Alternative behandlere: ‘Vi kan se, at gentests virker’

Genetiske tests er en god ting at have i værktøjskassen, når alternative behandlere drager ud for at hjælpe folk til et sundere liv, mener to vejledere.

Udmeldingen kommer trods massiv kritik i Ingeniøren fra fedmeforskere, genetikere og ernæringseksperter, der mener, at vores viden om betydningen af genvariationer stadig er så usikker, at gentests til private sjældent mere værd end et kig i krystalkuglen.

Læs også: Private gentests er som krystalkugler og horoskoper

Det er især problematisk, når rådgivere uden den relevante uddannelse bruger gentests til at vejlede folk til et sundere liv, lyder kritikken. Men helsekok og forfatter Umahro Cadogan har det fint med at rådgive private om gentests, selvom han på papiret kun har en toårig international gymnasial uddannelse (IB), men har beskæftiget sig med kost og helse hele sit liv.

»Jeg hverken udfører testen eller analyserer den. Jeg rådgiver ud fra de analyser, vores samarbejdspartner, DNA-Life i Sydafrika, giver. De har genetikere ansat, der hele tiden følger med i nye studier om sammenhænge med generne,« siger Umahro Cadogan, der tilbyder kurser til rådgivere over hele Europa, så de kan lære at bruge gentests i deres sundhedsvejledning. Han har uddannet omkring 150 såkaldte dna-behandlere de seneste tre år og mærker en stigende interesse for området.

Ifølge ham er det netop vigtigt, at der både er et firma med højtuddannet personale til at udføre analyserne og rådgivere som ham selv til at hjælpe folk med at bruge gentestene i deres hverdag.

»Det er jo netop derfor, at jeg er med til at uddanne rådgivere over hele Europa; så vi ikke bare stikker folk en gentest i hånden uden hjælp til, hvordan de skal bruge den,« siger han.

Start med at droppe alkohol, slik, cigaretter og dovenskab

Selv er han udmærket klar over de udfordringerne, det giver, at forskningen inden for genetik går så stærkt, at resultater hele tiden ændrer sig. Hvad der blev opfattet som en tydelig sammenhæng mellem en genvariation og en sygdom eller kemisk omsætning i kroppen den ene uge, kan vurderes helt anderledes ugen efter. Selv har han f.eks. oplevet, hvordan en genvariation i det såkaldte apoliproprotein A1 tidligere var kendt for at give forhøjet kolesteroltal, men i dag bliver vurderet som en ubetydelig faktor for kolesterol.

»Det er en udfordring, at vi hele tiden får nye resultater. Men overordnet set bliver vi stadig mere kloge end forvirrede,« siger Umahro Cadogan. Han giver dog kritikerne helt ret i, at man skal være meget opmærksom på, at gentests kun er en del af løsningen på et sundere liv.

»Du skal starte med at droppe cigaretterne og alkoholen, spise sundt og begynde at træne. Derefter kan vi begynde at se på generne,« siger han.

Den holdning er ejeren af gentest-firmaet Diet&Gene, Sanne Hessel, helt enig i.

»Genetiske tests kan ikke stå alene, men i mit arbejde kan jeg bare se, at der er vaner og gener, som hænger sammen,« siger Sanne Hessel, der også arbejder som fitness-instruktør.

Hendes rådgivning bygger på gentests udført af laboratoriet Pentabase i Odense, der analyserer spyt for otte genvariationer, som har betydning for mad, vægt og motion.

»Vi har gode resultater med at bruge gentests, men er også meget ærlige over for kunderne og fortæller, hvilken litteratur som peger på sammenhænge mellem f.eks. genvariationer og problemer med overvægt,« fortæller hun.

Også Umahro Cadogan oplever, at testene kan bruges i hans arbejde.

»Jeg har haft kunder, hvor generne tydeligt pegede på, at de skulle have større fokus på motion end kost, og tilfælde, hvor generne viste dårlig appetitregulering, så man kunne rådgive om at spise mere 'mindfuldt', altså være til stede under måltidet og undgå for mange distraktioner,« siger han.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ja, selvfølgelig!

Men ligesom behandlingen er alternativ, så skal virkningen nok også vurderes alternativt, f.eks. ved aflæsning af en kontoudskrift.

 • 27
 • 1

Hvilken uddannelse man har eller ikke har, er uden betydning i denne sammenhæng, om end at hvad man påstår om indholdet og effekten af sin uddannelse kan sige en del om ens motiver.

Det eneste der betyder noget er at der på baggrund af en velbeskrevet metode der tager udgangspunkt i den eksisterende viden på området er høstet evidens der tydeligt viser en effekt der adskiller sig signifikant fra effekten af placebo. Medicinsk forskning 101.

Disse kriterier er ikke opfyldt for den genbaserede kostvejledning som Umharo Cadogan, Sanne Hessel og andre lignende alternative behandlere benytter sig af.

Viden om hvad vægtreduktion, rygestop og motion kan gøre for den enkeltes velbfindende og overlevelsesmuligheder er blevet produceret indenfor rammerne af moderne vestlig medicin, som igen tager sit udspring i videnskabelig metode og kritisk tænkning. Det er, trods påstande om det modsatte, ikke nogen alternativ behandlingsmetodes fortjeneste.

Hvis man hos almindelige mennesker uden en medicinsk diagnose først har formået at arbejde succesfuldt med overvægt, rygning og aktivitetsniveau, så er der meget lidt tilbage at arbejde med uden at der er tale om egentlig medicinsk behandling og det vil i alle tilfælde handle om marginaler hvis langsigtede virkninger er usikre og hovedsageligt ubelyste. Det sår tvivl om både effekten og nødvendigheden af en uddannelse indenfor genetisk kostvejledning, hvis den formodede sammenhæng mellem gener og spisevaner udmønter sig i instruktion om at spise mere mindfuldt og vage udtalelser som at en alternativ behandler kan se at der er en sammenhæng mellem vaner og gener.

Mvh Martin Ruager Stud. med., psykomotorisk terapeut

 • 15
 • 0

Det lyder godt nok "scientific", så det må jo være yderst seriøst. Men hvordan behandler man egentlig DNA? Og hvorfor ligger de firmaer der laver undersøgelserne altid så langt væk? Firmaet "Sekond Opinion" (dansk) opererer på en lignende måde som "DNA-behandlerne". De sender blodprøver til USA for at teste for allergier og hormonforstyrrelser. Resultaterne bruger de pseudovidenskabeligt (ingen læger på stedet) til at rådgive om kost og indtagelse af forskellige præparater. Man omgår receptpligten bl.a. ved at indføre "kosttilskud", der indeholder stoffer i "naturlig form", som ellers kun kan fås på recept herhjemme. Ofte er det kvinder med såkaldte funktionelle lidelser, dvs. en blanding af fysiske og psykiske problemer, der søger hjælp her. Har selv været vidne til hvordan det er gået grueligt galt for et par stykker. Man dropper psykofarmaka, indfører mere eller mindre ekstreme diæter og pumper hormoner ind i systemet. Jeg kan forestille mig, at en del af klientellet er det samme til de to typer af firmaer, der lokker med pseudovidenskabelighed og lover helbredelse og sundhed.

 • 8
 • 0

Og hvorfor ligger de firmaer der laver undersøgelserne altid så langt væk?

Af den naturlige årsag at selve DNA-sekventeringen, som er den undersøgelse der ligger til grund for analysen (som i dette tilfælde kritiseres), udføres i laboratorier med meget dyrt udstyr.

Af samme grund bliver CPUen i din smartphone også lavet langt væk.

Begge dele har derudover det tilfælles at pris per ydelse falder stærkt henover tid, og at det uanset det stadig kræver en stor investering at etablere en tidssvarende produktion.

Det er ikke selve DNA-sekventeringen der er problemet, men derimod tolkningen af den, som åbenbart er blevet interessant hos en række plattenslagere.

 • 3
 • 0

Jeg synes, det er vigtigt, at alle parter kommer til orde, hvis jeg skal give mulighed for, at man som læser (og mig selv) skal have mulighed for at tage egen stilling til den her fremadstormende tendens. Derfor vil I de næste dage også hører mere til f.eks 23andMe. Det er ganske enkelt et forsøg på at komme omkring emnet.

 • 8
 • 0

Jeg synes, det er vigtigt, at alle parter kommer til orde, hvis jeg skal give mulighed for, at man som læser (og mig selv) skal have mulighed for at tage egen stilling til den her fremadstormende tendens. Derfor vil I de næste dage også hører mere til f.eks 23andMe. Det er ganske enkelt et forsøg på at komme omkring emnet.

Naturligvis skal alle kunne komme til orde - det ligger vel i vor demokratiopfattelse, omend opfattelsen er overhalet af den klamme virkelighed - så jeg synes at det er helt relevant, at forfølge også dette emne journalistisk. Og at forfølgeren så er dig, Thomas, kan jo kun gøre det hele lidt mere seriøst, ment som seriøst.

 • 3
 • 0

Jeg synes, det er vigtigt, at alle parter kommer til orde, hvis jeg skal give mulighed for, at man som læser (og mig selv) skal have mulighed for at tage egen stilling til den her fremadstormende tendens. Derfor vil I de næste dage også hører mere til f.eks 23andMe. Det er ganske enkelt et forsøg på at komme omkring emnet.

Jeg er lodret uenig. Dette er et typisk eksempel på det der i USA kendes som såkaldt "balanced reporting". Det går ud på at man angiveligt præsenterer to synspunkter på en sag og forsøger at skrive om dem begge to som om de er ligeværdige. Men det er for det meste ikke tilfældet. I stedet for præsenterer man et rationelt synspunkt og et ekstremistisk. Dermed legitimeres det ekstremistiske synspunkt, og konsensus rykker samtidig i den retning.

Lad være med at falde i den fælde, men stå som ing.dk fast på det rationelle.

MvH,

Bent.

 • 8
 • 0

Det er ret nemt at svare på. Ing.dk laver en ret almindelig fejl som journalister gør når de forsøger at perspektivere. De invitere en fagkyndig som repræsentere den faglige koncensus... Det er fint nok. Men når journalisten så ikke kan finde en fagrelevant person men en anderledes holdning (ie. Vacciner forårsager autisme og indeholder kemikalier, global opvarming eksistere ikke, gentest virker godt nok til at bruge til rigtig mange ting ect) så invitere de nogen personer med en tvivlsom faglighed... Og med en direkte økonomisk interesse i at promovere deres specifikke type slangeolie.

Det er ikke balance eller fairhed... Det er uvidenskabeligt og repræsentere på ingen måde en fagrelevant uenighed.

Men det driver trafik så ing.dk så julebonus til alle på redaktionen...

 • 3
 • 0

Vi har at gøre med et væld af læger fra et utal af forskellige faggrene fra idræt til fedme, der angriber de alternative behandlere. Så er det da total fair at lade dem forsvare sig. Og nu hvor vi ligefrem har et netmeide, og ikke er begrænset af papiravisens begrænsede antal sider, så er der da ingen grund til, at den angrebne part ikke får lov til at ytre sig på lidt mere end to linjer.

I denne artikel fremgår det helt i toppen, at de alternative behandlere udtaler sig i kølvandet på en massiv kritik fra fagfolk, og der er ovenikøbet linket til artiklen, hvor deres kritik kan læses.

Når det så er sagt, så er jeg enig i, at det er den fagvidenskabelige diskussion, der bør prioriteres. (Og det er fedt du blander dig i debatten). Men jeg syntes ikke det må udelukkenat lade den angrebne part komme til orde.

Og som sagt tidligere, så kan du læse om 23andMe de næste par dage, og i øvrigt følge Lars kongsbaks blog her på ing.dk, der har et syn på genstest, der står lidt i modstrid med lægernes.

 • 4
 • 1

Bent, hvilke af disse vil du så forbyde:

Retten til at udtale sig

eller

Retten til at være uenig

??

Jeg ved ikke i hvilken virkelighed du lever, hvor alt åbenbart drejer sig om forbud og rettigheder.

Jeg forventer at et medie som ing.dk forholder sig til virkeligheden og agerer rationelt. At lade en person beskrive månen som "en jorddrabant hvis overflade består af støv, sten og klipper" er efter min mening rationelt. At give en person der påstår at månen består af grøn ost samme vægt som det første er dårlig journalistik.

Det har ikke noget med "ret til at udtale sig" eller "ret til at være uenig" at gøre, forbud er absolut ikke min stil, tværtimod. Men når seriøse firmaer og tusindvis af videnskabsfolk arbejder med gensekventiering og -analyse, så fortjener de ikke at blive sammenlignet med Umahro og "Diet&Genes".

MvH,

Bent.

 • 3
 • 1

Vi har at gøre med et væld af læger fra et utal af forskellige faggrene fra idræt til fedme, der angriber de alternative behandlere. Så er det da total fair at lade dem forsvare sig.

Klart nok. "Men helsekok og forfatter Umahro Cadogan har det fint med at rådgive private om gentests, selvom han på papiret kun har en toårig international gymnasial uddannelse."

Den toårige uddannelse har lige så megen vægt som folk med lægeuddannelse baseret på århundreders videnskabelige fremskridt? Wow!

Sarkasme kan forekomme.

Bent.

 • 0
 • 1

Har disse alternative en database hvor de henter information om hvilken kost og motion som de forskellige gentyper reagerer bedst på?

 • 0
 • 0

Det er så vidt jeg er orienteret generelt svært at få adfærdsændringer til at hænge fast. De fleste mennesker har en tendens til at hænge fast i vaner ud over hvad der er rationelt.

Derfor kan et pseudovidenskabeligt argument som en gentest hvis praktiske betydning i sig selv måske er tæt på nul eller negativ godt gøre at behandlerne oplever en forskel.

Jeg har noget familie, langt ude, hvor jeg oplevede en mand berettede om at han var blevet helbredt for sin rygning efter flere års tilløb, af en alternativ behandler. Hun havde fået ham til at ligge ned og så lagt en sten på ham og brændt lidt røgelse af og holdt en lille seance. Efterfølgende havde han holdt sig fra cigaretterne. Nåja, hun havde så også sagt til ham at han skulle holde sig fra nicotin-tyggegummi og lignende for ikke at ødelægge virkningen. Vi taler her om en mand med begge ben plantet solidt i jorden.

Nu var det næppe stenen i sig selv som gjorde en forskel. Det virkede på mig som om hele den okkulte oplevelse havde sat sig så kraftig på hans erindring at han, måske ubevidst, ikke turde andet end lade være med at ryge. Så for ham var det en effektiv behandling og pengene værd.

Min pointe er ikke at pseudovidenskab er godt, men blot at man ikke direkte kan slutte ud fra metodens dybereliggende ineffektivitet at den ikke kan have en gavnlig psykologisk effekt som måske, måske ikke er målbar på visse målgrupper. Hvis man har data på at det ikke virker, er sagen selvfølgelig oplagt. Ideelt set burde behandlerne jo indsamle målfaste data.

 • 6
 • 1

Det her er jo ovre i religion. Men kan nogen tænke sig, at tage Mekka fra IS eller Saudi. Eller kan nogen tænke sig, at tage Jerusalem fra jøderne. Eller kan nogen tænke sig, at tage Europa fra gladtnakkerne?

Nej vel? så verden er god.

(Ja, jeg kan godt se, at jeg er lidt off-topic - lidt, meget lidt)

Eller sagt på en anden måde: Det vi har at gøre med her er religion.

tro => religion og tro <= religion ergo tro == religion

Min mormor (og mange andre) bankede ind i mit barnehoved, at »du skal ikke tro, du skal vide« Var det mon ateistisk hjernevask, eller var det bare praktisk anvendt pædagogik uden rod i det religiøse.

Eller var det måske affødt af et levn fra f.eks. Dostojevskij da Rusland blev frit - altså da livegenskaben blev ophævet.

hvis du dør uden at have læst Dostojevskijs ( Idioten Brødrene Karamazov Forbrydelse og Straf ) så dør du fattig.

de tre bøger rummer tilsammen hele livet+ og oven i købet skåret ud og forklaret

Undskyld den off topic attitude på det seneste, men den er ærligt ment.

 • 1
 • 2

Nu er det mig der er (fejl)citeret for at vi råder folk til at spise mere "mindfuldt". Det er vist Ingeniørens engen fortolkning.

Vi bruger (bl.a.) DNA svaret til at vejlede om fx hvilke næringsstoffer der kan udløse de dårlige vaner eller begrænse dem. Mindfuld spisning er ikke gen-specifikt.

Desuden bliver vores test, uanset hvilket land den er solgt i, analyseret i Danmark. Vi har forhandlere i mere end 10 lande.

 • 0
 • 3

Plattenslagerne er i øvrigt Stanford Univeristy, for at nævne et enkelt sted. Det jeg selv ville have ønsket Ingeniøren havde brugt energi på, er at forklare hvordan man kommer frem til resultaterne for hvordan DNA'en påvirker os alle.

Det er videnskabeligt, og det ene af de gener vi udtaler os om, er testet på over 400.000 mennesker. Søg evt. på junk food gene eller hunger gene, så kan du se hvilken overvældende viden der er om FTO genet.

Hvorvidt det er for tidligt at bruge denne viden eller ej, kan man diskutere. Vores resultater viser tydeligt det ikke er - men hvorvidt DNA indeholder viden om fx overvægt eller ej, er ikke værd at diskutere. Det er alle eksperterne enige om :)

 • 0
 • 3

Bent - Umaro skriver jo netop at han alene ikke kan læse generne, men det kræver nogen der efter lang uddannelse beskæftiger sig med det, og kun det. :)

 • 0
 • 1

Fredrik, jeg er også uddannet som kostvejleder og personlig træner, og så har jeg fået mange, mange timers træning i de gener vi undersøger. Men som Umaro, så er det ikke mig der skal kunne læse og forstå alle generne, samt forske i dem - det kræver en med meget mere uddannelse og fordybelse, end nogen af os på siden her.

Du kan i øvrigt se et opdateret CV på LinkedIn.

 • 0
 • 1

Sanne, jeg tror vi har forstået din mening og din vision, og dine videnskabelige kvalifikationer er storslåede. Særligt billedet nederst på denne side viser hvor succesrigt dit projekt er. http://www.korsgadedyreklinik.dk/da/person...

Kære ing.dk, jeg har indtryk af, at Thomas Djursing muligvis har været på et "jeg har set lyset" seminar omkring "slankegener", men hører det virkelig til her?

MvH,

Bent.

 • 0
 • 0

God pointe - jeg ved netop hvad vægtproblemer vil sige (billedet er 6 år gammelt). Hvis du vil vide mere (fx læse de videnskabelige artikler bag), er du meget velkommen til at kontakte mig, så skal jeg gerne dele dem med dig (de er offentlige, men jeg kan samle dem til dig) :)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten