Alle offentligt ansatte IDA-medlemmer risikerer lockout

Tovtrækkeriet mellem de offentlige arbejdsgivere og lønmodtagere intensiveres med dagens lockoutvarsel fra staten, regionerne og kommunerne. Illustration: Bigstock

Konflikten på det offentlige arbejdsmarked spidser til.

Fredag i sidste uge udsendte IDA sammen med de øvrige AC-organisationer et strejkevarsel for 12 procent af sine medlemmer i staten fra onsdag den 4. april.

I dag svarede de offentlige arbejdsgiver igen én efter én med trusler om lockout.

Først med budskabet var topforhandler på det statslige område, Sophie Løhde (V), minister for offentlig innovation. På et pressemøde klokken 11 kunne hun fortælle, at 120.000 medarbejdere i staten vil blive lockoutet fra tirsdag den 10. april; med mindre parterne når frem til en ny overenskomst inden:

»En lockout er et stort skridt. Jeg vil gerne understrege, at vi ikke ønsker konflikt, men jeg har besluttet, at vi er nødt til at svare igen,« sagde hun.

Her til eftermiddag meddelte Danske Regioner, at de også varsler lockout fra 10. april. Det endelige omfang af lockouten på det regionale område er ikke fastlagt. Det er dog særligt de største sygehuse, der rammes, hedder det i en pressemeddelelse.

Og efter et møde i KL's hovedbestyrelse var de kommunale arbejdsgivere klar til at varsle lockout for 250.000 medarbejdere. Cirka 10.000 medarbejdere friholdes for lockout, da de sidder i centrale eller vitale positioner. Det samme gælder de cirka 50.000 tjenestemænd, som hverken kan strejke eller lockoutes, skriver DR Nyheder.

Læs også: Her er ingeniørarbejdspladserne, der er udpeget til strejke

Truslen om lockout fra alle tre offentlige arbejdsgiver betyder, at de cirka 12.000 offentligt ansatte IDA-medlemmer ikke vil blive lukket ind på deres arbejdsplads fra og med den 10. april.

På det statslige område vil en lockout betyde, at kun 60.000 af de i alt 180.000 statslige medarbejdere bliver lukket ind på deres arbejdsplads. Det betyder også, at de mere end 6.000 ingeniører, der arbejder i staten, må blive hjemme.

Formand for IDA Offentlig, Carsten Eckhart Thomsen, mener, at en storkonflikt er rykket nærmere med dagens udmelding. Han håber dog stadig, at parterne kan forliges, inden det når så vidt:

»Jeg vil gerne understrege, at IDA ikke ønsker en konflikt. Men dagens udmeldinger om lockout er en drastisk tilspidsning, der kan sende Danmark ud i en lammende storkonflikt. Derfor vil en lockout naturligvis få stor indflydelse på danskernes hverdag, hvis den træder i kraft,« siger han i en pressemeddelelse fra IDA.

Da IDA sammen med de øvrige AC-organisationer udsendte et strejkevarsel fra 4. april, valgte de som nævnt at begrænse omfanget til 12 procent af de statslige arbejdspladser.

»Vi har i vores strejkevarsel taget stort hensyn til, at ingen borgere kommer i fare eller bliver alvorligt syge. IDA har udtaget godt hver 10. offentligt ansatte medlem til strejke, men en omfattende lockout fra arbejdsgiversiden rammer jo meget bredere, og kan derfor hurtigt få større konsekvenser for borgernes hverdag,« siger han.

Læs også: Banedanmark: Strejke kan indstille al togtrafik i Danmark

Et af de statslige områder, der med sikkerhed vil blive ramt hårdt, er uddannelsesområdet. Flere end 3.000 IDA-medlemmer på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser vil være omfattet af en lockout.

»Det vil sætte tusindvis af studerende i en særdeles vanskelig situation,« siger Carsten Eckhart Thomsen.

Ifølge en pressemeddelelse fra ministeriet har fagforbundene dog gået efter de statslige arbejdspladser, hvor en strejke bliver mest synlig. Det er årsagen til, at der nu kommer et lockoutvarsel fra de statslige arbejdsgivere, hedder det:

»De faglige organisationer har nøje udvalgt de arbejdspladser, hvor det vil gøre allermest ondt. Det er naturligvis en helt uholdbar situation. Derfor ser Finansministeriet sig desværre nødsaget til at reagere ved at varsle en omfattende lockout for at lægge pres på for at opnå et forhandlingsresultat, så vi undgår en konflikt,« siger Sophie Løhde.

IDAs repræsentantskab er indkaldt til ekstraordinært møde lørdag den 17. marts, hvor de skal stemme om en ændring af foreningens strejkekassen, som skal være på plads, inden overenskomsten udløber den 1. april - og inden lockoutvarslerne måske-måske ikke effektueres den 10. april.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Og efter et møde i KL's hovedbestyrelse var de kommunale arbejdsgivere klar til at varsle lockout for 250.000 medarbejdere. Cirka 10.000 medarbejdere friholdes for lockout, da de sidder i centrale eller vitale positioner. Det samme gælder de cirka 50.000 tjenestemænd, som hverken kan strejke eller lockoutes, skriver DR Nyheder.

De to sidste tal (10.000 og 50.000) lyder som tallene for de statsansatte, og umiddelbart er der væsentlig flere end 10.000 kommunalt ansatte, der slipper for at blive lockout'et, selvom de ikke er tjenestemænd.

  • 0
  • 0

Kære Kenneth Frandsen Mange tak for din kommentar. Du har fuldkommen ret. Der er i alt cirka en halv million kommunalt ansatte. De 250.000, der risikerer at blive lockoutet i kommunerne, udgør således cirka halvdelen af medarbejderne. Ifølge en pressemeddelelse fra KL forventer kommunerne at friholde store dele af ældre- og handicapområdet, socialpsykiatrien, specialskoler og specialdaginstitutioner fra konflikten. Det samme gælder vigtige samfundsfunktioner som el- og vandforsyning og de kommunale beredskaber. KL udsender sit varsel senest på mandag, og først der får vi de endelige tal.

Her er link til KL’s pressemeddelelse: http://www.kl.dk/Menu---fallback/KL-klar-t... Venlig hilsen Lene Wessel, Journalist, Ingeniøren

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten