Amazon vil forbinde hele villavejen i samlet netværk

1. juni 2021 kl. 14:534
Amazon vil forbinde hele villavejen i samlet netværk
Hele villavejens smart home-enheder fungerer som forstærkere og går på den måde sammen om at gøre dit wifi-netværks rækkevidde længere og øge båndbredden Illustration: Bigstock/Jakub Jirsak.
Kollektivt netværk øger rækkevidde og datakapacitet på smart-home enheder, men risikoen for sikkerhedsbrud og personlig markedsføring ligger tæt ved.
Artiklen er ældre end 30 dage

Tirsdag den 8. juni lancerer elektronik- og detailgiganten Amazon sit nye mesh-baserede hjemmenetværk, som skal forbinde hele paletten af smart home-enheder i dit hjem med resten af villavejens enheder.

Når alverdens kameraer, højtalere, lys, dørklokker og Alexa’er - Amazons virtuelle assistent med AI-teknologi - bliver en del af det nye system ‘Amazon sidewalk’, hvor naboernes enheder forbindes via ét netværk, så er det bl.a. for at øge netværkets rækkevidde og båndbredden.

Her meldte Amazon ud, at systemet vil »gøre det mere simpelt at installere nye enheder, forlænge rækkevidden på smalbåndsenheder og hjælpe enheder med at forblive forbundet, selv hvis de kommer uden for rækkevidde«.

»Med sidewalk kan du fortsætte med at modtage alarmer fra dit sikkerhedskamera, selv hvis dit wifi går ned. Eller hvis dit wifi ikke kan nå dine smart lys på kanten af indkørslen,« skrev Amazon om den nye netværkstype.

Risiko for sikkerhedsbrud

Mens hele data-andelstanken på overfladen kan virke tillokkende, når systemet sidewalk bryster sig med at gøre forbrugernes hjemme-enheder bedre i den forstand, at de nemmere kan dele mere data over længere afstande, så er der en stor elefant i rummet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sikkerhed.

Her er Amazon selv optimistiske på vegne af dine data - »Kunder, der vælger at dele båndbredde med sine naboer, kan være sikre på, at at data sendt fra dine enheder ikke kan ses af andre enheder«. Men det er imidlertid ikke tilfældet for alle.

Jeff Polard, der er analytiker hos konsulentvirksomheden Forester, var i forbindelse med annonceringen af prototypen i slutningen af sidste ude og sige, at private data bl.a. kan havne hos Amazon selv.

»Forbundne enheder – særligt i hjemmet – giver store mængder information om din adfærd og aktiviteter, som kan gå videre til Amazon med denne type forbindelse,« sagde han til mediet Cnet. Her kan eksempelvis bruges til at målrette markedsføring til dig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingeniøren har også tidligere skrevet om netværket og hele ideen med, at det lige netop er Amazon, der lancerer den nye netværkstype, heller ikke umiddelbart øger tilliden til produktet. Amazon har efterhånden en vis historik med sikkerhedsbrister og en ret lemfældig omgang med data fra smart home-enheder, f.eks. dørklokken Ring, som har sendt private oplysninger videre til Google, Facebook og andre marketingsvirksomheder.

Generelt er mange af de nye forbundne smart home-enheder kendetegnet ved et lavt sikkerhedsniveau, blandt andet fordi prisen skal holdes helt i bund. Hvis man så samtidig bruger enhederne som forstærkere og som bindeled til naboens wifi-netværk, så vokser usikkerheden markant.

Automatisk tilslutning

Uanset om man har tiltro til Sidewalk-netværket, når det bliver skubbet ud over redekanten i næste uge, eller ej, så skal man være opmærksom på, at man automatisk bliver tilknyttet systemet med sine Amazon-produkter.

Når man aktivt skal ind i Alexa appen under profilindstillinger og sætte sidewalk-funktionen på off, så gemmer der sig potentielt et efterspil mellem Amazon og forbrugerne i takt med, at folk opdager, at deres enheder og data uvildigt ligger gemt sammen med resten af villavejens data.

Du kan læse mere om Amazons sidewalk-netværk her

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
2. juni 2021 kl. 12:48

Hvad er problemet der løses?

3
2. juni 2021 kl. 10:45

folk opdager, at deres enheder og data uvildigt ligger gemt sammen med resten af villavejens data

gad vide, hvad 'uvildigt' i denne sammenhæng betyder?? ;)

2
2. juni 2021 kl. 10:05

... bare nej.

Amazon kommer på ingen måde ind på matriklen.