Amager Bakke-start udskydes igen: Direktøren er skuffet over leverandøren
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Amager Bakke-start udskydes igen: Direktøren er skuffet over leverandøren

Illustration: ARC

Det kan ikke have været sjovt at følge idriftsættelsen af Københavns nyeste vartegn på Amager på nærmeste hold. Affaldsforbrændingsanlægget Amager Bakker, der ejes af det fælleskommunale selskab ARC (Amager Ressource Center), har gang på gang været i mediernes søgelys og sjældent for de gode historier.

Tidligere på året kom det frem, at den største leverandør, Babcock & Wilcox Vølund, havde lavet en beregningsfejl i højtryksrørene. Det betød, at rørene, og de ophæng de sad i, ikke kunne holde til de store kræfter, der opstår, når rørene henholdsvis bliver opvarmet og afkølet. Det fortæller administrerende direktør for ARC Dan Fredskov:

»Det betød, at det hele skulle genberegnes og monteres på ny. Forsinkelsen kostede os en ekstraregning på cirka 130 mio. kroner,« fortæller han.

Tilsvarende har B&W Vølund sat 300 mio. kroner af i regnskabet til at dække for fejlen, samtidig med at firmaet har udskiftet hele den danske ledelse.

Affaldsforbrændingsanlægget Amager Bakke har være plaget af problemer under hele idriftsættelsen. Senest har fire af seks fødevandspumper været en tur i Tyskland for at blive repareret efter en betjeningsfejl. Illustration: Christoffer Regild

Skuffet direktør

Nu er sidste del af idriftsættelsen ved at være færdig, og den har heller ikke sparet aktørerne for grå hår.

9.000 ventiler, 750 pumper og blæsere, 3.500 måleinstrumenter og mere end 250 km kabel er blevet tjekket igennem.

Læs også: FOTOS: Amager Bakke indefra - og udsigten

Gennem foråret har anlægget været testet med olie som brændsel, men i begyndelsen af maj måned kom der for første gang affald på ristene i de to ovnlinjer:

»Vi oplevede, at B&W Vølund havde rigtig mange problemer med at få anlægget til at køre stabilt. Jeg må indrømme, at det ikke var, hvad jeg havde forventet af en af verdens førende leverandører af affaldsforbrændingsanlæg,« siger en skuffet direktør.

Ødelagte fødevandspumper

Endnu værre gik det, da fire ud af seks fødevandspumper havarerede lige før sommerferiens start. De to ovnlinjer er udstyret med hver tre fødevandspumper, som er i stand til at forsyne ovnen 100 procent hver. Men der skal altid være to pumper til rådighed, og med fejlen var der altså kun én pumpe pr. linje.

Læs også: Fejl i rør omkring forbrændingsovnene til Amager Bakke

Pumpeleverandøren blev tilkaldt, og de kunne konstatere, at det var en betjeningsfejl hos B&W Vølund, som var skyld i havariet. Fire pumper blev taget med tilbage til Tyskland for at blive repareret.

I stedet blev de to resterende pumper flyttet over på den ene af de to ovnlinjer og testen fortsatte. Men i praksis betød det, at ARC ikke kunne forbrænde alt det affald, man modtog fra ejerkommunerne:

»Vi forsøgte at få afsat så meget af affaldet som muligt til vores naboanlæg, men sommerperioden er normalt det tidspunkt, hvor alle har deres anlæg ude til revision, så det var begrænset, hvor meget de kunne modtage. Derfor har vi været nødt til at opmagasinere 7.000 ton husholdningsaffald pakket som bigballer i stil med dem man kan se på marker,« fortæller Dan Fredskov.

Læs også: Regeringen smider ny bombe under Amager Bakke

I slutningen af sidste uge kom de to første pumper retur fra Tyskland, og de er nu ved at blive installeret på de to linjer. Hvis alt går, som det skal, forventer Dan Fredskov, at det vil være muligt at starte begge ovnlinjer i slutningen af denne uge.

ARC overtager først i slutningen af efteråret

Derefter forestår en fintuning af begge ovnlinjer, således at anlægget kan gå fra varmetest over i egentlig prøvedrift. Der skal det være i cirka tre måneder, hvorefter ARC vil overtage anlægget og garantien begynder.

Hvornår det præcis sker, vil Dan Fredskov ikke spå om, men det bliver nok engang i slutningen af efteråret:

»Det har været en lang i idriftsættelse - meget længere end vi havde regnet med, og selvfølgelig er jeg da irriteret på B&W Vølund. Men når det så er sagt, så må jeg også indrømme, at når fejlene er rettet og anlægget kører, så kører det altså virkelig godt, og det er tydeligt, at det er kvalitet, de har leveret,« siger Dan Fredskov.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

»Det har været en lang i idriftsættelse - meget længere end vi havde regnet med og selvfølgelig er jeg da irriteret på B&W Vølund. Men når det så er sagt, så må jeg også indrømme, at når fejlene er rettet og anlægget kører, så kører det altså virkelig godt, og det er tydeligt, at det er kvalitet, de har leveret,« siger Dan Fredskov.

Der er noget dobbeltkonfekt over den udtalelse.

 • 0
 • 3

Uden sammenligning i øvrigt, så er en Rolls-Royce med sprunget pære et eksempel på et kvalitetsprodukt med en (mindre) fejl på. Set bort fra pæren, så er essensen kvalitet


Bestemt. Men mens du prøvekører en ny bil, sker det sjældent at pæren lige springer eller ophænget til udstødningen skal skiftes, fordi det ikke lige kunne klare temperaturskiftet. - Hvis man skal fortsætte den farlige bilanalogi.

Jeg har det svært ved at sætte ordet "kvalitet" på noget der gentagne gange bliver fordyret og forsinket. Når leverandøren afsætter 300 mio. kr. i regnskabet (ca. 7,5% af projektets pris, hvis de 4 mia. kr. stadig holder) til fejlrettelser og fyrer direktøren, så er det ikke bare ridser i lakken.

 • 0
 • 1

eg har det svært ved at sætte ordet "kvalitet" på noget der gentagne gange bliver fordyret og forsinket. Når leverandøren afsætter 300 mio. kr. i regnskabet (ca. 7,5% af projektets pris, hvis de 4 mia. kr. stadig holder) til fejlrettelser og fyrer direktøren, så er det ikke bare ridser i lakken.

Hvor stor % del af kontrakt summen afsættes til fejlrettelser på et alm. typehus ?
Jeg syntes ikke at hensættelser på 7.5% er voldsomt når det drejer sig om udvikling, konstruktion, og idriftsættelse af et one-of-kind anlæg.
Man skal selvfølgelig altid vurdere hvor man skal bruge ingeniør resurserne, f.eks. vha. design risk assessments.
Det kan være dyrt at spare, men det kan være endnu dyrere at gå med livrem og seler alle steder i designet.
Hvad er kvalitet ?
En problematisk indkøring af anlægget, med mindre redesigns, behøver ikke at betyde at anlægges performance mål (Oppetid, virknings grad, driftsomkostninger etc) ikke opfyldes senere.

 • 1
 • 0

Jeg syntes ikke at hensættelser på 7.5% er voldsomt når det drejer sig om udvikling, konstruktion, og idriftsættelse af et one-of-kind anlæg.


Måske, måske ikke. I anlægsprojekter er der (oftest) indregnet en buffer på x % af beløbet. Hvis der har været det i Amager Bakke, virker det til de 7,5% er udover det. - Men det er også kun halvdelen af konsekvensen (og min kommentar).
Er en fyring af direktøren pga. et fejlet projekt ikke voldsomt (oveni de -300 mio. kr.)?

 • 0
 • 0

Øh hvordan betjener man en fødevandspume forkert??

F.eks. ved at lade den stå og presse op mod en lukket ventil længe.

Niels - så bliver den varm og begynder at koge, når den ikke kan komme af med den påtrykte effekt.

Det er meget værre at lukke for en pumpe på sugesiden, da den dårligt tåler tørløb.

MEN ....

Jeg tror det er noget helt andet, der er sket: Fødepumperne er dimensioneret til at yde vandmængde mod et damptryk 55-60 bar.

Tror ikke en evt. frekvensomformer har været slået til, og når kedlen ikke er varmet op/ yder modtryk = 1 bar modtryk, fortsætter fødepumperne bare ud ad og udenfor kurven, hvorefter den starter at kavitere, og løbehjulet forsvinder som dug for solen.

 • 1
 • 0

Jeg syntes ikke at hensættelser på 7.5% er voldsomt når det drejer sig om udvikling, konstruktion, og idriftsættelse af et one-of-kind anlæg.


Er det efterhånden ikke mange år siden affaldsforbrændingsanlæg var et one-of-kind anlæg?
Umiddelbart kan jeg komme i tanke om en del der har været i drift i rigtigt mange år.

Eller valgte nogen i kådhed at overkomplicere almindelig kendt teknologi for at finde 0,5% bedre effektivitet?

 • 0
 • 1

Niels - så bliver den varm og begynder at koge, når den ikke kan komme af med den påtrykte effekt.

Det er meget værre at lukke for en pumpe på sugesiden, da den dårligt tåler tørløb.


@Karsten

Jeg var for nogle år siden til Åbent hus på Studstrupværket. Kraftværket havde som en backup til fødevandspumpen en dampdreven fødevandspumpe som kunne pumpe vand ind i kedler hvis strømmen svigtede. Herunder hvis kraftværket's forbindelse til el-nettet blev tabt, så kedlerne kun skulle køles for nedlukning, som herefter kunne ske med dampeffekt direkte via en dampdreven pumpe.

Man må vel ha' en eller anden sikkerhed på forbrændingen hvis strømmen svigter, så der kan pumpes vand ind i de varme kedler!!

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten