Allergifremkaldende krom fundet i danske sko
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Allergifremkaldende krom fundet i danske sko

Flere dansksolgte sko og sandaler i læder frigiver det stærkt allergifremkaldende krom i store mængder. Det har Miljøstyrelsen konstateret i en stikprøvekontrol, skriver Berlingske Business.

På trods af, at der er en dokumenteret risiko for allergiske reaktioner i forbindelse med lædervarer, der indeholder krom, er det ikke forbudt at sælge varerne i Danmark. Alligevel ser Miljøstyrelsen så alvorligt på fundene, at de har slået alarm til samtlige EU-lande og advarer mod fodtøjet, viser dokumenter, som Berlingske har fået aktindsigt i.

Et af de EU-lande, som har indført en grænseværdi for mængden af krom, der må findes i lædervarer, er Tyskland. Hele 8 ud af 18 sæt fodtøj, som Miljøstyrelse testede, viste sig at indeholde en større mængde krom, end det er tilladt i Tyskland. Testens værste synder var en børnesandal fra Bisgaard Sko som indeholdt hele ti gange mere krom end den tyske grænseværdi.

I Miljøstyrelsens rapport lyder konklusionen, at 'alt i alt tyder resultaterne i dette projekt på, at der er problemer med indhold og afgivelse af krom fra lædersko i Danmark'. Det får en af rapportens medforfattere til at tale for et forbud mod det skadelige stof også her i landet.

»Problemet er efterhånden godt dokumenteret, og set fra min stol er der ingen tvivl om, at en stram regulering i Danmark eller EU vil føre til, at vi undgår mange tilfælde af en meget indgribende allergi,« siger Jeanne Duus Johansen, der er professor og centerleder ved Videncenter for Allergi.

Bestseller, Bianco Footwear og børneskotøjsfirmaet Bisgaard Sko er nogle af de danske virksomheder, der har solgt fodtøj med det skadelige krom.

Læs hele historien på www.business.dk

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Spiller krom garverierne dumme, eller er de ...?

Og hvilken sko fabrikant tør dog bruge læderet uden test af læder produktet og kontrol af garveriet?

Er sko fabrikanterne uvidende?

  • 0
  • 0

Hvad i alverden gør "Krom" i fodtøj???

Citat fra business.dk:

Læder garves for at opnå blødhed, holdbarhed og fleksibilitet. Garvning med krom er den mest udbredte metode til garvning i læderindustrien og anvendes i mere end 80 procent af læderindustrien på verdensplan. Kilde: Miljøstyrelsen

  • 0
  • 0

Jeg er en af de personer som sandsynligvis er ram af krom allergi udløst af lædersko.

Små herpes lignende blærer som brister og giver betændte sår. Jeg har ingen problem ved brug af sko lavet af andet materiale end læder. Vil med kyshånd modtage hints til hvor jeg i Danmark kan købe lædersko og støvler uden krom.

VH. Heine Sandkilde

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten