Alle statsveje skal have LED-belysning: El-priserne gør udskiftningen til en god forretning

Plus9. august 2022 kl. 05:299
Alle statsveje skal have LED-belysning: El-priserne gør udskiftningen til en god forretning
Vejdirektoratet skal opsætte 18.000 LED-lygtepæle langs alle statsveje i de kommende år. Illustration: Verdo/Vejdirektoratet.
Vejdirektoratet siger, udskiftningen til mere klimavenlig belysning bliver tjent hjem hurtigere end forventet.
Artiklen er ældre end 30 dage

De galopperende energipriser gør, at en snarlig udskiftning af det gamle gullige lys langs statsvejnettet bliver en langt bedre forretning end hidtil forventet.

Det viser beregninger fra Vejdirektoratet, som har besluttet at sætte den mere hvide LED-belysning op på alle statsveje. Det skriver direktoratet i en pressemeddelelse.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
10. august 2022 kl. 13:27

Når man nærmer sig storbyer er motorvejene typisk oplyst. Det virker i høj grad som fråds: Masser af biler, der alle selv har lys på - og ingen bløde trafikanter.

Næh, det gælder ikke længere. Vejdirektoratet har jo netop truffet en åndssvag beslutning om at mørklægge de fleste motorveje omkring København med henvisning til energiforbruget. Det gælder fx Holbækmotorvejen og motorvejskrydsene ved Ishøj, Vallensbæk og Taastrup.

Du kan kalde det "fråds", men det er de allermest trafikerede veje i hele Danmark, vi taler om, så de få km. vejbelysning på disse veje er samtidig den vejbelysning der kommer allerflest trafikanter til gode. Lyset er ikke engang tændt på de regnvåde vintermorgener og -aftner, hvor man nu dårligt kan se vejstriberne, og hvor belysningen virkelig ville gøre en sikkerhedsmæssig forskel.

Hvis man skal tale om vejbelysning og "fråds" skulle man nok snarere se på kombinationen af sommernætter og øde villakvarterer.

8
10. august 2022 kl. 09:03

Igen en artikel hvor det kunne være rart med viden af ingeniørmæssig art.

  1. Hvilken type lanper udskifter man?
  2. Hvad er deres effektivitet?
  3. Hvad er deres farvetemperatur?
  4. Hvor mange Watt?

Og de samme oplysninger om de nye lamper.

Surge protection:

  1. Hvilken standard opfylder de gamle LED-amaturer som ikke holder?
  2. Har man vedtaget nye mindstekrav til de nye lamper (Volt/Ohm)?
7
9. august 2022 kl. 23:10

Det siger staten også om energirenovering af ejendomme/boliger, men noget tyder på, at staten ikke rigtig gør noget ved deres egne.

6
9. august 2022 kl. 18:47

Når man nærmer sig storbyer er motorvejene typisk oplyst. Det virker i høj grad som fråds: Masser af biler, der alle selv har lys på - og ingen bløde trafikanter.

5
9. august 2022 kl. 15:05

Mener du seriøst at man i vinterhalvåret skal rende rundt med en lommelygte, når man færdes ude i bybilledet? Tror også der er mange der føler sig mere trygge ved en vis mængde belysning. Og det koster intet ift så meget andet. Fx mink ;-)

4
9. august 2022 kl. 14:37

Kunne man ikke overveje bare at udfase gadebelysningen i stedet for. Moderne biler kan vel selv leverer det lys de har brug for. Gående og cyklister kan ligeledes let skaffe sig lys nok med moderne lygter.

3
9. august 2022 kl. 14:05

Jeg synes at selv 8 års tilbagebetalingstid er lang tid, plus man får en masse affald ved udskiftning incl armaturer?

2
9. august 2022 kl. 09:15

Jeg ved ikke hvad man gør på statsvejene, men i Københavns kommune har gadelamperne fået nye armaturer (og master) ifm. skift til LED. Og det har stort set fjernet alt lys, der strålede opad - hvilket er dejligt, da mit soveværelsesvindue ligger lige ovenover en gadelampe.

1
9. august 2022 kl. 07:08

Vejdirektoratet kalder den nye belysning mere bæredygtig og klimavenlig. Formentlig med henvisning til det lavere energiforbrug, mindre CO2-udledning og lavere priser. Men hvad med lysforureningen og påvirkningen af flora og fauna, dvs. lysets konsekvenser for biodiversiteten? Jeg kan ikke se nogen steder, at Vejdirektoratet fx benytter anledningen til at skifte til lyskilder med en farvetemperatur på under 2700 K (eller bare 3000 K), som ville være hensigtsmæssigt for mange insekter mv. Vejdirektoratet skriver heller ikke noget om at skifte til armaturer, som kun sender lyset nedad på vejen - og ikke opad eller ud til siderne - for at undgå lyssmog (sky glow) og indtrængende lys (light trespass).