Amatører streamer lynnedslag live fra egne vejrstationer
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Amatører streamer lynnedslag live fra egne vejrstationer

Illustration: Minerva Studio / Bigstock

Midt i en tid med mange tordenvejr kan danske vejrentusiaster glæde sig over, at en voksende gruppe amatører har opsat modtagestationer rundt omkring i landet, så lynnedslagene kan følges live.

DMI har ellers lynmodtagere seks steder i landet, men på deres hjemmeside må vejrentusiasterne vente ti minutter på en ny opdatering, og det er ikke optimalt for spændingen i de danske hjem, når tordenvejret brager om ørerne, mener 66-årige Richo Andersen.

Han har hele livet arbejdet med elektronikudvikling og radioanlæg og er med til at udbrede de simple lynmodtagere i Danmark. I dag findes 31 modtagere i landet, der kan bestilles gennem den tyske non-profit organisation Blitzortung.org for lidt under 1.500 kroner.

Gennem hjemmesiden lightningmaps.org kan de over 1.100 modtagestationer verden over følges og dermed også tordenvejrs bevægelser.

Registrerer lyn helt ned til Afrika

Ophavsmanden til Blitzortung.org er tyskeren Egon Wanke fra Düsseldorf, der blev så irriteret over, at forskellige tjenester på nettet gemte data i op til en time, før han kunne se dem. Derfor lavede han selv et system til lynmodtagelse og visning. Systemet var baseret på 12 VLF/LF-modtagere, som han placerede rundt omkring i Sydtyskland.

Systemet er baseret på princippet Time of Arrival (TOA), hvor tiden for modtagelse registreres, og data sendes til en server sammen med det digitaliserede signal. Derefter beregnes nedslagsstedet. Modtageren har internetforbindelse med serveren og indbygget GPS med en meget præcis en-sekunds impuls. Nu er der udviklet en ny controller/forstærker, System Red, så det ikke er nødvendigt at have en pc kørende for at sende data.

En modtager gennem Blitzortung.org kan i princippet registrere lyn op til 3.500 kilometer væk, altså helt til Nordafrika, men kun i en afstand af mellem 50 og 500 kilometer bliver direkte bølger fra lynet modtaget, så registreringen er præcis. Derfor er der rigelig plads til at optimere systemet i Danmark med flere modtagere, også fordi registreringen af lynet kan variere en del, alt efter hvor signalet bliver modtaget.

Lightningmaps.org kan varmt anbefales - det virker bare! Zoom ind for at se lydbølgen fra lynet samt usikkerhed på nedslagdsted. Et af mine faste bookmarks.

  • 4
  • 0