Aldi fjerner hindbærroulader bagt på pap med fluorstoffer fra butikkerne

11. marts 2016 kl. 16:5424
Aldi fjerner hindbærroulader bagt på pap med fluorstoffer fra butikkerne
Illustration: Coronet.
#Rouladegate: De hindbærkager, hvis pap overtræder grænseværdien for fluorstoffer med faktor 4.000, bliver nu taget ned fra butikshylderne. Ifølge producenten kan pappet være brugt til mange andre kager.
Artiklen er ældre end 30 dage

Supermarkedskæden Aldi går straks i gang med at fjerne hindbærroulader fra producenten Coronet i Viby Sjælland fra de danske butikshylder.

Det sker, efter at Ingeniøren har gjort den tyske kæde opmærksom på, at pappet, som rouladerne er bagt på, ifølge en test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi overtræder den vejledende grænseværdi for giftige fluorstoffer med faktor 4.171.

»Ud fra et forebyggende hensyn til vores kunder har vi valgt at trække varen ud. Så foretager vi selv analyser og afventer resultatet af dem, før vi bestemmer, hvad der skal ske,« siger vicedirektør Thomas Bang fra Aldis indkøbsafdeling.

Leverandøren havde lavet fluor-frit pap

Han understreger, at Aldi i 2014 fik en erklæring fra Coronet om, at emballagen var fri for fluorstoffer. Derfor kommer fundet af stofferne fuldstændig bag på Thomas Bang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi stoler som udgangspunkt på vores leverandører, men her er der nogen, som tager fejl. Enten er det analysen fra Forbrugerrådet Tænk eller også er det vores leverandør. Derfor udtager vi selv stikprøver og får dem sendt til analyse,« siger han.

»Det vigtigste er, at kunderne har tillid til, at de i vores butikker kan købe varer uden at skulle forholde sig til, om der er sundhedsskadelig stoffer i.«

Aldi køber også andre varer fra Coronet og er i gang med at undersøge, om det samme papir og pap, som der er fundet høje koncentrationer af fluorstoffer i, indgår i dem. Det er derfor muligt, at tilbagekaldelsen bliver endnu mere omfattende, end det er tilfældet fredag eftermiddag.

Læs hele Ingeniørens fokus om giftige fluorstoffer her

Artiklen fortsætter efter annoncen

De fire kager på fluorstof-papir

Produkt: Papunderlag til hindbærroulade
Grænseværdi overtrådt med faktor 4.171
Solgt i Aldi
Ansvarlig producent: Coronet Cake Company

Produkt: Muffinforme til muffins
Grænseværdi overtrådt med faktor 714
Solgt i Rema 1000
Ansvarlig producent: Dansk Mærkevare Salg A/S

Produkt: Bagepapir til mazarinkage
Grænseværdi overtrådt med faktor 1.143
Solgt i Fakta og Kvickly
Ansvarlig producent: Dan Cake

Produkt: Bagepapir til gulerodskage
Grænseværdi overtrådt med faktor 1.514
Solgt i Aldi og Netto
Ansvarlig producent: Nordthy A/S

Kilde: Forbrugerrådet Tænk Kemi

Direktøren for Coronet, Allan Jensen, oplyser til Ingeniøren, at virksomheden kun har to leverandører af papir og pap. Det betyder, at samme slags papir er brugt til samtlige roulader, som virksomheden sælger til en lang række danske butikker.

Allan Jensen vedkender sig straks, at de fundne fluorstoffer er Coronets ansvar. Derfor frygter han, at sagen ender med en millionregning for tilbagekaldelsen.

»Det har utrolig stor betydning for vores firma. Og vi er ret uforskyldte,« siger direktøren.

Læs også: Fluorstoffer i kagepapir overskrider grænseværdien 4.000 gange

Han har nemlig også sikret sig en erklæring fra sin leverandør, den hollandske papleverandør Pillopak. Coronet har sendt den mail fra september 2014 videre til Ingeniøren, hvori Pillopak erklærer, at produktet Goldliner er fri for fluorstoffer.

Her til eftermiddag har Allan Jensen så modtaget, hvad han selv betegner som 'en søforklaring' fra den hollandske papirleverandør om, hvorfor der alligevel er fundet fluorstoffer i produktet.

»Det er et kæmpeproblem, for det er stort set alt papir til vores produkter, og vi har nogle leverandører, som vi ikke kan stole på,« siger han.

Coronet har taget kontakt til en anden leverandør, som hævder at kunne levere papir og pap uden fluorstoffer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Italiensk melpose-producent blev taget på sengen

»Men det tør vi ikke tro på, uden at vi selv har fået det analyseret,« siger Allan Jensen. Det kan tage fire uger at få resultatet af den analyse.

Fakta om giftige fluorstoffer

De såkaldte per- eller polyfluorerede stoffer (forkortet PFC for per-/polyfluorinated compound) må ikke forveksles med fluor i den form, der findes i eksempelvis tandpasta. Der er tale om flere tusinde langkædede molekyler med en række fællestræk.

De bliver brugt, fordi de skyer fedt og vand. Udover i emballage til fødevarer findes de i imprægnering, som beskytter bl.a. tekstiler mod fugt og snavs. Polyfluorerede forbindelser forekommer således i mange møbler og tæpper, men også i de populære Gore-Tex-jakker, rengøringsmidler, plastmaling og slip let-pander.

Tidligere undersøgelser har vist, at vi indtager ca. 75 pct. af de skadelige fluorstoffer, der findes i kroppen, med vores mad.

Polyfluorerede stoffer er meget svært nedbrydelige. De ophober sig både i miljøet og i organismen, og de er målt overalt på kloden og i alle de folkeslag, der er undersøgt for dem. Modsat miljøgifte som PCB og dioxin sker ophobningen ikke i fedtvæv, men derimod i organerne, hovedsageligt i lever og nyrer.

De bedst kendte af stofferne har navnene PFOS (perfluoroktansulfonat) og PFOA (perfluoroktancarboxylat).

Coop har ifølge Forbrugerrådet Tænk solgt en mazarintærte, som er bagt på papir, der overtræder den vejledende grænseværdi med faktor 1.143. Den bliver dog ikke pillet af hylderne i Fakta og Kvickly, fastslår afdelingschefen for nonfood og kemi, Malene Teller Blume.

»Der er tale om fuldt lovlige stoffer, og så kunne vi tømme vores hylder for mange typer af varer her og nu. Vi er nødt til at samarbejde med vores leverandører,« siger hun.

Læs også: Kortlægning: Fluorstoffer er overalt

Coop havde modsat Aldi ingen erklæring fra leverandøren, i dette tilfælde Dan Cake, på, at emballagen skulle være fri for fluorstoffer.

Coop: Vi er gået foran

Alligevel finder Malene Teller Blume det bunduretfærdigt, hvis Coop nu kommer til at fremstå som fodslæbende. Hun fremhæver, at Coop er gået forrest med at fjerne fluorstoffer fra kædens egne mærker og sidste år opgav at sælge mikrobølgepopcorn, netop fordi det mislykkedes at finde poser uden fluorstoffer.

»Vi har vist, at vi kan kontrollere vores egne mærker, men det er svært at gå ind direkte og kræve, at mærkevareleverandørerne skal følge efter. Jeg er forundret over, at de danske leverandører ikke er nået længere.«

»Vi er i gang med at gennemføre en kortlægning af omfanget af varer med skadelige stoffer. Når vi har resultatet af den, vil vi vurdere, hvilke krav vi kan stille til vores leverandører,« siger hun.

Også Netto og Rema 1000 har solgt kager, hvis emballage overtræder de vejledende grænseværdier med adskillige hundrede gange.

24 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
24
26. marts 2016 kl. 02:59

Hatten af for det.

23
16. marts 2016 kl. 10:50

Tak Søren , men krav nummer et må da være at flourstofferne også findes i rouladerne;)

@ Jens Haugaard Tak for dit meget venlige opdragende indlæg der viser at du ikke er opmærksom på hvem jeg titulerer, med HK. Det er dem som modsat Søren ikke ved, men tror at de ved hvad de snakker om og som farer på FB, ligeså snart der er den mindste lejlighed for at få deres 15 minutters berømmelse. Hvis noget er farligt så skal det selvfølgeligt ikke sælges, men bevis det lige først

Jeg er ikke i tvivl om Anja Phillip er reel, men som jeg skrev førhen og nu til Søren, at beskylde rouladerne for at være "kriminelle" uden at ville undersøge det er en mærkelig form hjemmelavede jantelovs fakta. Aldi ...puh ha!

Og husk lige at med den gældende lov ville de være svært at få lov til at sælge rødvin, snaps og kaffe her i landet hvis de var nye produkter.

21
14. marts 2016 kl. 13:25

Når man nu mener at flour er farligt(hvad halogenen Flour også er i ren tilstand) hvorfor skal man så finde sig i en forklaring uden dokumentation(link tak) om at rouladerne ikke er undersøgt for stoffet, fordi det er for dyrt........jeg ville ikke som Aldi pragmatisk gør det fjerne tingene fra hylderne fordi en flok hysteriske kællinger udstøder en tros påstand, men lægge sag an mod beskylderne!

Bjarke, du er på galt spor. Det er ikke uorganisk fluor (F) i tandpasta, der er det væmmelige i denne sammenhæng. Det er nogle vandskyende organiske stoffer med fluor-atomer indbygget (-CF2-CF2-osv). Fordi de er så vandskyende eller lipofile, sætter de sig i kropsfedtet og er meget vanskelige at slippe af med igen.

20
14. marts 2016 kl. 10:17

Det gør jeg sandeligt også, børster med Colgate og har sølvamalgamfyldninger og korrekt det understreges at tandpasta flouren er undtagen her i artiklen. Flour har en gavnlig virkning på tandemaljen, ja, men alle er ikke enige om at flour i den forbindelse er risikoen værd, ligesom med sølvamalgam :)

Men det der med at læse.....ta bum bum bum!

I artklens link står der:

Punkt 1.

"Forbrugerrådet Tænk understreger, at fluorstofferne ikke er målt i selve fødevarerne. Dét er både dyrt og besværligt at gøre på en ordentlig måde, hvilket netop er årsagen til at indføre grænseværdier for emballagen".......det kaldes vist at rette bager for smed...i min opfattelse

Punkt 2.

Hvad hedder de "giftige" flourforbindelser" i pappet?

Punkt 3.

Når man nu mener at flour er farligt(hvad halogenen Flour også er i ren tilstand) hvorfor skal man så finde sig i en forklaring uden dokumentation(link tak) om at rouladerne ikke er undersøgt for stoffet, fordi det er for dyrt........jeg ville ikke som Aldi pragmatisk gør det fjerne tingene fra hylderne fordi en flok hysteriske kællinger udstøder en tros påstand, men lægge sag an mod beskylderne!

19
14. marts 2016 kl. 09:30

Samt i de fleste tandpastaer ikke at forglemme, gemt under navnet Sodium Monoflourophosphate (Colgate)</p>
<p>Det er svært at være menneske, når man ikke har fulgt med i kemi og biologitimerne ;)

Eller dansktimerne, hvor vi lærte at læse og forstå det læste.

I faktaarket står at flour til tandpasta ikke må forveksles med giftige flour stoffter, du kan roligt tage dine proteser i munden selv om de har været børstet med colgate.

18
13. marts 2016 kl. 20:32

Samt på alle bageplader i alle bagerier og bagebælter i fabriksovne :)

Teflon kaldet :)

Samt i de fleste tandpastaer ikke at forglemme, gemt under navnet Sodium Monoflourophosphate (Colgate)

Det er svært at være menneske, når man ikke har fulgt med i kemi og biologitimerne ;)

15
13. marts 2016 kl. 10:39

Da det er muligt, at købe svanemærket bagepapir, kan man nok godt antage der er/kan være problematiske stoffer i det 'almindelige' bagepapir.

14
13. marts 2016 kl. 00:53

Jeg mener de alle er for høje, grundet industriens lobbyister som modarbejder grænseværdier.

Grænseværdier lader til at være fastsat dels efter formodet giftighed, og dels efter hvad man kan detektere. Det sidste er lidt problematisk, da denne grænse hele tiden rykker nedad. Frygtindustrien baserer sig netop på, at når noget måske farligt kan detekteres, så er fanden løs. Nu har vi set dette, uden angivelse af ppm, og dette stof er måske farligt, igen uden ppm, og desuden kan det give så og så mange forfærdelige skader, og det er mistænkt for kræft. Mange af disse rapporter, og særligt deres medierapportering, lader meget tilbage i substans. Kunne disse forskere ikke bare forske en smule videre end til måske og kunne, før de råbte ulven kommer.

13
12. marts 2016 kl. 21:16

Er samme problematik gældende for almindeligt husholdnings bagepapir ?

12
12. marts 2016 kl. 12:59

Kurt, du har vist aldrig smagt mit hjemmebag :-D Tror du løber hen i Aldi igen ;-)

11
12. marts 2016 kl. 10:45

Måske fordi mange bliver syge uden man kan sige præcis hvorfor. Disse fluorstoffer kunne jo have sin andel af dette.

Men det finder vi aldrig ud af, for man måler kun flourstoffer i emballagen, ikke i selv produktet.

Mange mennesker spiser emballage i form af æbler og citroner. Her er det væsentligt hvor mange pesticider o.a. der findes i skralden. Men hvad angår bananer, kokosnødder og roulader, så spiser man ikke emballagen, kun produktet.

Så for roulade gælder, at det primært er vigtigt at måle rouladen for farlige stoffer, og sekundært er det også interessant at se på emballagen.

Hvis emballagen har høje værdier af farlige stoffer, så kan det over længere tid give produktet et problematisk bidrag, og det er også væsentligt. En ting der dog er helt sikkert relevant med emballagen, og det er når den bliver destrueret ved forbrænding eller kompost; hvor mange skadelige stoffer frigives der så?

9
12. marts 2016 kl. 09:49

Så kan man da bare lade være med at købe den slags kager. Hjemmelavet er desuden 100 gange bedre.

6
12. marts 2016 kl. 08:01

Jeg vil da gerne lave mad til dig i en måned, hvor alle grænseværdier for alle stoffer er overskredet markant. Men vil du spise det?

Det handler ikke om frygt, det handler om at der er fastsat nogle grænser og disse er overskredet.

Husk at grænserne er sat af en årsag.

Jeg mener de alle er for høje, grundet industriens lobbyister som modarbejder grænseværdier.

5
11. marts 2016 kl. 23:33

Så er frygtindustrien i gang igen.

4
11. marts 2016 kl. 22:33

Engang da Brugsen var vores allesammens butik, havde de eget laboratorium der unndersøge varerne for alskens kemi, og der var meget i 70-80erne. Dengang var Brugsen først med at lave bedre fødevarer. Siden sparede man "Okholms" laboratorium væk, og nu er Brugsen ikke en skid bedre end alle andre butikker. Så COOP skal genopfinde deres EGET laboratorium, der kan være forbrugernes talsmand (M/K) og sikre os bedre fødevarer........ Så ikke flere dårlige undskyldninger fra COOP...........

3
11. marts 2016 kl. 21:03

.. Med at tagge alting med #blablagate, det er plat, dumt og trættende. Find nu på noget nyt..

2
11. marts 2016 kl. 19:31

Spørgsmålet er: Hvor meget flour er der målt i rouladen?

Netop! Plastic'en er sikkert heller ikke så god at spise.

Jeg er også interesseret i at få at vide, hvilke konsekvenser det har haft for folk indtil nu? Dem som har spist hindbærroulade, har de fået afkortet deres levetid? Har de fået forringet livskvalitet på grund af effekten af disse giftige fluorstoffer?

Jeg har svært ved at forstå hvordan man sætter en grænseværdi som kan overskrides med en faktor 4000 uden at dem som bliver berørt falder døde om - eller i det mindste bliver alvorligt syge!

1
11. marts 2016 kl. 17:54

Er der reelt noget om det, eller er det en ny #Mikrobølgepopcorngate?

Spørgsmålet er: Hvor meget flour er der målt i rouladen?