

Den norske regering vil gøre det endnu mere attraktivt at købe elbil. Fremover skal alle nybyggerier – med små fritidsboliger som eneste undtagelse – forberedes til elbilopladning.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Jeg har netop lavet de samme forberedelser i forbindelse med modernisering af min murermestervilla fra 1947. Jeg forudser ikke at nå at gøre brug af det mens jeg ejer huset, men ligesom jeg også anbefaler alle venner og familiemedlemmer at takke ja når de får tilbudt indgravning af fiber, så ser jeg det som en mulighed for at fremtidssikre og derfor forhåbentligt også gøre huset mere interessant ved salg.
Da vi byggede hus for 15 år siden og fik lagt strøm ind i værksted og garage 25 meter fra huset, fik jeg samtidig lagt et tomrør ned sammen med kablerne. Det kostede så vidt jeg husker ikke ekstra. Jeg ved ikke, hvad jeg egentlig tænkte på, vist nok noget med et antennekabel til en parabol. Men det var da en fornøjelse her i 2020 bare at kunne trække et kabel direkte fra tavleniu huset og til garagen, skrue en 11 kW ladeboks op og få en elektriker til at sætte en ny gruppe med sikringer og relæ i tavlen. Det tog kun et par timer.Ved større kørselsbehov er det nødvendigt med større ladeeffekt, men det kan være besværligt at trække kraftige ledninger frem til en ladeboks i eksisterende bolig. Så god ide at kræve det forberedt ved nybyggeri.
Det er da fint når man allerede har en lovlig installation til elbil-ladning med et HPFI relæ type B, et dedikeret kabel af passende kvadrat til lang tids belastning og et CEE-stik.
Andre, selvom de endnu ikke har planer om en el- eller hybridbil, kan med fordel forberede dette hvis de aligevel bygger, bygger om eller tilsvarende. Det er lige præcis det som er ånden i de norske tiltag. Så når fliserne aligevel skal lægges om, for eksempel, grav et 6mm2 kabel ned mellem carport og husmur. Når loftsisolationen aligevel lægges om, så træk et kabel ....... Der er mange ret billige forberedelser som kan laves - når projekterne aligevel er igang - og før det skal laves.
Rigtig mange (flere x 100.000) bilejere har et kørselsbehov, der sagtens kan dækkes ved opladning fra alm. 16 amp stikkontakt med jord. Vi har har haft elbil i nu 5 år og lader hjemme i garagen, når strømmen er billigst. Og da vi også har solceller på taget, lader vi på fridage og i weekenden fortrins, når solen skinner. - På den måde kører vi vildt billigt (20 - 40 øre/km). Ved større kørselsbehov er det nødvendigt med større ladeeffekt, men det kan være besværligt at trække kraftige ledninger frem til en ladeboks i eksisterende bolig. Så god ide at kræve det forberedt ved nybyggeri.
Problemet er bare, at de husejere / bygherrer, som gerne vil være på forkant, får ualmindelig dårlig vejledning i de tilgængelige materialer - med få undtagelser.
Det er meget let at komme med måske 10 banale råd til enhver som bygger / bygger om - helt i tråd med ånden i de norske regler. De mest fundamentale banale råd sikrer, at du ikke senere skal lave "destruktive ændringer" på det færdige hus og have. Føringsrør er et simpelt eksempel.
Hvorfor ikke straks forberede husene til at være busstop?
OK. Norge er tilsyneladende blot nogle uger forud. Det er godt med forberedelser, og jeg kan godt vente en månedstid på en rapport - og så nok et års tid inden lovgivningen er på plads.