Alarm: Halvdelen af de danske solcelleanlæg kan give livsfarlige stød
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Alarm: Halvdelen af de danske solcelleanlæg kan give livsfarlige stød

Titusindvis af danskere risikerer, at deres solcelleanlæg udsender fejlstrømme, der kan give livsfarlige stød, og som giver risiko for brand.

Sådan lyder advarslen fra Sikkerhedsstyrelsen efter en usædvanlig grundig kontrol af solcellerne og deres installationer.

Problemet stammer fra solcellernes invertere, som omformer jævnstrøm fra anlæggene til vekselstrøm, der kan sendes ud på elnettet. Inverterne kan sende så meget jævnstrøm igennem, at en almindelig HPFI-afbryder overhovedet ikke registrerer en fejlstrøm.

Grænsen går ved 6 milliampere. Mere jævnstrøm og HPFI-afbryderen kan være virkningsløse.

Sikkerhedsstyrelsen har fået gennemført en test af ti invertere. I alt er der omkring 75 modeller på det danske marked, men de ti testede modeller sidder i halvdelen af de danske solcelleanlæg. Den værste af inverterne leverede op til 37,2 mA jævnstrøm til nettet.

Samtidig har styrelsen inspiceret 500 danske solcelleanlæg gennem de seneste halvandet år. Det skete, efter en indledende screening viste en lang række problemer.

»Vi fandt en række fejl derude, og da der var mere at komme efter, satte vi turbo på tilsynene,« siger pressechef i Sikkerhedsstyrelsen Dorthe G. Rasmussen.

Først da Sikkerhedsstyrelsen kombinerede testene af inverterne med resultatet af tilsynene, stod problemets alvor klart.

»Når vi kombinerer de to, kan vi se, at den er gal,« siger Dorthe G. Rasmussen.

Påbud til fem produkter

Producenter, importører og forhandlere af invertere skilter ikke med, at det er nødvendigt at opsætte en anden fejlstrømsafbryder end standard HPFI-anlægget til solcelleinstallationen.

Konsekvensen er, at afbryderne risikerer at være virkningsløse over for livsfarlige stød. Derfor har styrelsen sat ind med fem påbud til importører og producenter af invertere. De skal ændre deres vejledninger, så det bliver klart, at der skal sidde en anden fejlstrømsafbryder, kaldet type B, i anlæggene.

Der er over 90.000 solcelleanlæg i Danmark. Sikkerhedsstyrelsen har ikke rapporteret om stød eller brande som følge af de forkerte fejlstrømsanlæg på dem.

Afviser skræmmekampagne

Formanden for Dansk Solcelleforening, Flemming Kristensen fra Energimidt, henviser desuden til, at anlæggene er monteret med de samme fejlstrømsafbrydere 'i enorme antal i Tyskland', uden at det giver problemer.

Kostal Pico 5.5 er den inverter, som sender mest jævnstrøm igennem i Sikkerhedsstyrelsens test. Illustration: Solar Electric

»Der er tilsyneladende ikke harmoni mellem fabrikanternes og Sikkerhedsstyrelsens vurdering af, hvilken fejlstrømsafbryder der skal bruges. Forhandlerne kan kun forholde sig til, hvad fabrikanterne siger. Vi har kun en interesse i, at tingene er, som de skal være, men der er ingen grund til at skræmme tusindevis af solcelleejere,« siger han til Berlingske.

Dorte Rasmussen afviser helt og aldeles, at Sikkerhedsstyrelsen fører skræmmekampagne.

»Det kan godt være, at der sidder millioner af lignende anlæg i Tyskland. Men jeg forholder mig til, hvad der af sikkerhedsmæssige årsager er gældende lovgivning i Danmark. Vores stærkstrømsbekendtgørelse er strikket sammen efter de installationer, vi har her i landet, og de kan være anderledes i Tyskland,« siger pressechefen.

Dokumentation

Sikkerhedsstyrelsens pressemeddelelse med links til beskrivelser af, hvordan solcelleejere selv kan tjekke deres installation.

Jeg har for ca. 1 år siden henvendt mig til energinet for at påpege, at der i deres positivlisten over godkendte invertere, ikke er information om der kræves type A eller type B HFI relæ.
Det vil de ikke, da det ikke var deres opgave. Typisk dansk at man ikke mellem to områder kan bliver enige om at arbejde sammen.
Den almindelige installatør har ikke en de store muligheder for at se om inverter kræver type A eller B HFI relæ.
Nu har man så problemet!
Iøvrigt så for man vel ikke stød, da inverteren skal jordes.

  • 8
  • 0

Kan man bare ikke selv lave en hel simpel test?

Under varierende lysforhold (hvor inverteren har forskellige arbejdspunkter), placerer man simpelthen en modstand af passende størrelse mellem fase og jord.

Slår relæet fra, er alt godt - gør det ikke, må man klage til installatøren, eller skifte sin fejlstrømsafbryder.

/Rune Kristensen

  • 0
  • 1

Bo Christensen skrev:

"Iøvrigt så for man vel ikke stød, da inverteren skal jordes."

Nu er jeg svagstrømmer, og ikke elektriker eller stærkstrømmer - men om du jorder din inverter, er jo ligegyldigt, medmindre du direkte rører den.

Det er jo den DC inverteren sender ud på dit lysnet, som gør at jernkernen i H(P)FI relæet går i mætning.

  • 3
  • 0