Alzheimers-studie giver god grund til at børste tænderne grundigt

Hvis du ikke allerede børster dine tænder grundigt, så er her en ny god grund til at bruge et par minutter mere foran spejlet. En amerikansk undersøgelse af hjernerne hos 54 afdøde Alzheimers-patienter viser nemlig en sammenhæng mellem paradentose og alzheimers.

Præcis den sammenhæng har været antydet i flere tidligere studier, blandt andet i årlange studier af tandhygiejen og kognitive evner hos mænd mellem 28 og 70 år, samt i studier af alzheimers-patienters hjerner.

Det her studie styrker mistanken om, at tandbakterier øger risikoen for alzheimers.

Men et af de store spørgsmål er, om paradentose kan udløse alzheimers eller omvendt. Alzheimers-patienter er nemlig ofte dårlige til at holde en ordentlig mundhygiejne, og derfor er det ikke underligt, at man ser mange tilfælde af paradentose hos patienterne. Men især én særlig detalje ved undersøgelsen fra det amerikanske forskerteam ser ud til at pege i retning af, at paradentosen kan være en udløsende årsag til alzheimers, mener forskerne selv. De fandt nemlig også bakterien bag paradentose, porphyromonas gingivalis, i raske hjerne på personer, der ikke var diagnosticeret med alzheimers.

»Det peger i retning af, at hjerneinfektion med p. gingivalis ikke er en konsekvens af dårlig tandhygiejne, fordi man er blevet dement, men en tidlig begivenhed, der kan forklare den sygdomsfremkaldende mekanisme hos midaldrende før de får kognitive problemer,« skriver forfatterne i deres undersøgelse.

Danske forskere: Spændende, men kun en del af forklaringen

Undersøgelsen er foretaget af flere internationale forskere fra blandt andre USA, New Zealand og Australien, der bliver sponsoreret af start-up biotekfirmaet Cortexyme. Kasper Jørgensen, der er neuropsykologisk fagkonsulent hos Nationalt Videnscenter for Demens, kalder de nye resultater for spændende.

»Alzheimers er jo en meget kompleks sygdom, og der er utvivlsomt mange faktorer, der spiller ind. Men det er klart, at det her studie styrker mistanken om, at tandbakterier øger risikoen for alzheimers. Jeg vil da i hvert fald mene, der nu er en yderligere god grund til at børste sine tænder ordentligt,« lyder det.

Samme vurdering kommer fra tandlæge og Ph.D Birita Ellefsen, der har forsket i tandsundhed og demens.

»Der har længe været mistanke om, at bakterier i mundhulen kan spille en rolle ved alzheimers. Denne undersøgelse styrker klart den mistanke, og giver yderligere god grund til, at alle holder en god mundhygiejne. Men jeg tror ikke, bakterierne forbundet til paradentose kan forklare hele det komplekse samspil, der forårsager alzheimers,« siger hun.

Birita Ellefsen hæfter sig - ligesom forskerne selv - ved, at de også fandt bakterier i hjernen på raske personer, men for Birita Ellefesen fortæller den opdagelse noget andet:

»Det er jo ikke givet, at raske personer med stoffer fra paradentose-bakterier i hjernen ville udvikle alzheimers, hvis de levede længere. Måske kan nogle mennesker klare sig med stoffer fra nogle mikroorganismer i hjernen, mens andre udvikler alzheimers. Jeg tror, der er flere faktorer på spil,« siger hun.

Vaccine mod pardentose på vej

I forbindelse med Cortexyme-undersøgelserne inficerede forskerne også mus med bakterierne p. gingivalis, og oplevede en forhøjet forekomst af mus med ødelagte hjerneregioner og højere produktion af amyloid og tau-proteiner, som er typisk i forbindelse med alzheimers.

Firmaet Cortexyme arbejder også på flere måder at stoppe spredningen af paradentosebakterierne i hjernen og væske i rygsøjlen.

I oktober meddelte firmaet, at et af deres præparater til at standse bakterierne havde bestået sikkerhedstest på mennesker, og nye større kliniske forsøg er på vej. Firmaet er også i færd med at teste en vaccine mod paradentose.

Emner : Sygdomme
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvad kom først ? Hønen eller ægget. Min fader der døde som dement 91 årig, passede utroligt meget på sine tænder hele livet, men efter han blev begyndende dement, gik hans tænder i forfald. Han ville ikke have gebis, Men efterhånden blev hans tandlægeregninger så store at han alligevel fik gebis de sidste 5 år af hans liv. Jeg tror at når man finder parandentose hos demente skyldes det antageligt an aftagende kvalitet i tandbørstningen når demenstilstanden indtræder og ikke omvendt.

 • 6
 • 15

Min farmor fik gebis i konfirmationsgave, hun var altid klar i hovedet og god hukommelse. Hun blev 99. Så man skal nok tænke sig om før man lader tandlægen rede en dårlig tand. At gå med infektioner (også skjulte) er aldrig godt.

 • 7
 • 7

I mange tilfælde skyldes pardentose diabetes. Har man et højt blodsukkerniveau, så giver det ofte pardentose. Og det har således langtfra altid noget med tandbørstning at gøre. I mange tilfælde opdages diabetes først, når at tandlægen ser at vedkommende har pardentose. Så er diabetes diagnosen næsten stillet.

Dertil kommer, at personer med diabetes er mere sårbare overfor infektioner, der kommer med pardentosen.

Du kan ikke undgå diabetes, ved at børste tænder.

Opdages pardentose, så er en god idé, at få undersøgt om man har ubehandlet diabetes.

 • 13
 • 0

Korrelation eller Kausalitet? Det er spørgsmålet, og jeg synes ikke at oplysningen om tandbakterier hos raske mennesker afklarer det. Det tyder nærmere på, at der en andre faktorer i spil.

 • 4
 • 1

Endnu en god grund til at tandpleje og behandling burde være frit og gratis tilgængeligt i et samfund, som er rationelt fungerende.

De andre nordiske lande har symbolsk betaling hos lægen - mens det kun er helt gratis i Danmark. Danmarks sygehusvæsen bliver rated som ringest i norden. Danske borgere bliver også rated som de mest usunde i norden.

Kan ikke finde nogen undersøgelser omkring tand-situationen i norden dog.

Rationelt bør der være symbolsk bruger betaling på sundhed.

 • 7
 • 13

Tandsundhed kommer ikke af at børste tænder eller at komme til tandlægen. De to ting er vigtig for at forhindre værre skader hvis tandsundhed begynder at blive dårligt (og brude også være billig eller gratis som andre har nævnt), men de er ikke de grundlæggende faktorer som bestemmer tandsundhed. Mund og tænder har kompleks microbiota, og ligesom i tarmene skal de rigtige bakterier fremmes og udkonkurrere de sygdomsfremmende bakterier. Det er svært, på individuelt plan og samfundsplan, når mange mennesker spiser så meget sukker og andre usunde ting som fremmer de patogeniske bakterier (hygge er stærk forbundet med sukker).

Sukker fremmer også diabetes, så passe på med at sige at ”diabetes fører til paradentose” når de to ting kan have fælles metaboliske og mikrobiotiske årsag. Og (type 2) diabetes kan også forebygges helt udenfor læge- og medicinalverdenen. Alzheimer er også begyndte at blive kaldt type 3-diabetes fordi de metaboliske faktorer som fører til diabetes er forbundet med Alzheimer.

Er der nogen der tror at man kan forebygge hjertekarsygdomme bare ved at komme til lægen regelmæssigt? Der er det muligt at oprette på skaderne og ikke at forebygge. Det er det samme med tandsundhed og tandlæger (og tandbørstning).

 • 6
 • 0

20.01.2019, jp.dk: Dansk forskning: Tag tilskud af D-vitamin i mørket og sikr dine knogler, immunforsvar og psyke. For første gang er der gjort status over danskernes niveau af D-vitamin. Det viser sig, at det kan betale sig at tage ekstra tilskud af vitaminet: Citat: "... Hvis man ikke får nok vitamin-D kan man risikere at få en række mangelsygdomme. Den mest kendte er risikoen for deformering af knoglerne kaldet knogleskørhed. Derudover kan det betyde svækkelse af musklerne og flere autoimmune sygdomme som f.eks. diabetes og kronisk leddegigt. Nyere forskning tyder også på, at mangel på vitamin-D kan spille en rolle i forhold til en række neurologisk sygdomme som depression, skizofreni, sklerose og Alzheimers. ..."

University of Louisville. (2019, January 23). New science details discovery of bacterial pathogen in brains of Alzheimer's patients. ScienceDaily: Citat: "... New science uncovers how an unlikely culprit, Porphyromonas gingivalis (Pg) -- the bacterium commonly associated with chronic gum disease -- appears to drive Alzheimer's disease (AD) pathology. ..."

-

10.05.09, jp.dk Koffein har chokerende effekt på hjernen: Citat: "... Ligesom Alzheimers. Under forskningsforløbet fandt Daniel G. Amen ud af, at de huller, som kommer efter et langt forbrug af kaffe eller alkohol, kan sammenlignes med de symptomer, som tegner sig i hjernen på en person ramt af Alzheimers, hvor der også er tale om døde områder i hjernen - eller huller, som forskeren kalder det. I bogen forklarer han, at pludselige angstanfald, vredesudbrud og pludselig stemningsændring er typiske symptomer på en koffein-præget hjerne - disse symptomer gør sig også gældende ved Alzheimers, skriver han. ... ”Nogle mennesker kan tåle en hel del, hvorimod andre er meget mere skrøbelige,” siger han og fortsætter: ”En kop kaffe om dagen eller et par glas vin om ugen gør ikke den store forskel, men indtager man derimod otte kopper kaffe eller to glas vin om dagen, det er mere end, hvad de fleste har godt af.” …"

 • 2
 • 0

"- måske? I 'Alzheimer-sammenhæng' er det iflg. artiklen brugervedligeholdelsen, der bør fokuseres på, og dén skal vel næppe klares andetsteds end i badeværelset? ;)"

Og når denne ikke er god nok opdages det ved rutinekontrol (som fattige skærer bort), som burde være gratis således at dem, som ikke gør det godt nok kan rette op på problemet før det bliver kritisk.

Og, hvis der er opstået værre problemer så bliver det fikset - istedet for at borgeren med lille økonomi og måske andre problemer opbygger kroniske hjerte-kar sygdomme - og åbenbart også andre sygdomme - som derefter koster samfundet millioner.

Så: Samfundet bruger en lille smule for at forhindre en mængde store og dyre problemer.

Det lyder da som klassisk fornuft.

Jeg kan ikke se at samfundet får mere ud af at lade folk blive syge bare for at opretholde en illusion om at kapitalisme på netop dette område er sundt for samfundet.

 • 6
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten