Amatørastronom tager fantastisk billede af fjern stjerne
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Amatørastronom tager fantastisk billede af fjern stjerne

Den newzealandske amatørastronom Rolf Olsen har med sit 25-centimeters amatørteleskop taget et direkte billede af et planetsystem, der er ved at blive dannet.

Han fandt ud af, hvordan man skulle gøre, ved at følge anvisningerne i en videnskabelig artikel, og derved lykkedes det ham som den første amatør nogensinde at fotografere et fremmed planetsystem.

Billedet viser stjernen Beta Pictoris. Den er en ung, klar stjerne, som kan ses fra den sydlige halvkugle og befinder sig 63 lysår fra Jorden. Den er omgivet af en skive af gas og støv. Det er ud fra sådanne skiver, planeter dannes.

En imponerende bedrift

Rolf Olsen offentliggjorde sit billede på sin blog og på de australske amatørastronomers hjemmeside IceInSpace. Herefter gik det hurtigt verden rundt. Professionelle astronomer kalder hans bedrift 'fantastisk' og 'imponerende'.

Det var først i 1984, at det lykkedes for de professionelle astronomer at fotografere skiven i Beta Pictoris. Derfor blev det beskrevet som enormt imponerende, at en amatørastronom kunne gentage dette blot 25 år senere og med kun et 25-centimeters teleskop.

Astronomer har længe studeret Beta Pictoris-systemet. Det har de, fordi det fortæller en del om, hvordan planetdannelse begynder omkring stjerner. Den 12 millioner år gamle stjerne er ved at gennemgå den samme proces, som Solen gjorde, da vores solsystem blev dannet for 4,5 milliarder år siden.

I sådan et ungt planetsystem skaber fortsatte sammenstød mellem asteroider og mindre protoplaneter materiale til den store støvskive, som man kan se gløde på billedet.

Mestrede en avanceret teknik

Normalt er det yderst vanskeligt at fotografere støvskiver omkring fjerne stjerner, da lyset fra stjernen blænder. Når det alligevel er muligt, skyldes det en teknik, der går ud på, at man dækker den centrale stjerne.

De fleste amatørastronomer forsøger dog normalt ikke at mestre denne teknik, men det lykkedes for Rolf Olsen, fordi han fulgte instruktionerne i den videnskabelige artikel fra 1993 'Observation of the central part of the beta Pictoris disk with an anti-blooming CCD' af Alain Lecavelier des Etangs fra Institut d'Astrophysique de Paris og en række andre professionelle astronomer.

De professionelle astronomer håber nu, at mange andre amatørastronomer vil følge i Rolf Olsens fodspor. Der kan være mange spændende ting derude på himlen, bl.a. i form af planetsystemer omkring andre stjerner, som blot venter på at blive opdaget.

Dokumentation

Rolf Olsens blog
Space.com artikel

Kommentarer (14)

Kunne vi få en forklaring på hvad det er vi ser i billedet ?
- de fleste kan nok gætte at den sorte klat er afblænding af stjernen og at de 4+2 radiale striber er de sædvanlige instrumentfejl (ribber i objektiv-åbningen) - men hvor er "skiven" ?

  • 0
  • 0

hvor er "skiven"

Det er de hvide duske, der rækker udenfor den sorte skive; svarende til kl 5 og 11.

Jeg er dog meget skeptisk mht. angivelsen af teleskopets størrelse. Selv det ideelle 25-cm teleskop har en opløsning, der er meget grovere end de viste detaljer.

  • 0
  • 0