Amatører streamer lynnedslag live fra egne vejrstationer

9. august 2014 kl. 12:0015
Amatører streamer lynnedslag live fra egne vejrstationer
Illustration: Minerva Studio / Bigstock.
Lysten til at følge et tordenvejr live på computeren har fået tag i danske vejrentusiaster, der har opstillet 35 modtagestationer, så de ikke skal vente på DMI’s langsomme opdateringer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Midt i en tid med mange tordenvejr kan danske vejrentusiaster glæde sig over, at en voksende gruppe amatører har opsat modtagestationer rundt omkring i landet, så lynnedslagene kan følges live.

DMI har ellers lynmodtagere seks steder i landet, men på deres hjemmeside må vejrentusiasterne vente ti minutter på en ny opdatering, og det er ikke optimalt for spændingen i de danske hjem, når tordenvejret brager om ørerne, mener 66-årige Richo Andersen.

Han har hele livet arbejdet med elektronikudvikling og radioanlæg og er med til at udbrede de simple lynmodtagere i Danmark. I dag findes 31 modtagere i landet, der kan bestilles gennem den tyske non-profit organisation Blitzortung.org for lidt under 1.500 kroner.

Gennem hjemmesiden lightningmaps.org kan de over 1.100 modtagestationer verden over følges og dermed også tordenvejrs bevægelser.

Registrerer lyn helt ned til Afrika

Ophavsmanden til Blitzortung.org er tyskeren Egon Wanke fra Düsseldorf, der blev så irriteret over, at forskellige tjenester på nettet gemte data i op til en time, før han kunne se dem. Derfor lavede han selv et system til lynmodtagelse og visning. Systemet var baseret på 12 VLF/LF-modtagere, som han placerede rundt omkring i Sydtyskland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Systemet er baseret på princippet Time of Arrival (TOA), hvor tiden for modtagelse registreres, og data sendes til en server sammen med det digitaliserede signal. Derefter beregnes nedslagsstedet. Modtageren har internetforbindelse med serveren og indbygget GPS med en meget præcis en-sekunds impuls. Nu er der udviklet en ny controller/forstærker, System Red, så det ikke er nødvendigt at have en pc kørende for at sende data.

En modtager gennem Blitzortung.org kan i princippet registrere lyn op til 3.500 kilometer væk, altså helt til Nordafrika, men kun i en afstand af mellem 50 og 500 kilometer bliver direkte bølger fra lynet modtaget, så registreringen er præcis. Derfor er der rigelig plads til at optimere systemet i Danmark med flere modtagere, også fordi registreringen af lynet kan variere en del, alt efter hvor signalet bliver modtaget.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
11. august 2014 kl. 10:14

Ser ud til at her er endnu en dims jeg skal have indkøbt til min vejrstation. Der kan allerede laves mange gode funktioner i ens hjemmeautomations setup når man kan måle vejret. Jeg har allerede automatiseret flere skråvinduer så de lukker når der kommer regn og en markise der selv klapper sammen i høj vind.

Med en lyndetektor kan jeg sætte alarmer op så jeg får en lynalarm på mine rum controllere så computere kan forberedes på at strømmen går når transientbeskyttelsen smider alt til jord og min styringsserver kan kobles over på UPS'en så jeg ikke mister alarmsystemet og styringsnetværk. Hvis jeg så kan bidrage med community data er det jo kun en bonus!

(og så er der jo også den evigt gode gadget værdi i at have noget ingen andre har - men sig ikke det til kæresten)

13
10. august 2014 kl. 16:49

Arr ok, de skal kun have de hug de fortjener.

Animationen dukkede først op i 2003, og siden gør da også den besøgende opmærksom på at den fylder 400kb.https://web.archive.org/web/20030208030713/https://www.dmi.dk/vejr/satellit/metsat_animation.html

Og at Nordeuropa animationen faktisk kun er 30-40 minutter bagud. Hvorfor så man ikke cropper og forstørrer billedet og smider det over i Danmark fanebladet under mig.

12
10. august 2014 kl. 13:55

"Til gengæld kræver det utroligt få systemressourcer at sende en gif til en lille smartphone, så jeg ville nødigt miste muligheden for at modtage en gif."

Jeg var ellers af dem forestilling at web servere var i stand til at skifte indhold hvis de bliver besøget af forskellige devices ude fra info om skærmopløsning, browser, styresystem osv. jeg husker engang jeg fik et java script til at virke i frontpage til det formål, men det er sikkert noget old school stuff her i 2014.

hvis jeg vil se et satellit sky-billede af Danmark lige NU så er valget mellem en 5 1/2 time gammel animationhttps://www.dmi.dk/vejr/maalinger/satellit/ Danmark eller et 8 dage gammel animationhttps://www.dmi.dk/vejr/maalinger/satellit/ Danmark i farver

Så lille som dette land er, er 5 timer 4t 30min. for meget.

Så er trafikken.dk's web cam's et meget beder real time vejr information system, med vindretningen i baghoved.

11
10. august 2014 kl. 12:27

I øverste højre hjørne er en firkant: "stations: on"

Hmm, den kan jeg ikke se, det skyldes måske browser. I LightningMaps vises klik-firkanten kun hvis man zoomer tilstrækkeligt ud, ikke ind - nok for at beskytte identitet. Stationerne vises som en lille firkant der kan være svær at se. Blitzortung viser stationerne tydeligere på Overview Map. De største danske byer har ingen stationer - oplagt at have 2-3 stationer i hver for redundansens skyld. Odense har een i drift, Aalborg een i pause.

Kansas og Oklahoma har en del lyn, https://www.vaisala.com/VaisalaImages/Product%20and%20services/NLDN%20CG%20Flash%20Density%20Km%201997-2010.png men ingen stationer.

Lyn-aktiverede kameraer ville være fedt. Næste skridt efter det kunne være sprite-detektor :https://www.lrsatx.com/Schumann_TOA_.htmhttps://www.heliotown.com/Catalog_Transient_Luminous_Events.html

10
10. august 2014 kl. 11:46

I øverste højre hjørne er en firkant: "stations: on" Klik paa den.

Virker fint hos mig. Flot program!

9
10. august 2014 kl. 11:23

Hvordan kan man se hvor stationerne er placeret ? Jeg kan ikke klikke i den lille firkant ved More->Advanced->Stations.

7
10. august 2014 kl. 10:37

Til gengæld kræver det utroligt få systemressourcer at sende en gif til en lille smartphone, så jeg ville nødigt miste muligheden for at modtage en gif.

Ja DMI burde faktisk få en pris for at være en af de få der holder siden overskuelig og simpel så den er til at hente på en enhed der ikke er fra i går og som også kan hentes de steder hvor overførselshastigheden ikke lige svarer til dem som teleselskaberne reklamerer med.

Jeg syntes realtime lynpejle systemet er rigtig spændende, men det behøver ikke nødvendigvis være DMI der viser det. png billederne på DMI med opdatering hvert 10 min virker faktisk ok til at se de fleste ting.

6
10. august 2014 kl. 10:10

Lyn er i stand til at ødelægge vore kostbare modtagere, hvis de rammes af et lyn. Det kan ske, selv om lynet ikke slår ned direkte i antenneanlægget. Overspændingerne er tilstrækkelige til at brænde indgangstrinnet af. Det eneste, man kan gøre for sikre sig, er at lægge antennen til jord, hvis man mener, at nu kommer der tordenvejr. Initiativet er særdeles velkomment.

OZ5RB, Hans Elfelt Bonnesen

5
10. august 2014 kl. 09:56

Til gengæld kræver det utroligt få systemressourcer at sende en gif til en lille smartphone, så jeg ville nødigt miste muligheden for at modtage en gif.

3
9. august 2014 kl. 15:39

for absolut ikke at have ændret noget på denne side:https://www.dmi.dk/vejr/maalinger/satellit/

  • samme latterlige 22 frames animation i 14 år

Ok den var passende da jeg kørte med 33.000 baud modem i slut halvfemserne. hint !

Så det er lækkert at se folk selv gør noget.

2
9. august 2014 kl. 14:41

Vidunderligt, glimrende eksempel på hvad der kan ske når geniale hjerner tænker det samme :)

1
9. august 2014 kl. 14:30

Lightningmaps.org kan varmt anbefales - det virker bare! Zoom ind for at se lydbølgen fra lynet samt usikkerhed på nedslagdsted. Et af mine faste bookmarks.