Almindelig wifi spotter våben, bomber og kemikalier i tasker

29. august 2018 kl. 11:003
Almindelig wifi spotter våben, bomber og kemikalier i tasker
Illustration: Ingeniøren.
Prisbillig scanning af tasker og bagage kan finde genstande og måle volumener på væsker.
Artiklen er ældre end 30 dage

Wifi eller andre trådløse signaler kan på de fleste offentlige steder benyttes til at trænge ind i tasker for at få dimensioner af farlige metalgenstande og identificere dem, herunder våben, aluminiumdåser, bærbare computere og batterier til bomber.

Teknikken kan også bruges til at beregne volumen af væsker som vand, syre, alkohol og andre kemikalier, der kan bruges til at fremstille sprængstoffer med.

»Dette kan få stor betydning, i forbindelse med at beskytte offentligheden mod farlige genstande. Der er et voksende behov for det,« fortæller Yingying Chen, som er professor i Elektro-teknologi ved det amerikanske universitet i Rutgers, til universitetets hjemmeside.

Almindelig wifi kan finde mistænkelige objekter i tasker og bagage. Illustration: Rutgers University..

Hun er den del af en forskergruppe på universitetet, som har skrevet en videnskabelig artikel om emnet. Forskerne har modtaget en pris for bedste artikel på en IEEE-konference om cybersikkerhed i år.

Det prisbillige system benytter en wifi-enhed med to til tre antenner og kan integreres i eksisterende wifi-netværk. Systemet analyserer hvad der sker, når trådløse signaler trænger igennem og kommer ud af objekter og materialer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskerens system er let at sætte op, reducerer sikkerhedsomkostninger og forhindrer indgriben i privatlivet, for eksempel når sikkerhedspersonale åbner og gennemroder tasker og rygsække. Traditionel screening kræver typisk et højt personaleniveau og dyrt specialudstyr.

Eksperimenter med 15 typer objekter og seks slags tasker viste en nøjagtighed på 99 procent for farlige genstande, 98 procent for metal og 95 procent for væske. For almindelige rygsække overstiger nøjagtigheden 95 procent og falder til ca. 90 procent, når genstande er pakket ind, fortæller Yingying Chen.

Forskergruppens næste skridt består i at forsøge at øge nøjagtigheden ved at identificere objekter ved at skabe billeder af formerne og vurdere størrelsen på væskers volumener.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
29. august 2018 kl. 15:02

Er der nogen der overhovedet kan fortælle logikken i at man ikke må have flasker med større volumen end 100ml, men du må gerne have en 1 l med dig ind i lufthavnen.

sådanne foranstaltninger som overstående er kun med til at skræmme endnu mere og give endnu flere penge til dem der skræmmer os.

Må dette aldrig blive tilladt i Danmark!

1
29. august 2018 kl. 12:46

"og forhindrer indgriben i privatlivet, " Det øger da indgriben i privatlivet, det bliver blot svære at detektere indgriben...