Amagerforbrænding sætter ind mod gamle termoruder med PCB

27. marts 2011 kl. 12:005
Amagerforbrænding sætter ind mod gamle termoruder med PCB
Illustration: Das Büro.
Termoruder, der kan indeholde PCB, sorteres fra og brændes ved 1.150 grader.
Artiklen er ældre end 30 dage

Private og håndværkere kan ikke længere dumpe deres gamle vinduer i en container på genbrugspladser i Københavns, Frederiksberg, Tårnby, Dragør og Hvidovre Kommuner, som Amagerforbrænding bestyrer.

Som de første herhjemme kræver Amagerforbrænding sortering af vinduerne. Det sker for at forhindre, at termovinduer med miljøgiften PCB havner i affaldsovnene.

Borgerne skal opsøge en genbrugsvejleder, som hjælper med sorteringen. En af dem er Ole Edvardsen, som tager imod på genbrugspladsen i Hvidovre. Det var netop den genbrugsplads, hvor en undersøgelse i 2008 viste PCB i 17 procent af termoruderne.

Ole Edvardsen svinger luppen, når borgere afleverer termoruder på genbrugspladsen i Hvidovre. De bittesmå koder, der sidder indvendigt i termoruden, kan nemlig være med til at afsløre, om der er PCB i vinduet. (Foto: Das Büro) Illustration: Das Büro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektleder Helena Nielsen var med til at gennemføre en undersøgelse på genbrugspladsen i Hvidovre i 2008. Den viste, at af de 386 termoruder, der kom ind over en 14 dages periode, indeholdt 17 procent PCB. (Foto: Das Büro) Illustration: Das Büro.

Ole Edvardsen har en lup i lommen, så han kan tyde eventuelle koder, der sidder i selve glasrammen indvendigt i termoruden. Den kan fortælle, om der er PCB i vinduet eller ej.

Desuden taler Ole Edvardsen og hans kolleger med borgere og håndværkere for at indkredse, hvornår vinduet er sat i. Det er afgørende for, om vinduet ender i containeren på selve genbrugspladsen sammen med enkeltlagsruder, som kan køres til genbrug og almindelig forbrænding.

PCB-containeren

Mellem en tredjedel og en fjerdedel bliver kørt over i en aflåst container, der står lidt afsides på en grusbelagt plads i udkanten af genbrugspladsen. I containeren er mange forskellige typer af ruder, nogle med rammer, andre skilt mere eller mindre ad. Alle er de vurderet til at kunne indeholde høje koncentrationer af PCB.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når containeren er fuld, går den til Kommunekemi, hvor indholdet bliver brændt af ved 1.150 grader med glas og det hele.

Foreløbig har Amagerforbrænding sendt tre containere af sted, altså meget små mængder i forhold til indbyggertallet. Det skyldes, at affaldet fra de store renoveringsprojekter aldrig kommer på genbrugspladserne.

Det bliver i stedet samlet ind som erhvervsaffald, hvor der er fri konkurrence mellem affaldsfirmaerne. Men før eller siden havner de stort set alle i affaldsforbrændingen, med og uden PCB.

Landets øvrige affaldsselskaber finder opgaven med at sortere ruderne umulig. Projektleder Helena Nielsen fra Amagerforbrænding havde også håbet, at Miljøstyrelsen ville hjælpe med nationale retningslinjer, da hun sammen med Vestforbrænding afleverede en rapport om PCB i termoruder efter undersøgelsen i 2008.

»Men vi kunne ikke blive ved med at vente. Vi var nødt til at agere, når vi ved, at vi har et problem. Derfor valgte vi i samarbejde med Københavns Kommune at sætte et storskalaforsøg i gang,« siger hun.

Forsøget, der begyndte i efteråret 2010, skal afklare, hvor store mængder termoruder der er tale om, hvilken arbejdsindsats det kræver ude på genbrugspladserne, og hvor store omkostningerne ved indsamlingen er.

Det koster ekstra

At det koster ekstra, er der ifølge Helena Nielsen ikke tvivl om. Det skyldes blandt andet regningen til Kommunekemi for at brænde vinduer med glas og det hele af ved 1.150 grader.

Mængderne er også for små til, at det har kunnet betale sig at etablere en ordning, hvor glasset bankes ud af ruderne og bliver genbrugt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Men hvis flere gør som os, så vil håndteringsfirmaerne også have et incitament til at etablere en sortering af de enkelte dele af vinduet,« siger Helena Nielsen.

Hun forventer, at forsøget med at indsamle PCB-holdige termoruder bliver evalueret, når ordningen til efteråret har været i gang et års tid.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
29. marts 2011 kl. 10:39

Det er desværre ikke så enkelt at konstatere om der er anvendt PCB-holdig lim i forsejlingen af termo. Der har tilsyneladende ikke være standarder for, at der skulle mærkes og hvordan der skulle mærkes på alu-samlelisterne. Der er derfor ingen entydig måde at identificere, om der er anvendt PCB-holdig forsejlingslim. Dog er alle termoruden af nyere typer (PCB-fri) mærket med kode hvori produktionsår indgår. Er man derfor usikker på alderen af vinduet, bør det frasorteres til nærmere vurdering.

For så vidt angår fugen omkring vinduet, er det samme problem. Det kan ikke ses, om den indeholder PCB. Den kan godt være PCB-fri selv om der er PCB i forsejlingslimen - og omvendt.

HE

4
28. marts 2011 kl. 18:40

Ja, og hvordan ser man så, om ruden er opsat med brug af PCB??

2
27. marts 2011 kl. 19:13

Kunne det tænkes at man ville afsløse disse koder?

Mon ikke der er tale om koder for fabrik, type, dato, dvs koder der tilsammen siger om der er PCB i vinduet, hvis det er sådan det hænger sammen så skal du have fat i en tabel med historiske data for rudefabrikationen.

1
27. marts 2011 kl. 14:44

at man ville afsløse disse koder? "Ole Edvardsen har en lup i lommen, så han kan tyde eventuelle koder, der sidder i selve glasrammen indvendigt i termoruden. Den kan fortælle, om der er PCB i vinduet eller ej."