Aldi fjerner hindbærroulader bagt på pap med fluorstoffer fra butikkerne

Supermarkedskæden Aldi går straks i gang med at fjerne hindbærroulader fra producenten Coronet i Viby Sjælland fra de danske butikshylder.

Det sker, efter at Ingeniøren har gjort den tyske kæde opmærksom på, at pappet, som rouladerne er bagt på, ifølge en test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi overtræder den vejledende grænseværdi for giftige fluorstoffer med faktor 4.171.

»Ud fra et forebyggende hensyn til vores kunder har vi valgt at trække varen ud. Så foretager vi selv analyser og afventer resultatet af dem, før vi bestemmer, hvad der skal ske,« siger vicedirektør Thomas Bang fra Aldis indkøbsafdeling.

Leverandøren havde lavet fluor-frit pap

Han understreger, at Aldi i 2014 fik en erklæring fra Coronet om, at emballagen var fri for fluorstoffer. Derfor kommer fundet af stofferne fuldstændig bag på Thomas Bang.

»Vi stoler som udgangspunkt på vores leverandører, men her er der nogen, som tager fejl. Enten er det analysen fra Forbrugerrådet Tænk eller også er det vores leverandør. Derfor udtager vi selv stikprøver og får dem sendt til analyse,« siger han.

»Det vigtigste er, at kunderne har tillid til, at de i vores butikker kan købe varer uden at skulle forholde sig til, om der er sundhedsskadelig stoffer i.«

Aldi køber også andre varer fra Coronet og er i gang med at undersøge, om det samme papir og pap, som der er fundet høje koncentrationer af fluorstoffer i, indgår i dem. Det er derfor muligt, at tilbagekaldelsen bliver endnu mere omfattende, end det er tilfældet fredag eftermiddag.

Læs hele Ingeniørens fokus om giftige fluorstoffer her

Direktøren for Coronet, Allan Jensen, oplyser til Ingeniøren, at virksomheden kun har to leverandører af papir og pap. Det betyder, at samme slags papir er brugt til samtlige roulader, som virksomheden sælger til en lang række danske butikker.

Allan Jensen vedkender sig straks, at de fundne fluorstoffer er Coronets ansvar. Derfor frygter han, at sagen ender med en millionregning for tilbagekaldelsen.

»Det har utrolig stor betydning for vores firma. Og vi er ret uforskyldte,« siger direktøren.

Læs også: Fluorstoffer i kagepapir overskrider grænseværdien 4.000 gange

Han har nemlig også sikret sig en erklæring fra sin leverandør, den hollandske papleverandør Pillopak. Coronet har sendt den mail fra september 2014 videre til Ingeniøren, hvori Pillopak erklærer, at produktet Goldliner er fri for fluorstoffer.

Her til eftermiddag har Allan Jensen så modtaget, hvad han selv betegner som 'en søforklaring' fra den hollandske papirleverandør om, hvorfor der alligevel er fundet fluorstoffer i produktet.

»Det er et kæmpeproblem, for det er stort set alt papir til vores produkter, og vi har nogle leverandører, som vi ikke kan stole på,« siger han.

Coronet har taget kontakt til en anden leverandør, som hævder at kunne levere papir og pap uden fluorstoffer.

Læs også: Italiensk melpose-producent blev taget på sengen

»Men det tør vi ikke tro på, uden at vi selv har fået det analyseret,« siger Allan Jensen. Det kan tage fire uger at få resultatet af den analyse.

Coop har ifølge Forbrugerrådet Tænk solgt en mazarintærte, som er bagt på papir, der overtræder den vejledende grænseværdi med faktor 1.143. Den bliver dog ikke pillet af hylderne i Fakta og Kvickly, fastslår afdelingschefen for nonfood og kemi, Malene Teller Blume.

»Der er tale om fuldt lovlige stoffer, og så kunne vi tømme vores hylder for mange typer af varer her og nu. Vi er nødt til at samarbejde med vores leverandører,« siger hun.

Læs også: Kortlægning: Fluorstoffer er overalt

Coop havde modsat Aldi ingen erklæring fra leverandøren, i dette tilfælde Dan Cake, på, at emballagen skulle være fri for fluorstoffer.

Coop: Vi er gået foran

Alligevel finder Malene Teller Blume det bunduretfærdigt, hvis Coop nu kommer til at fremstå som fodslæbende. Hun fremhæver, at Coop er gået forrest med at fjerne fluorstoffer fra kædens egne mærker og sidste år opgav at sælge mikrobølgepopcorn, netop fordi det mislykkedes at finde poser uden fluorstoffer.

»Vi har vist, at vi kan kontrollere vores egne mærker, men det er svært at gå ind direkte og kræve, at mærkevareleverandørerne skal følge efter. Jeg er forundret over, at de danske leverandører ikke er nået længere.«

»Vi er i gang med at gennemføre en kortlægning af omfanget af varer med skadelige stoffer. Når vi har resultatet af den, vil vi vurdere, hvilke krav vi kan stille til vores leverandører,« siger hun.

Også Netto og Rema 1000 har solgt kager, hvis emballage overtræder de vejledende grænseværdier med adskillige hundrede gange.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Spørgsmålet er: Hvor meget flour er der målt i rouladen?

Netop! Plastic'en er sikkert heller ikke så god at spise.

Jeg er også interesseret i at få at vide, hvilke konsekvenser det har haft for folk indtil nu? Dem som har spist hindbærroulade, har de fået afkortet deres levetid? Har de fået forringet livskvalitet på grund af effekten af disse giftige fluorstoffer?

Jeg har svært ved at forstå hvordan man sætter en grænseværdi som kan overskrides med en faktor 4000 uden at dem som bliver berørt falder døde om - eller i det mindste bliver alvorligt syge!

 • 5
 • 10

Engang da Brugsen var vores allesammens butik, havde de eget laboratorium der unndersøge varerne for alskens kemi, og der var meget i 70-80erne. Dengang var Brugsen først med at lave bedre fødevarer. Siden sparede man "Okholms" laboratorium væk, og nu er Brugsen ikke en skid bedre end alle andre butikker. Så COOP skal genopfinde deres EGET laboratorium, der kan være forbrugernes talsmand (M/K) og sikre os bedre fødevarer........ Så ikke flere dårlige undskyldninger fra COOP...........

 • 15
 • 0

Jeg vil da gerne lave mad til dig i en måned, hvor alle grænseværdier for alle stoffer er overskredet markant. Men vil du spise det?

Det handler ikke om frygt, det handler om at der er fastsat nogle grænser og disse er overskredet.

Husk at grænserne er sat af en årsag.

Jeg mener de alle er for høje, grundet industriens lobbyister som modarbejder grænseværdier.

 • 10
 • 6

Måske fordi mange bliver syge uden man kan sige præcis hvorfor. Disse fluorstoffer kunne jo have sin andel af dette.

Men det finder vi aldrig ud af, for man måler kun flourstoffer i emballagen, ikke i selv produktet.

Mange mennesker spiser emballage i form af æbler og citroner. Her er det væsentligt hvor mange pesticider o.a. der findes i skralden. Men hvad angår bananer, kokosnødder og roulader, så spiser man ikke emballagen, kun produktet.

Så for roulade gælder, at det primært er vigtigt at måle rouladen for farlige stoffer, og sekundært er det også interessant at se på emballagen.

Hvis emballagen har høje værdier af farlige stoffer, så kan det over længere tid give produktet et problematisk bidrag, og det er også væsentligt. En ting der dog er helt sikkert relevant med emballagen, og det er når den bliver destrueret ved forbrænding eller kompost; hvor mange skadelige stoffer frigives der så?

 • 5
 • 0

Jeg mener de alle er for høje, grundet industriens lobbyister som modarbejder grænseværdier.

Grænseværdier lader til at være fastsat dels efter formodet giftighed, og dels efter hvad man kan detektere. Det sidste er lidt problematisk, da denne grænse hele tiden rykker nedad. Frygtindustrien baserer sig netop på, at når noget måske farligt kan detekteres, så er fanden løs. Nu har vi set dette, uden angivelse af ppm, og dette stof er måske farligt, igen uden ppm, og desuden kan det give så og så mange forfærdelige skader, og det er mistænkt for kræft. Mange af disse rapporter, og særligt deres medierapportering, lader meget tilbage i substans. Kunne disse forskere ikke bare forske en smule videre end til måske og kunne, før de råbte ulven kommer.

 • 2
 • 10

Da det er muligt, at købe svanemærket bagepapir, kan man nok godt antage der er/kan være problematiske stoffer i det 'almindelige' bagepapir.

 • 2
 • 3

Samt på alle bageplader i alle bagerier og bagebælter i fabriksovne :)

Teflon kaldet :)

Samt i de fleste tandpastaer ikke at forglemme, gemt under navnet Sodium Monoflourophosphate (Colgate)

Det er svært at være menneske, når man ikke har fulgt med i kemi og biologitimerne ;)

 • 0
 • 9

Det gør jeg sandeligt også, børster med Colgate og har sølvamalgamfyldninger og korrekt det understreges at tandpasta flouren er undtagen her i artiklen. Flour har en gavnlig virkning på tandemaljen, ja, men alle er ikke enige om at flour i den forbindelse er risikoen værd, ligesom med sølvamalgam :)

Men det der med at læse.....ta bum bum bum!

I artklens link står der:

Punkt 1.

"Forbrugerrådet Tænk understreger, at fluorstofferne ikke er målt i selve fødevarerne. Dét er både dyrt og besværligt at gøre på en ordentlig måde, hvilket netop er årsagen til at indføre grænseværdier for emballagen".......det kaldes vist at rette bager for smed...i min opfattelse

Punkt 2.

Hvad hedder de "giftige" flourforbindelser" i pappet?

Punkt 3.

Når man nu mener at flour er farligt(hvad halogenen Flour også er i ren tilstand) hvorfor skal man så finde sig i en forklaring uden dokumentation(link tak) om at rouladerne ikke er undersøgt for stoffet, fordi det er for dyrt........jeg ville ikke som Aldi pragmatisk gør det fjerne tingene fra hylderne fordi en flok hysteriske kællinger udstøder en tros påstand, men lægge sag an mod beskylderne!

 • 1
 • 4

Når man nu mener at flour er farligt(hvad halogenen Flour også er i ren tilstand) hvorfor skal man så finde sig i en forklaring uden dokumentation(link tak) om at rouladerne ikke er undersøgt for stoffet, fordi det er for dyrt........jeg ville ikke som Aldi pragmatisk gør det fjerne tingene fra hylderne fordi en flok hysteriske kællinger udstøder en tros påstand, men lægge sag an mod beskylderne!

Bjarke, du er på galt spor. Det er ikke uorganisk fluor (F) i tandpasta, der er det væmmelige i denne sammenhæng. Det er nogle vandskyende organiske stoffer med fluor-atomer indbygget (-CF2-CF2-osv). Fordi de er så vandskyende eller lipofile, sætter de sig i kropsfedtet og er meget vanskelige at slippe af med igen.

 • 4
 • 0

Tak Søren , men krav nummer et må da være at flourstofferne også findes i rouladerne;)

@ Jens Haugaard Tak for dit meget venlige opdragende indlæg der viser at du ikke er opmærksom på hvem jeg titulerer, med HK. Det er dem som modsat Søren ikke ved, men tror at de ved hvad de snakker om og som farer på FB, ligeså snart der er den mindste lejlighed for at få deres 15 minutters berømmelse. Hvis noget er farligt så skal det selvfølgeligt ikke sælges, men bevis det lige først

Jeg er ikke i tvivl om Anja Phillip er reel, men som jeg skrev førhen og nu til Søren, at beskylde rouladerne for at være "kriminelle" uden at ville undersøge det er en mærkelig form hjemmelavede jantelovs fakta. Aldi ...puh ha!

Og husk lige at med den gældende lov ville de være svært at få lov til at sælge rødvin, snaps og kaffe her i landet hvis de var nye produkter.

 • 0
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten