var der således 382.400 job i Amazon ved udgangen af andet kvartal 2017 – mod altså 100.000 robotter. Ud af disse knap 400.000 job er 125.000 varelagerjob, hvilket bringer rationen tættere på de 1:1, hvis man udelukkende kigger på varelagrene.

55.000 mobile Amazon-robotter leveret i år

En væsentlig andel af disse robotter er Amazons egne orange mobile robotter, der udvikles og bygges på Amazon Robotics’ fabrik i North Reading, Massachusetts, og som Seattle Times for nylig har besøgt som det første medie siden 2012.

Det var det år, hvor Amazon overtog robotproducenten Kiva Systems for godt og vel 4,8 milliarder kroner, et selskab hvis teknologi Amazons orange robotter i dag står på skuldrene af.

Hver dag udklækkes der nye robotter, som i formationer af 38 robotter ad gangen selv kører op på paller på fire rækker og sendes ud til Amazons varehuse – en ceremoni, som medarbejderne på Amazon Robotics har døbt ‘dimissionsdag’ (på engelsk graduation day). 55.000 robotter er indtil videre marcheret ud af fabrikken alene i år, rapporterer Seattle Times.

Tøffer rundt med 1.300 kg tunge reolsystemer

Og hvad bruges robotterne så til ude i de enkelte varehuse? Jo, det får man en idé om i denne reportage fra New York Times, der har besøgt et Amazon-varehus i Kent i staten Washington.

I artiklen sammenligner journalisten de mobile robotter med overdimensionerede biller, som i hundredevis tøffer rundt bærende på reolsystemer, der – fuldt læsset med varer – kan veje så meget som 1.300 kg.

I Kent bevæger bille-robotterne sig autonomt rundt i et kæmpe indhegnet område. I den ene ende sørger en gruppe af medarbejdere for at fylde robotternes varehylder op med varer, og når der indløber en ordre på en given vare, kører robotten over til en række stationer i den anden ende af området. Her holder den i kø, indtil en anden gruppe af medarbejdere har plukket de pågældende varer fra robottens hylder og anbragt dem på et samlebånd, der transporterer varerne ud til den station, hvor kundeordrerne pakkes færdige.

Ifølge Amazon Robotics har brugen af den slags mobile robotter højnet effektiviteten på en række varelagre med over 50 procent. Blandt andet fordi medarbejderne skal tilbagelægge kortere distancer end tidligere, og fordi brugen af robotter skaber plads til flere hylder og dermed flere varenumre under ét tag.

Robotterne har fået kælenavne

Amazon benytter imidlertid også mere traditionelle industrirobotter, der bruges til pakning og palletering.

På et varelager i Florence, New Jersey, står otte robotarme og pakker store kasser, såkaldte bins, rapporterer New York Times, som under besøget også blev introduceret til en virtual reality-simulering af mulige kommende robotprototyper, herunder en robotarm udstyret med en gaffeltruck-anordning til at flytte rundt på paller.

I Florence-lageret har robotterne fået kælenavne som Stuart og Dave – navne hugget fra Despicable Me-filmene – men under overfladen lurer spørgsmålet, om Stuart og Dave og deres robotkolleger overhovedet vil levne plads til kolleger af kød og blod i fremtiden.

Spørger man Amazon, er svaret tilsyneladende ja. På ovenstående varelager i Florence er flere af de medarbejdere, der tidligere varetog de palleteringsopgaver, som Stuart og Dave i dag tager sig af, blevet omskolet til robot-babysittere, der tager sig af robotterne, hvis de går i stå, og sørger for, at robotterne hele tiden har kasser nok at håndtere. Ligesom opgaver såsom at plukke individuelle emner fra lagerhylderne endnu ikke kan automatiseres med nuværende teknologier.

Endvidere baner robotten vejen for job til både udviklere og teknikere, lyder det fra Amazon, der i parentes bemærket på verdensplan beskæftiger tre gange så mange medarbejdere som Microsoft og 18 gange så mange som Facebook.

I alt har koncernen ifølge New York Times ansat godt og vel 80.000 lagermedarbejdere, siden man introducerede de mobile robotter, hvilket bringer det totale antal lagermedarbejdere op på over 125.000.

Hvor længe er menneskene i overtal?

Menneskene er altså stadig i overtal hos Amazon, der ellers fra flere fronter tit bliver beskyldt for netop at være medvirkende til at udhule antallet af beskæftigede i detailhandlen, fordi dagligvarehandlen bliver digital.

Spørgsmålet er hvor længe?

»Min antagelse er, at den her teknologi med tiden vil erstatte mange af medarbejderne på de her varelagre. Jeg siger dog ikke, at et højt antal job vil forsvinde fra den ene dag til den anden. Måske lyder det i første omgang, at de (Amazon, red.) ikke vil afskedige de her folk, men jobskabelsen vil tabe tempo,« udtaler Martin Ford, forfatter til bogen ‘Rise of the robots’, til New York Times.

En rapport fra MIT i foråret konkluderede, at robotter – i højere grad end outsourcing og frihandel – var den primære årsag til den store nedgang i antallet af arbejdspladser i den amerikanske industri.

For hver robot, der var installeret pr. 1.000 medarbejdere, forsvandt seks stillinger, viste MIT’s analyse. Foruden at de tilbageværende medarbejderes gennemsnitslønninger efterfølgende faldt.

Omvendt pegede en anden amerikansk rapport for nylig på, at robotter og anden ny teknologi har taget langt færre arbejdspladser de seneste 20 år i forhold til perioden mellem 1950 og 2000.

Måske vil Amazons varelagre vise, hvem der får ret.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Nu er jeg med på at det er svært at sammenligne forskellige lagre da de indeholder noget forskelligt, men er Amazon overhovedet tilnærmelsesvist frontløber?

Synes jeg har læst om en nordisk hardwareshop der har et fuldautomatisk lager - Komplett var det vist, her er en gammel video:

https://www.youtube.com/watch?v=fQbNZnjEENc

Fandt også følgende nyhed fra 2004 om et lager til Netto:

https://ing.dk/artikel/automatisk-lager-en...

Med hensyn til Amazon og beskæftigede skal man huske på at de stillinger der forsvinder måske ligger hos konkurrenterne. Amazon har stadig en voldsom vækst, og har måske derfor ikke brug for at afskedige blot fordi en stilling forsvinder.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten