Alger opsamler CO2 fra schweizisk motorvej

En travl motorvej er nok et af de sidste steder, de fleste tænker på at dyrke alger. Ikke desto mindre danner en schweizisk motorvejsbro ramme for et nyt projekt, der gør netop det.

Den hollandske designvirksomhed Cloud Collective har i forbindelse med en byfestival i Geneve sat et anlæg på motorvejsbroen, der dyrker alger ved hjælp af to ressourcer, der er masser af netop der. CO2 fra motorvejen og sollys.

Men hvordan dyrker man så alger på en motorvej?

Der er rigeligt med CO2 til algerne. Systemet er placeret over en travl motorvej ved siden af en stor autoforhandler. Illustration: The Cloud Collective

Projektet, der kaldes Culture Urbaine Geneve, er mere præcist et gennemsigtigt rørsystem, der hænger på siden af motorvejsbroen. For neden suges der CO2 fra motorvejen ind i rørene, der er fyldt med 1.000 liter vand og alger. Øverst på strukturen sidder solceller og en pumpe. Pumpen kører på solenergi fra cellerne og sørger for bevægelse i vandet, når solen skinner.

Der er indtil videre blot tale om et såkaldt proof of concept, der skal indlede en diskussion om mulighederne for at implementere løsningen i stor skala. Ifølge virksomheden bag er tanken, at systemet blandt andet skal anvende forureningen fra bilerne til at skabe biomasse til eksempelvis brændstof.

»Algerne kan bruges til at filtrere luften, omdannes til biomasse eller selv til kosmetik eller fødevareprodukter,« skriver Cloud Collective i en pressemeddelelse.

Læs også: Ingeniørstuderende dyrker alger til biodiesel på taget

Tilbage i 2011 søsatte en gruppe danske ingeniørstuderende et beslægtet projekt i Brasilien. Her eksperimenterede de med dyrkning af alger i en reaktor på taget af en universitetsbygning i São Paulo.

Du kan se en video, der demonstrerer projektet fra Schweiz, forneden.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ideen er meget sød, men tænkt hvor meget forurening produktionen af anlægget har forårsaget.

Lige fra solceller til aluminium, rør, pumper, transport og opsætning.

Tror dette anlæg skal side i 100 år før algerne har fjerne miljø påvirkningen produktionen og opsætningen af anlægget har forårsaget.

Plant en masse træer, nemt billigt og uden produktions forurening.

  • 6
  • 4

Haha.. Der løste du lige hele verdens klima problem. Knappede du en øl op efter den kommentar.. bare for at fejre din overmenneskelige viden?

Hvis du var seriøs.. bør du nok tænke lidt mere over dit kommentar. Er det billigt at sætte træer op på en motorvej? Er træerne fuldstændigt vedligeholdelse frie? Forbruger de mindre/mere CO2 per dag per m2 areal end et algeanlæg? osv.. Det er vel det alge forsøget skal give svar på, bare med rent faktisk dokumentation istedet for lommefilosofi. Det kan jo være et skridt i en spændende konstruktiv retning eller selvfølgelig også en blindgyde, men det ved man jo ikke før det er undersøgt som så meget andet grundforskning.

  • 9
  • 6

Det virker som om, at hvis processen er håbløs, så bare sæt den ind i nogle spektakulære omstændigheder. Solceller på cykelstier, alger på broer og bygninger, biomasse til flybrændstof, korn til alkohol osv. For min skyld må de gerne lave alle disse forsøg, men jeg har ikke lyst til at bidrage til løjerne med mine penge.

men det ved man jo ikke før det er undersøgt som så meget andet grundforskning.

Hvis det så bare var grundforskning eller i det mindste blot almindelig forskning, men det er mere cirkusnumre.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten