Alt norsk byggeri skal forberedes til elbiler

Plus18. januar 2021 kl. 12:317
Alt norsk byggeri skal forberedes til elbiler
Selv om den danske regering har store ambitioner om, at elektrificere bilflåden er der i dag ingen krav om, at nybyggeri skal være forberedt til montering af ladestandere. Den norske regering vil nu indføre sådanne krav, men den danske regering venter på Bilkommissionens anden rapport. Illustration: Clever.
For at få endnu flere elbiler vil den norske regering kræve, at alle nye boliger forberedes til elbilopladning. Den danske regering venter på Bilkommissionens rapport, før den vil beslutte, om ladestanderkravet skal udvides.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den norske regering vil gøre det endnu mere attraktivt at købe elbil. Fremover skal alle nybyggerier – med små fritidsboliger som eneste undtagelse – forberedes til elbilopladning.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
28. januar 2021 kl. 16:21

Jeg har netop lavet de samme forberedelser i forbindelse med modernisering af min murermestervilla fra 1947. Jeg forudser ikke at nå at gøre brug af det mens jeg ejer huset, men ligesom jeg også anbefaler alle venner og familiemedlemmer at takke ja når de får tilbudt indgravning af fiber, så ser jeg det som en mulighed for at fremtidssikre og derfor forhåbentligt også gøre huset mere interessant ved salg.

6
18. januar 2021 kl. 22:37

Ved større kørselsbehov er det nødvendigt med større ladeeffekt, men det kan være besværligt at trække kraftige ledninger frem til en ladeboks i eksisterende bolig. Så god ide at kræve det forberedt ved nybyggeri.

Da vi byggede hus for 15 år siden og fik lagt strøm ind i værksted og garage 25 meter fra huset, fik jeg samtidig lagt et tomrør ned sammen med kablerne. Det kostede så vidt jeg husker ikke ekstra. Jeg ved ikke, hvad jeg egentlig tænkte på, vist nok noget med et antennekabel til en parabol. Men det var da en fornøjelse her i 2020 bare at kunne trække et kabel direkte fra tavleniu huset og til garagen, skrue en 11 kW ladeboks op og få en elektriker til at sætte en ny gruppe med sikringer og relæ i tavlen. Det tog kun et par timer.

5
18. januar 2021 kl. 20:55

Det er da fint når man allerede har en lovlig installation til elbil-ladning med et HPFI relæ type B, et dedikeret kabel af passende kvadrat til lang tids belastning og et CEE-stik.

Andre, selvom de endnu ikke har planer om en el- eller hybridbil, kan med fordel forberede dette hvis de aligevel bygger, bygger om eller tilsvarende. Det er lige præcis det som er ånden i de norske tiltag. Så når fliserne aligevel skal lægges om, for eksempel, grav et 6mm2 kabel ned mellem carport og husmur. Når loftsisolationen aligevel lægges om, så træk et kabel ....... Der er mange ret billige forberedelser som kan laves - når projekterne aligevel er igang - og før det skal laves.

4
18. januar 2021 kl. 17:51

Rigtig mange (flere x 100.000) bilejere har et kørselsbehov, der sagtens kan dækkes ved opladning fra alm. 16 amp stikkontakt med jord. Vi har har haft elbil i nu 5 år og lader hjemme i garagen, når strømmen er billigst. Og da vi også har solceller på taget, lader vi på fridage og i weekenden fortrins, når solen skinner. - På den måde kører vi vildt billigt (20 - 40 øre/km). Ved større kørselsbehov er det nødvendigt med større ladeeffekt, men det kan være besværligt at trække kraftige ledninger frem til en ladeboks i eksisterende bolig. Så god ide at kræve det forberedt ved nybyggeri.

3
18. januar 2021 kl. 16:11

Problemet er bare, at de husejere / bygherrer, som gerne vil være på forkant, får ualmindelig dårlig vejledning i de tilgængelige materialer - med få undtagelser.

Det er meget let at komme med måske 10 banale råd til enhver som bygger / bygger om - helt i tråd med ånden i de norske regler. De mest fundamentale banale råd sikrer, at du ikke senere skal lave "destruktive ændringer" på det færdige hus og have. Føringsrør er et simpelt eksempel.

2
18. januar 2021 kl. 15:36

Hvorfor ikke straks forberede husene til at være busstop?

1
18. januar 2021 kl. 13:27

OK. Norge er tilsyneladende blot nogle uger forud. Det er godt med forberedelser, og jeg kan godt vente en månedstid på en rapport - og så nok et års tid inden lovgivningen er på plads.