Alarm om gift-lækage blev ignoreret af ansatte

8. august 2011 kl. 07:382
Alarm om gift-lækage blev ignoreret af ansatte
Illustration: Nasa.
Ansatte på aluminiumsfabrikken Mal i Ungarn blev advaret om et udslip fra fabrikken inden en million kubikmeter spildevandsslam ødelagde tre byer og dræbte ti personer sidste år. Alarmen blev ignoreret som en typisk strømafbrydelse, lyder en af konklusionerne i en kommende rapport.
Artiklen er ældre end 30 dage

Da en alarm begyndte at hyle på den ungarske aluminiumsfabrik Ajkai Timfoldgyar i oktober sidste år, blev den ignoreret af fabrikkens ansatte.

Alarmen var installeret for at give advarsler om lækage fra fabrikkens enorme reservoir med spildevandsslam, men den hylede så ofte på grund af strømafbrydelser i området, at den ikke blev taget alvorligt.

Koks med alarmsystemet er blot en af mange fejl ved aluminiumsværket og dets ti hektar store reservoir, der kollapsede den 4. oktober klokken 11.25 sidste år og sendte en million kubikmeter rødt spildevandsslam gennem tre byer i Ungarn.

Byerne Kolontár og Devecser blev farvet røde af spildevandsslammet, da det væltede gennem byerne sidste år. Nu er oprydningen ved at være færdig, men floderne er stadig stendøde. (Foto: Vargo Gyorgi) Illustration: Vargo Gyorgi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selve konstruktionen af reservoirets ti meter høje vægge, der var bygget af slagger, var heller ikke bygget til så store mængder spildevandsslam.

I fabrikkens sikkerhedspapirer for et worst case udslip var der regnet med 300.000 kubikmeter spildevandsslam, men udslippet blev på 1 million.

Et andet problem var, at spildevandsslam gennem flere år - på grund af dets høje alkalitet (udtryk for, hvor basisk en opløsning er) - havde gnavet stykker af fundamentet, men problemet blev aldrig undersøgt. Kontrollen af værket blev kun foretaget sjældent af en lokal mand, der aldrig opdagede problemet.

Det vil, ifølge Ingeniørens oplysninger, fremgå af den rapport, som et ungarsk efterforskningshold er på vej med om årsagerne til giftulykken.

Over hundrede nye boliger er opført

Siden katastrofen har regeringen overtaget ansvaret for værket, men den 1. juli fik ejeren MAL (Magyar Alumínium Termelö és Kereskedelmi Zrt.) overdraget ansvaret igen under en række nye betingelser om ændrede produktionsteknikker og ugentlige kontroller af al vand, der udledes til floden Torna, oplyser den ungarske kampagneleder for Greenpeace i Ungarn Balázs Tömöri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Byerne Kolontár og Devecser, der blev raseret af en 3,5 meter høj flodbølge af spildevandsslam, er stadig mærket af katastrofen. Men myndighederne har indtil videre opført 112 nye boliger til de over 300 familier, der mistede deres hjem i ulykken.

Udgravning forhindrede kemisk bombe

Under overfladen på floderne Marcal og Torna er livet stadig væk, fordi slammet endte her. Indtil for nylig har myndighederne gravet flodbunden og dele af dens sider fri for slam og hældt det tilbage i bassiner ved siden af aluminiumsværket.

»Floden Torna er gravet ud, så den ligner en kanal. Der kommer til at gå rigtig lang tid, før vi ser fauna invadere flodbunden igen, og endnu længere tid før økosystemet er i balance,« siger Balázs Tömöri.

Udgravningen af floderne var nødvendig, da myndighederne hældte gips og kemikalier i floderne for at sænke alkaliteten. Indsatsen virkede, men havde den bivirkning, at de giftige stoffer i spildevandsslammet bundfældede sig.

»Der var skabt en kemisk tidsbombe. Hvis alkaliteten i floden steg under særlige forhold, så ville det frigive de giftige stoffer, og vi ville stå med en ny forurening. Derfor var myndighederne nødt til at grave flodbunden op,« siger Balázs Tömöri, der i øvrigt er rimelig tilfreds med myndighedernes indsats efter ulykken.

»Der er meget skidt at sige om tidligere regeringers konstante nedskæringer af kontrol med forurenende værker, men regeringen har faktisk gjort et stort stykke arbejde for at rydde op, genhuse folk og sikre at en lignende ulykke ikke kan finde sted,« siger Balázs Tömöri.

I øjeblikket arbejder han med at udpege områder langs Ungarns floder, hvor der er størst fare for at et nyt kemikalieudslip vil finde sted. Et lignende arbejde har regeringen sat i gang.

Oprydning for 410 millioner kroner

Indtil videre er der ryddet op på 800 hektar, og 560 kubikmeter forurenet materiale er flyttet til et depot nær aluminiumsværket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Endnu mangler oprydning af 130.000 kubikmeter forurenet materiale fra Marcal-floden. Det ventes at være færdigt inden sommerens udgang.

I alt regner myndighederne med, at oprydningsarbejdet vil koste 410 millioner kroner.

Fakta om spildevandsslammet

Slammet er et affaldsprodukt fra 50 års produktion af aluminium, der foregår ved, at man vasker ler af typen bauxit med natriumhydroxid ved høje temperaturer.

Kemikalierne opløser aluminiummet, som derefter kan viderebehandles. Affaldsproduktet består af 40-45 procent jernoxid, 10-15 procent aluminiumoxid, 10-15 procent siliciumoxid og mindre mængder calcium oxid, titanium oxid og natriumoxid.

Det er stærkt alkalisk og kan give brændsår ved hudkontakt og forårsage skader på lunger og tarmsystem, hvis det bliver spist.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
8. august 2011 kl. 08:30

Floden hedder altså "Marcal".. har intet med navnet Marcel at gøre. Den gode Greenpeace-mands fornavn er Balázs og ikke Baläzs...

1
8. august 2011 kl. 08:10

Kunne det samme ske i det følsomme miljø på Grønland, der planlægger et alu-værk?