Alle skifter til IP-telefoni

17. februar 2006 kl. 04:50
Artiklen er ældre end 30 dage

IP-telefonien er over os. Mange kommuner og store selskaber har været i gang længe, fordi der er store penge at spare. De fleste computerbrugere i Danmark har prøvet at bruge Skype ifølge en undersøgelse fra It- og Telestyrelsen. Og det vrimler med nye IP-teleselskaber med mere eller mindre mystiske navne, som sælger telefon-abonnementer med små, præinstallerede IP-bokse gennem varehuse og byggemarkeder.

Selveste TDC, den gamle fastnet-operatør, er så småt begyndt at udbyde IP-telefoni til private, især til kabel-tv brugerne. Det gør nok lidt ondt, for samtidig eroderes det gamle, kredsløbskoblede telefonnets forretningsgrundlag
- over 100 års teknisk tradition er ved at være forældet.

Men der er ingen vej tilbage. Telefoni gennem computernetværk er meget, meget billigere. Afstande og landegrænser betyder intet.

Erhvervslivet har et let valg. Man bestiller en pakkeløsning blandt de mange tilbud, og kort efter har omstillingsdamen fået en hel værktøjskasse af nye muligheder, mens månedsregningen lægger an til lavflyvning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For private forbrugere er der en stribe muligheder. Jo mere teknisk indsigt man har, jo mere kan man spare. De mest avancerede indretter endda deres egne IP-telefoncentraler, for eksempel med programmet Asterisk.

Softphones

Men lad os begynde med Skype, som næsten alle kender. Skype er en "softphone", et program til pc'en, som dermed skal være tændt, før man kan telefonere. Den er altid krypteret, så privatlivet er sikret mod telehackere. Og så er den meget god til at trænge gennem firewalls, for eksempel på fjerne hoteller. På minussiden er protokollen proprietær, så det er lukket land for teknikere. Man betaler minutpris ved samtaler ud til de almindelige telenet. På en vis måde er det en græsrodssoftware, da systemet låner datakapacitet fra sine kunder. Det er udviklet i Skandinavien og ejes nu af auktionsfirmaet eBay. Antallet af brugere online er hastigt voksende, nu omkring fire millioner. Danske RTX har udviklet en Dect Skype-telefon "Dualphone", som også kan benytte almindelig fastnet. Den sælges blandt andet i Silvan-kæden.

Andre softphones fungerer som regel med den åbne SIP-standard, som giver mulighed for at vælge softphone-program først og IP-teleselskab bagefter. Kvaliteten er høj, og her nævnes blot to, som er helt gratis, X-lite og SJphone. Softphones kræver et headset med mikrofon, men den bedste løsning er et telefonrør til usb-stikket. De kan såmænd købes i Føtex for 249 kroner, lige til at putte i pc-tasken. Plantronics har en dyr, trådløs udgave til professionelle.

Sådan virker opkald via SIP

Brugeren A indtaster et telefonnummer på sin pc-softphone eller separate IP-telefon og ringer op.
- der sendes en SIP-forespørgsel til den centrale login-server, som har rutetabeller til hver abonnent: Giv mig IP-adresse og port på brugeren B, som jeg ønsker at tale med.
- hvis modtageren findes på et andet net-domæne, forbinder serveren sig med det fremmede domænes registreringsserver og får B’s adresseinformationer derfra.
- informationerne sendes til A
- A’s softphone forbinder sig direkte til B’s
- lyden af samtalen komprimeres digitalt med en forvalgt CODEC og sendes af sted i små datapakker - nu bruges RTP- og UDP-protokollerne.

Teknikken er lige velegnet til videotransmission som til telefoni.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger