Allergiforbund: Miljøkrav til brændeovne er helt ude i skoven
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Allergiforbund: Miljøkrav til brændeovne er helt ude i skoven

Astma-Allergiforbundet (AAF) mener, at Miljøstyrelsen vildleder forbrugerne, når den i ugebrevet Miljønyt udtaler, at svanemærkede brændeovne overholder skrappe grænser for luftforurening. AAF henviser til, at selv de bedste brændeovne udspyr 16 gange flere partikler end oliefyr og 800 gange flere end naturgasfyr.

»Det er helt ude i skoven at tale om skrappe miljøkrav, når myndighederne ikke stiller større krav til brænderøgens kemiske sammensætning,« siger AAF-formand Thorkil Kjær.

Han henviser til studier, der viser, at ca. 90 pct. af tjærestoffer, der sendes ud i luften, kommer fra træfyring i boliger. Det svarer til 16.000 kg tjærestoffer årligt. Trafik og brændeovne er de største lokale forureningskilder i Danmark. Koncentrationerne af partikler kan blive særligt høje om vinteren.

Peter Jessen Hansen, der er direktør for Morsø Jernstøberi og formand for Foreningen af Danske Producenter af Pejse og Brændeovne, mener kritikken er forfejlet. Hans ovne lever op til norske, danske og europæiske standarder - og nu også til svanemærkets standarder.

Direktøren undrer sig over, at man bliver ved med at henvise til gamle undersøgelser, når Danmarks Miljøundersøgelser i sin seneste rapport om emnet konkluderer, at det er få enkeltkilder, der skaber hovedparten af udslippet, som derfor kan begrænses "gennem en indsats rettet mod de mest forurenende kilder".

»Nu er vi nede på fem gram partikler pr. ton brænde. Hvor meget længere skal vi ned?« spørger han.

Formand for AAF, Thorkild Kjær mener ikke at det er tilstrækkeligt.

»Lige nu og her er det måske bedre at gå over til en ny ovn, men vi kan ikke lade det blive ved det«, siger Thorkild Kjær, der efterlyser mere forskning og renere teknologier.

Professor ved Institut for Kemiteknik ved DTU, Kim Dam-Johansen mener, at der er væsentlige teknologiske muligheder for at mindske forureningen fra brændeovne. Sammen med en dansk brændeovnsproducent leder han et projekt, der skal optimere forbrændingen i brændeovne.

Hos Miljøstyrelsen afviser man kritikken med henvisning til, at Svenemærkets krav til brændeovne er en af de skrappeste standarder, der findes for partikeludledning, og at Svanemærket giver forbrugeren en mulighed for at købe de brændeovne, der udleder færrest skadelige partikler.

»Miljøstyrelsen negligerer på ingen måde partikeludledning, og partikelforureningen bliver jo netop behandlet grundigt i vores artikel i Miljønyt. Udover svanemærkningen har Miljøstyrelsen iværksat kampagner for korrekt fyring, da det har stor betydning, hvordan ovnen bruges,« siger cand. scient. Søren Mørch Andersen fra Miljøstyrelsen.

Dokumentation

Rapporten fra DMU

Emner : Forurening
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er der virkelig "kun" tale om 16 ton tjærestoffer/år på landsplan ? Det er måske derfor mængden angives i kilo. Jaja 16 mio gram tjærestoffer er da også en del..

Mvh
Den lykkelige brændeovnsejer.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten