Alle skibe er på vej mod affyringsområdet
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Alle skibe er på vej mod affyringsområdet

Noget tyder på at vejrguderne elsker raketopsendelser, for denne morgen er himlen skyfri, og Østersøen kan kun fremvise et par sporadiske kattepoter på sin overflade.

Alt er i det hele taget med raketfolkene på denne misssion foreløbig. Alt udstyr ser ud til at virke og alle skibe, samt overvågningsflyet af typen Cessna er klar til missionen.

Planen er, at Sputnik skyder Smaragd af sted med en 10 graders hældning mod vinden og alle skibe skal derfor befinde sig bag affyringsplatformen for at være i sikkerhed. Den blå RIB-båd vil være på den ene side, mens den anden RIB-båd vil være på den anden side. marinehjemmeværnskutteren Hjortø vil så befinde sig bag platformen. På den måde vil raketfolkene få et perfekt billede af rakettens bane.
Med en så klar og skyfri dag forventer Peter Madsen, at raketten kan følges med øjnene et godt stykke og måske bliver det muligt at se selve separationen af første og andet trin.

Både Peter Madsen og Kristian von Bengtson er ombord på Hjortø og selvom de udviser en større ro end tidligere, så bliver missionerne i Østersøen aldrig rutine, lyder det fra Peter Madsen.

"De grundige forberedelser, der startede for mere end et halvt med motortest i prøvestanden på Refshaleøen er årsagen til, at vi ikke behøver være stressede i dag. Men de her missioner er så forskellige, at det aldrig bliver rutine. Men det er tydeligt, at vi har prøvet det før og folk begynder at lære deres roller at kende," siger Peter Madsen.

Ombord på marinehjemmeværnskutteren Hjortø er stemningen generelt rolig, men afhænger helt af folks opgaver. Ved observation af skibe er radiofolkene meget aktive og ved fralægning var der hektisk aktivitet blandt marinehjemmeværnsfolkene på dæk, mens eksempelvis elektronikmand Thomas Scherre gik og børstede tænder og Niels Foldager sad afslappet med armen på rælingen.

I kontrolrummet på Hjortø handler det hele om at sikre området og holde kontakt til skibe i området, flyvehjemmeværnet og diverse myndigheder. Eksempelvis udsender skipper Morten i øjeblikket en advarselsmeddelelse til alle skibe i området om, at der indenfor de næste timer bliver affyret en raket i området i tidsrummet 10 til 14.
Og nu bliver et skib i området bedt om at flytte sig.