Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Amazonas forandres fra skov til savanne

Skovrydning i Amazonas. Illustration: Charlie Hamilton James, Storbritannien

Amazonas-regnskoven nærmer sig et vendepunkt fra gigantisk CO2-lager til tør savanne.

Det viser ny forskning fra universitet i Exeter, der har analyseret tilstanden på regnskovens vegetation ved hjælp af infrarøde og optiske dybdemålinger fra satelliter.

Professor Tim Lenton og hans kollegaer har undersøgt billeder fra 1996-2016, og resultaterne er ifølge flere forskere svært bekymrende.

Siden begyndelsen af 00’erne er 76 procent af regnskoven blevet mindre modstandsdygtig overfor tørke og brand - skoven kan ikke længere genetablere en stabil tilstand, når tørke eller brand først har gjort indhug i vegetationen.

Det er særligt de by- eller menneskenære og nedbørsfattige områder, der med hastige skridt bevæger sig mod vendepunktet.

Ifølge Newsscientist er det tidligere blevet videnskabeligt påvist, at skovens modstandsdygtighed overfor tørke er blevet mindre, men forskningen fra universitetet i Exeter er den første, der tager udgangspunkt i satellitbilleder frem for fremskrivende klimamodeller.

Tim Lenton udtaler til Newscientist, at forskningen også har påvist mindre modstandsdygtighed i skovområder, hvor der ellers ikke var et nævneværdigt fald i biomasse.

»Det er værd at minde os selv om, at det vil frigive enorme mængder CO2 i atmosfæren, hvis amazonasskoven går tabt. Et skift fra skov til savanne ville frigive omkring 90 milliarder ton CO2, der ligger lagret i træer og jordbund,« siger Tim Lenton.

Den menneskeskabte CO2-udledning er på cirka 40 milliarder ton om året.

Emner : Klima