Altædende dansk dvd-afspiller

Den danskudviklede og -producerede Kiss dvd-450 er noget så usædvanligt som en reel verdensnyhed på det bugnende marked af dvd-afspillere beregnet til at tilslutte fjernsynet. Udover at kunne håndtere et bredt arsenal af videoformater og mp3-lydfiler, understøtter afspilleren Mpeg4-videoformatet og kan afspille lydfiler kodet i Ogg Vorbis. Ogg Vorbis er et Open Source-baseret lydformat, som kan blive en reel konkurrent til det udbredte mp3-format, som koster patentafgifter for udviklerne af mp3-enkodere.

Det mest interessante ved den danske dvd-afspiller er dog muligheden for at se videomateriale kodet i DivX og Xvid-formatet. Det er populære formater til de piratkopier af film, der cirkulerer på Internettet. Men også effektive kodningsformater for videoamatøren, som ønsker at presse omkring halvanden times filmmateriale ned på en brændbar cd-skive i noget, der ligner SVHS-kvalitet.

Plasticnobel dansker

Videoafspilleren kommer i et nogenlunde nobelt design og med en plasticfinish, der må betegnes som i orden. Svøbet og trykknapperne i sig selv er dog ikke af Bang og Olufsen-kaliber og kan i sig selv ikke berettige prisen på omkring 3.000 kr.

Det indbyggede display er i god kvalitet og kan nemt aflæses, når man er placeret i sofaafstand fra afspilleren.

Tilslutningsmulighederne på bagpladen er i orden. Der er digitale lydudgange og både scart- og svideostik. Den medfølgende fjernbetjening ligger fint i hånden og har behagelige betjeningsknapper. Dog er de sekundære betjeningsknapper forsynet med en skriftstørrelse, som nærmest kræver en lup.

På betjeningssiden glimrer maskinen. Alle menuer findes på dansk. Opsætningen er både pædagogisk og nem, afspilleren svarer kvikt på tastetryk på fjernbetjeningen, og der er direkte adgang til et informativt info-display under afspilningen.

Dvd-drevet er behageligt lydsvagt og støjer ikke forstyrrende under svage lydpassager i film- og lydmateriale.

Flot billedkvalitet

Afspilning af dvd-film foregår med fornem billedkvalitet. Farvemætning, kontrast og detaljerigdom i gengivelsen forekommer klart en klasse bedre sammenlignet med fjernøstlige dvd-afspillere til halv pris. Ydermere understøtter afspilleren progressive scan under det europæiske PAL-format. Denne feature, som med det rette udstyr giver flimmerfri billedkvalitet, blev dog ikke afprøvet. Det kræver dyrt fremvisningsgrej.

Kiss har siden afspillerens lancering udsendt en række opdateringer af firmwaren. Det er blandt andet takket være den seneste officielle opdatering 2.60, at det er blevet muligt at afspille Ogg Vorbis-lydfiler. Og selve opdateringen foregår kort sagt forbilledligt. Man downloader firmwaren, brænder en cd, sætter cd'en i maskinen og får et informativt skærmbillede under opdateringen. Her burde stort set alle konkurrenter tage ved lære.

Lydkvaliteten ved afspilning af cd'er er god. Afprøvninger over den optiske lydudgang byder på en lydkvalitet, som sagtens kan matche dedikerede cd-afspillere i den tilsvarende prisklasse. Dog må man indstille sig på lang ventetid, inden drevet er klar til afspilning. Det kan tage op mod femten sekunder.

Et par prøvekig med DivX og Xvid-materiale, der aktiverer afspillerens indbyggede Mpeg4-dekoder, var vellykkede. Dog mangler afspilleren understøttelse af undertekster. Videopirater, der forsøger at afspille DivX-materiale, som er kodet i formater tidligere en DivX 4.xx får dog en lang næse. Disse tidligere formater kan afspilleren ikke håndtere.

Kiss dvd-450 er samlet et godt bud på en højkvalitetsafspiller, der kan håndtere stort set alle medieformater. Videoamatører kan glæde sig over afspillerens muligheder for at gengive materiale i høj kvalitet. I øjeblikket er produktet uden egentlige konkurrenter på grund af sine Mpeg4-faciliteter. Derfor er prisen på 3.000 kr. i orden.