Supermarkedskæden Aldi går straks i gang med at fjerne hindbærroulader fra producenten Coronet i Viby Sjælland fra de danske butikshylder.
Det sker, efter at Ingeniøren har gjort den tyske kæde opmærksom på, at pappet, som rouladerne er bagt på, ifølge en test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi overtræder den vejledende grænseværdi for giftige fluorstoffer med faktor 4.171.
»Ud fra et forebyggende hensyn til vores kunder har vi valgt at trække varen ud. Så foretager vi selv analyser og afventer resultatet af dem, før vi bestemmer, hvad der skal ske,« siger vicedirektør Thomas Bang fra Aldis indkøbsafdeling.
Leverandøren havde lavet fluor-frit pap
Han understreger, at Aldi i 2014 fik en erklæring fra Coronet om, at emballagen var fri for fluorstoffer. Derfor kommer fundet af stofferne fuldstændig bag på Thomas Bang.
»Vi stoler som udgangspunkt på vores leverandører, men her er der nogen, som tager fejl. Enten er det analysen fra Forbrugerrådet Tænk eller også er det vores leverandør. Derfor udtager vi selv stikprøver og får dem sendt til analyse,« siger han.
»Det vigtigste er, at kunderne har tillid til, at de i vores butikker kan købe varer uden at skulle forholde sig til, om der er sundhedsskadelig stoffer i.«
Aldi køber også andre varer fra Coronet og er i gang med at undersøge, om det samme papir og pap, som der er fundet høje koncentrationer af fluorstoffer i, indgår i dem. Det er derfor muligt, at tilbagekaldelsen bliver endnu mere omfattende, end det er tilfældet fredag eftermiddag.
Læs hele Ingeniørens fokus om giftige fluorstoffer her
Produkt: Papunderlag til hindbærroulade Produkt: Muffinforme til muffins Produkt: Bagepapir til mazarinkage Produkt: Bagepapir til gulerodskage Kilde: Forbrugerrådet Tænk KemiDe fire kager på fluorstof-papir
Grænseværdi overtrådt med faktor 4.171
Solgt i Aldi
Ansvarlig producent: Coronet Cake Company
Grænseværdi overtrådt med faktor 714
Solgt i Rema 1000
Ansvarlig producent: Dansk Mærkevare Salg A/S
Grænseværdi overtrådt med faktor 1.143
Solgt i Fakta og Kvickly
Ansvarlig producent: Dan Cake
Grænseværdi overtrådt med faktor 1.514
Solgt i Aldi og Netto
Ansvarlig producent: Nordthy A/S
Direktøren for Coronet, Allan Jensen, oplyser til Ingeniøren, at virksomheden kun har to leverandører af papir og pap. Det betyder, at samme slags papir er brugt til samtlige roulader, som virksomheden sælger til en lang række danske butikker.
Allan Jensen vedkender sig straks, at de fundne fluorstoffer er Coronets ansvar. Derfor frygter han, at sagen ender med en millionregning for tilbagekaldelsen.
»Det har utrolig stor betydning for vores firma. Og vi er ret uforskyldte,« siger direktøren.
Læs også: Fluorstoffer i kagepapir overskrider grænseværdien 4.000 gange
Han har nemlig også sikret sig en erklæring fra sin leverandør, den hollandske papleverandør Pillopak. Coronet har sendt den mail fra september 2014 videre til Ingeniøren, hvori Pillopak erklærer, at produktet Goldliner er fri for fluorstoffer.
Her til eftermiddag har Allan Jensen så modtaget, hvad han selv betegner som 'en søforklaring' fra den hollandske papirleverandør om, hvorfor der alligevel er fundet fluorstoffer i produktet.
»Det er et kæmpeproblem, for det er stort set alt papir til vores produkter, og vi har nogle leverandører, som vi ikke kan stole på,« siger han.
Coronet har taget kontakt til en anden leverandør, som hævder at kunne levere papir og pap uden fluorstoffer.
Læs også: Italiensk melpose-producent blev taget på sengen
»Men det tør vi ikke tro på, uden at vi selv har fået det analyseret,« siger Allan Jensen. Det kan tage fire uger at få resultatet af den analyse.
De såkaldte per- eller polyfluorerede stoffer (forkortet PFC for per-/polyfluorinated compound) må ikke forveksles med fluor i den form, der findes i eksempelvis tandpasta. Der er tale om flere tusinde langkædede molekyler med en række fællestræk. De bliver brugt, fordi de skyer fedt og vand. Udover i emballage til fødevarer findes de i imprægnering, som beskytter bl.a. tekstiler mod fugt og snavs. Polyfluorerede forbindelser forekommer således i mange møbler og tæpper, men også i de populære Gore-Tex-jakker, rengøringsmidler, plastmaling og slip let-pander. Tidligere undersøgelser har vist, at vi indtager ca. 75 pct. af de skadelige fluorstoffer, der findes i kroppen, med vores mad. Polyfluorerede stoffer er meget svært nedbrydelige. De ophober sig både i miljøet og i organismen, og de er målt overalt på kloden og i alle de folkeslag, der er undersøgt for dem. Modsat miljøgifte som PCB og dioxin sker ophobningen ikke i fedtvæv, men derimod i organerne, hovedsageligt i lever og nyrer. De bedst kendte af stofferne har navnene PFOS (perfluoroktansulfonat) og PFOA (perfluoroktancarboxylat).Fakta om giftige fluorstoffer
Coop har ifølge Forbrugerrådet Tænk solgt en mazarintærte, som er bagt på papir, der overtræder den vejledende grænseværdi med faktor 1.143. Den bliver dog ikke pillet af hylderne i Fakta og Kvickly, fastslår afdelingschefen for nonfood og kemi, Malene Teller Blume.
»Der er tale om fuldt lovlige stoffer, og så kunne vi tømme vores hylder for mange typer af varer her og nu. Vi er nødt til at samarbejde med vores leverandører,« siger hun.
Læs også: Kortlægning: Fluorstoffer er overalt
Coop havde modsat Aldi ingen erklæring fra leverandøren, i dette tilfælde Dan Cake, på, at emballagen skulle være fri for fluorstoffer.
Coop: Vi er gået foran
Alligevel finder Malene Teller Blume det bunduretfærdigt, hvis Coop nu kommer til at fremstå som fodslæbende. Hun fremhæver, at Coop er gået forrest med at fjerne fluorstoffer fra kædens egne mærker og sidste år opgav at sælge mikrobølgepopcorn, netop fordi det mislykkedes at finde poser uden fluorstoffer.
»Vi har vist, at vi kan kontrollere vores egne mærker, men det er svært at gå ind direkte og kræve, at mærkevareleverandørerne skal følge efter. Jeg er forundret over, at de danske leverandører ikke er nået længere.«
»Vi er i gang med at gennemføre en kortlægning af omfanget af varer med skadelige stoffer. Når vi har resultatet af den, vil vi vurdere, hvilke krav vi kan stille til vores leverandører,« siger hun.
Også Netto og Rema 1000 har solgt kager, hvis emballage overtræder de vejledende grænseværdier med adskillige hundrede gange.
