Almindelige LED-pærer kan fremtrylle dataoverførsler i gigabit-ligaen

Med et begrænset radiospektrum til rådighed til dataoverførsler må man finde på andre metoder.

Det har den kinesiske forsker og professor Chi Nan gjort ved at bygge et såkaldt LiFi-system ud af hyldevarekomponenter, skriver teknologisitet networkworld.com.

Lifi (Light Fidelity) er i modsætning til traditionel wifi baseret på dataoverførsel ved hjælp af lys fra dioder. Det smarte er, at man kan ændre længden på de pulser, dioderne udsender, så de sender data, som var de et morseapparat.

Forsøgsopstillinger i laboratorier rundt om i verden har hidtil været en bekostelig affære, men det spektakulære ved Chi Nans opsætning er, at den nok er uhandy, men ikke specielt dyr at fremstille.

Læs også: Et lille twist af lyset mangedobler kapaciteten i optisk fiber

Dioderne har hun købt på det kinesiske svar på eBay, og sammen med sit forskerhold på Fudan University i Shanghai har hun derpå bygget systemet, som hun indtil videre har fået presset ned til ’kun’ at fylde, hvad der svarer til en PlayStation, hvad angår modtageren.

Skal systemet være mere mobilt, skal det ned i dongle-størrelse, men det regner Chi Nan også med er muligt inden for de kommende fem år.

Derudover er der den udfordring, når man arbejder med synligt lys, at man så ikke kan overføre data i mørke eller gennem vægge, hvis pæren er i et andet rum. Derfor skal der være tilgængeligt lys lige i nærheden – for Chi Nans udgaves vedkommende inden for tre meter.

Alligevel har hun fået systemet til at overføre data med hastigheder på 150 megabit per sekund ved at bruge nogle få dioder à 1 watt, men hun understreger, at det med lidt kraftigere dioder er muligt at nå op på hele 3,5 Gbit/s.

Læs også: Forskere sender flere gigabit i sekundet med synligt lys

Der bliver forsket i lysdioder mange steder. I et fireårigt projekt på University of Strathclyde i Glasgow, som startede tidligere i år, forestiller forskerne sig lys hele vejen langs motorvejen, der samtidig kan holde en internetforbindelse kørende.

Denne forskergruppe arbejder dog ikke med hyldevarer, men er ved at udvikle nogle bittesmå lysdioder, som kan udsende sine blink 1.000 gange hurtigere end traditionelle dioder, hvorved datahastigheden også øges.

Ved at gå helt ned i mikrometerstørrelse kan der bruges så mange dioder, at flere tusinde dioder i princippet kan fungere som separate kommunikationskanaler, skriver TechWorld.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Derudover er der den udfordring, når man arbejder med synligt lys, at man så ikke kan overføre data i mørke eller gennem vægge, hvis pæren er i et andet rum

Ja hvis man ikke har pære må man ævle!

Samt:

Det smarte er, at man kan ændre længden på de pulser, dioderne udsender, så de sender data, som var de et morseapparat.

Undskyld, men er det fuldstændigt umuligt at finde en journalist i Ing's redaktionslokaler, der har et helt basalt kendskab til dataoverførsel?! Man krummer jo øjne når man læser den tekniske beskrivelse herover :-(

  • 4
  • 5

Allerede i 1880-erne blev det beskrevet hvordan man satte en spole til et hulspejl og overførte lyd over en kilometer til en plade med en anden spole(kul-mikrofontype). Så princippet er ikke helt nyt, men gik nok i glemmebogen for mere anvendelige systemer. Men fra bjergtop til bjergtop (men kun i fint vejr...) er det sikkert fint. En fin "IC4-opfindelse" at bruge nogen milliarder på.

  • 1
  • 1

Det er ikke det store problem at udsende data via en LED pære, problemet kommer når disse data skal modtages, der findes ikke noget interface på nogen smartphone eller computer for at modtage disse data. Så brugerne vil skulle investerer i dyr Hardware for at kunne modtage disse data...

Mvh. Mike http://www.prolys.dk

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten