Alle ingeniører med til lønfest

Sidste år tog de unge alene til lønfest, men i år får de følgeskab af alle deres ældre kolleger, ligegyldigt om det er en privat virksomhed eller det offentlige, der står for udbetaling af lønnen. En privatansat ingeniør er i snit steget 6,7 pct., mens en offentligt ansat i snit har fået lagt 7 pct. oven i sin løn. Det viser IDAs lønstatistik 2008, som netop er offentliggjort.

Det er dog stadigvæk de yngste årgange, der løber med den procentvis højeste lønstigning. Offentligt ansatte ingeniører, der dimitterede sidste år, dvs. årgang 2007, hæver således gennemsnitligt 15 pct. mere i løn i september 2008, end de gjorde i september 2007.

Deres privatansatte kolleger er steget 9,5 pct. Til gengæld ryger der et væsentligt større krone og øre-beløb inde på deres lønkonto: Ingeniører i det private med et års anciennitet tjener i snit 34.216 kr., mens offentligt ansatte får 30.868 kr. om måneden.

De rekordhøje lønstigninger til de yngste årgange vækker begejstring hos Ole Høyer, formand for IDAs fagforeningsdel:

»Vi holder stædigt fast i den strategi, at de unge, der kommer ind på arbejdsmarkedet, skal have gode lønstigninger de første tre-fire år. Det må siges at være lykkedes, og det forplanter sig nu til de erfaringstunge. Det er fantastisk, og det tyder på, at markedsmekanismerne også fungerer inden for det offentlige.«

Unge løfter de ældre

I Køge Kommune kan projektleder Henrik Kjer, næstformand i ingeniørklubben, også se, at manglen på arbejdskraft slår igennem på lønningerne, fordi det er umuligt at skaffe de folk, der er brug for:

»Hvis ikke man giver de nyuddannede et kvalifikationstillæg på 4.000-6.000 kr. pr. måned, så søger de et andet sted hen. Det har vi ingen problemer med som tillidsrepræsentanter, fordi vi kan bruge de yngstes lønninger som løftestang for ingeniører med 20 års anciennitet. For hvis en ingeniør med fire års erfaring kan få 34.000 kr. om måneden, så er det ikke rimeligt, at en kollega med 20 års anciennitet kun får 34.500 kr.,« siger han.

Om det er sådan, det er gået til, er svært at sige. Faktum er i hvert fald, at en offentligt ansat ingeniør med 20 års anciennitet (årgang 1988) steg 3,0 pct. sidste år, mens hans månedsløn i år er vokset med 7 pct.

På det private område var der 3,8 pct. til årgang 1988 sidste år, mens han er steget 5 pct. i år. Det hører dog med til billedet, at den offentligt ansatte i snit stadig tjener 8.354 kr. mindre hver måned end sin privatansatte kollega.

Mens lønstigningen i det offentlige for første gang i flere år tager et ordentligt nøk opad, har privatansatte ingeniører allerede opnået stigninger på over 5 pct. det seneste par år.

Konkurrencen skærpes

Steen Nielsen, chef for lønstatistik og lønsystemer, i arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri, mener dog, at IDAs løntal ligger lige i overkanten, selv om DI også kan konstatere, at lønnen har fået et ekstra hak opad i år. Virksomhederne melder om mangel på ingeniører, men han tror ikke på, at det for alvor er med til at presse lønnen op:

»Det løser jo ikke problemet med ingeniørmangel, at vi sætter lønnen op. Det, der har indflydelse på lønudviklingen, handler om, at effektiviteten stiger. Giver man bedre løn uden effektivitet, så mister virksomheden penge, og det dur ikke,« siger han.

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen, Aalborg Universitet, er nu ikke i tvivl om, at den rekordlave ledighed på 1,4 pct. kombineret med de seneste fem-seks års turbokørsel i dansk erhvervsliv spiller ind, når det gælder de aktuelle lønstigninger:

»Uanset hvad så skærpes konkurrencen, og på et tidspunkt må virksomhederne give efter. På et eller andet tidspunkt må det slå igennem på lønnen,« siger han.

At der vitterlig er rift om ingeniørerne, har Henrik Kjer fra Køge Kommune oplevet på tæt hold. I løbet af de seneste fire måneder er han tre gange blevet kontaktet af venner og bekendte fra det private erhvervsliv, som lokkede med en stilling, men han har nu ikke ladet sig friste til en tilværelse som privatansat ingeniør:

»Det er fedt at arbejde her. Det er en dejlig arbejdsplads med gode kolleger og store frihedsgrader,« siger han.

Ingeniørmangel på trods af krise

Hvorvidt årets rekordstigninger markerer enden på de gode tider, og den aktuelle finansielle krise kommer til at diktere et helt andet niveau i 2009, er et åbent spørgsmål.

Steen Nielsen mener, at det er alt for tidligt at sige noget endnu, og peger på, at det først og fremmest er en bankkrise, som primært gør det vanskeligt for virksomhederne at låne penge.

»Kommer der et konjunkturtilbageslag, så vil det ikke i sig selv have betydning for lønudviklingen, her spiller produktivitetsudviklingen også ind,« siger han.

Krisen ændrer ifølge Flemming Ibsen under ingen omstændigheder på den fremtidige ingeniørmangel, men alt efter hvor lang og omfattende, den bliver, vil den påvirke løndannelsen, mener han.

»Indtil videre ser det ud til, at det er en enlig svale, og at vi får en blød landing. I den situation vil virksomhederne holde på deres ingeniører, så de er klar, når højkonjunkturen kommer igen, og så vil lønstigningstakten ikke falde markant i forhold til nu,« siger han.

Fakta: IDAs lønstatistik 2008

Lønstatistikken bygger på indsamling af lønoplysninger fra alle IDA-medlemmer, der var registreret som erhvervsaktive i midten af september 2008. Den måler septemberlønnen i henholdsvis 2007 og 2008.

Lønstigningen er beregnet for hele årgangen/populationen og indeholder dermed både individuelle lønstigninger og stigninger, der følger af nyansættelser, karriereskift, mv.

45.171 erhvervsaktive medlemmer har haft mulighed for at svare. Det er der kommet 22.139 brugbare svar ud af, hvilket giver en svarprocent på 49. Medlemmer af IDA kan få adgang til lønstatistikken på ida.dk fra i dag.

Dokumentation

IDAs lønstatistik

Emner : Løn
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten