Alkohollåse skal stoppe druk på svenske a-kraftværker
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Alkohollåse skal stoppe druk på svenske a-kraftværker

Berusede ansatte og overfald på rengøringskoner får nu flere svenske a-kraftværker til enten at indføre eller overveje at indføre alkohollåse.

I sidste uge blev otte anlægsarbejdere fyret på atomkraftværket Ringhals efter en stikprøvekontrol, og tidligere er tre personer på anlægget i Oskarshamn også blevet fyret.

Derfor er Oskarshamn, beliggende 323 kilometer nordøst for Malmø, i fuld gang med at indføre alkohollåse. På Ringhals nær Göteborg overvejer man kraftigt at gøre det samme, skriver Göteborgs-Posten.

Alkohollåsene på Oskarshamn bliver magen til dem, som installeres i biler, og det kræver en ren udåndingsluft for at aktivere en af de otte døre, som låsene skal blokerer. Ledelsen på Oskarshamn har allerede gennemført forhandlinger med medarbejdernes faglige organisationer. De har sagt god for låsen, der koster omkring 325.000 kroner.

»Alkohollåsen bliver installeret på døre, som leder ind til klassificerede områder som reaktor, turbinehal og centrale værkstæder, siger informationschef ved Anders Österberg, der oplyser, at de nuværende stikprøver bliver droppet, fordi man vil være hundrede procent sikre på, at ingen medarbejdere i de vitale områder er berusede.

Flere stikprøver efter druksager

På a-kraftværket i Ringhals tager man nu langt flere stikprøver end tidligere, fordi flere af a-kraftværkets ansatte har været involveret i druksager i de bostæder, som bliver stillet til rådighed for værkets ansatte.

Senest er to kvindelige rengøringskoner blevet overfaldet, slået og tvunget til at drikke spiritus, oplyser informationschef på Ringhals, Torsten Bohl til Göteborgs-Posten.

Ringhals er i øjeblikket i gang med en omfattende ombygning af deres turbinehal på Ringhals 3, og på grund af højkonjunkturen i Sverige er det svært at skaffe medarbejdere nok.

Derfor er over 1000 af medarbejderne på a-kraftværket udlændinge, der er indlogeret på hoteller og i bebyggelser nær værket. En tur i området viser, at der ligger tomme øldåser og flasker overalt.

»Åbenbart er der nogle, som fester lidt for meget,« siger Torsten Bohl.

Nye sikkerhedsregler på vej

I januar 2008 træder nye sikkerhedsregler fra Statens Kärnkraftsinspektion (SKI) i kraft på de svenske a-kraftværker. Reglerne indebærer blandt andet detektorer af metal og sprængstoffer, samt udstyr der kan afsløre, om folk smugler radioaktivt materiale ud.

Alkohollåse er ikke et krav til a-kraftværkerne, men ifølge Torsten Bohl overvejer man at indføre det på Ringhals.

»I princippet indebærer reglerne fra SKI den samme sikkerhed som på en flyveplads. Men vi må kigge på helheden, inden vi installerer alkohollåse,« siger Torsten Bohl, der også frygter at alkohollåsene vil gøre det meget tidskrævende at gå gennem alle sikkerhedskontrollerne.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først