Amagerforbrændings bestyrelse nægter at rette ind

Amagerforbrændingens bestyrelse er ikke til sinds at rette ind efter beslutningen i Københavns Kommunes Borgerrepræsentation i går om at udskyde beslutning om det store anlæg- og i stedet komme med forslag til et meget mindre forbrændingsanlæg.

Fredag nedstemte et flertal i bestyrelsen det forslag fra Københavns Kommunes to repræsentanter i bestyrelsen, som netop gik på at udarbejde et projekt med et meget mindre anlæg - sådan som de to bestyrelsesmedlemmer var blevet pålagt af fremsætte.

Bestyrelsen vedtog dog ikke at opløse Amagerforbrænding som et fælleskommunalt selskab, sådan som de - i et brev til alle medlemmer af borgerrepræsentationen fredag - havde truet med at overveje at gøre, hvis beslutningen i Københavns kommune gik i mod et stort anlæg.

»Den beslutning kan stadig tages,« siger formand for bestyrelsen, Mogens Lønborg (C) fra Københavns kommune.

Han hæfter sig i øvrigt ved, at der jo netop ikke er tale om et afslag på ansøgningen om byggeri af det store anlæg med en kapacitet til 560.000 ton til afbrænding af maksimalt 440.000 ton affald.

Han siger, at nu da Københavns kommune har sagt midlertidig stop til et stort anlæg med henvisning til regeringens nye affalds- og ressourcestrategi, så må det være op til regeringen at konkretisere disse strategier, så Amagerforbrænding ved, hvilke affaldsmængder man kommer til at arbejde ud fra i fremtiden.

Amagerforbrændingens bestyrelse består af to repræsentanter fra Københavns kommune, og én fra hver af de andre interessent-kommuner, nemlig Tårnby, Hvidovre, Frederiksberg og Dragør - plus en medarbejder repræsentant.

Tårnby, Hvidovre og Dragørs kommunalbestyrelser har tiltrådt en lånegaranti til det store anlæg, mens byrådet på Frederiksberg skal behandle sagen på mandag. Indstillingen til mødet på mandag er dog at bevilge garantien.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Amagerbakke er et udstillingsvindue til hele verdenen! Der kommer mange affaldsbesøgende til Københavns Lufthavn kun 3 kilometer væk. De tager dog toget til Malmø for at kigge på sortering af husholdningsaffald. I Malmø sorteres husholdningsaffaldet, hvor bioaffaldet omdannes til muld og biogas. Mulden kommer ud på landbrugsjord og biogassen bliver brugt til bybusserne. Amagerbakke skal derfor fyldes op med noget, der kan konkurrere! I forvejen står der sorteringsanlægget Renescience. Vi kunne sætte et Aikan anlæg op ved siden af. Et Aikan anlæg er et anlæg, der behandler bioaffaldet og omdanner det til muld og biogas. Så kan vi se, hvad der virker. Det er vist første gang, at muligheden for 2 konkurrerende anlæg kan stå ved siden af hinanden, og konkurrere om affaldet i det samme opland. De potentielle kunder fra udlandet vil på denne måde have muligheden for at vælge frit mellem 2 forskellige sorteringssystemer alt efter, hvad der passer til deres situation.

  • 0
  • 0

Affaldssorteringen er ikke på plads!

Det er let at se, at det kniber med affaldshåndteringen i København. Det flyder med affald mange steder.

Fornyeligt lukkedes R98, det gamle hæderkronet affaldsselskab i København. Københavns Kommune overtog nu administrationen. Affaldshåndteringen skal nu ske gennem udliciteringer.

Betalingsvedtægten skulle laves om. Indsamlingen skulle deles op i bydele og op i forskellige affaldsfraktioner. Overblikket og erfaringerne i dette skal først bygges op, og det er tydeligvis ikke sket i tilstrækkeligt omfang endnu.

Licitationsstyring af affaldsindsamlingen betyder, at når der skal ændres noget fx en øget kildesortering, så skal der også ændres en række kontrakter med en række leverandører. Dette tager tid især for en administration, der først så småt er ved at opbygge et erfaringsgrundlag.

En udskydelse af afgørelsen om en lånegaranti til Amagerbakke er derfor essentiel for affaldsadministrationen i København i modsætning til de andre kommuner i samarbejdet.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten