Alle træer vælter ved samme vindhastighed
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Alle træer vælter ved samme vindhastighed

Orkanen Klaus hærgede over store dele af Frankrig og Spanien i januar 2009. I områder, hvor vindhastigheden nåede op på 40 m/s (144 km/h), væltede mere end 60 pct. af træerne.

Orkanens vej hen over det sydlige Frankrig i januar 2009.

Det er ikke så underligt, forklarer en fransk forskergruppe, som foranlediget af Klaus har undersøgt, hvornår træer knækker og vælter. De har beskrevet deres resultater i en artikel i Physical Review E, som er omtalt i onlinemagasinet Physics.

Emmanuel Virot og de øvrige forskere fra École Polytechnique i Palaiseau uden for Paris har gennem eksperimenter med træstænger af bøgetræ systematisk undersøgt, hvordan stængerne bøjes og til sidst knækker under en belastning.

Sådan så det ud efter Klaus havde passeret.

De har på den måde fundet, at den kritiske hastighed v, hvor træstangen knækker afhænger af stangens diameter D og dens længde L på denne måde:

[latex] v \sim D^{0,75}/L [/latex]

Andre undersøgelser har vist, at træer tredobler deres højde, når de fordobler deres diameter, så der gælder også:

[latex] D \sim L^{1,5} [/latex]

og dermed:

[latex] v \sim L^{1/8} [/latex]

Det betyder altså, at den kritiske vindhastighed stort set er den samme for små som for høje træer og er omkring 42 m/s. Det gælder både for hårde træer som eg og bløde træer som fyr.

Det ser ud til at de primært fokuserer på nøgne bøgetræsstammer, så spørgsmålet er hvor meget det ændrer sig hvis man inkluderer toppen med smågrene og blade. Nu har jeg ikke adgang til at læse artiklen, så det kan godt ske at de har behandlet den del.

Det kan være at bladene alligevel altid falder af inden de 42 m/s?

  • 5
  • 0

Der en stor forskel på træers evne til at modstå storme. Særligt er nordamerikanske træer udsatte.
Det har stor betydning hvor stærk og fiberholdig træets bark er.

  • 3
  • 6